Fantashoping - fantastický teleshoping

Fantastika na Slovensku v roku 2003

– Dnes vás zoznámime s tým, ako si fantastická literatúra viedla na Slovensku v minulom roku. Ian, sme pripravení?

  • Áno, ja som pripravený.
  • To je veľmi dobre. Ian, predstav si, že si autor science fiction a tvoja kniha vyjde vo veľkom vydavateľstve. No nie je to úžasné?
  • Je to veľmi úžasné.
  • Tak ti môžem prezradiť, že minulý rok sa to podarilo až dvom autorom slovenskej SF. Michal Hvorecký vydal román „Posledný hit\" vo vydavateľstve Ikar a bude to zrejme jeden z najpredávanejších slovenských románov minulého roka. V druhom našom veľkom vydavateľstve, v Slovarte, vyšiel druhý román Svena Grosmana „Klub nesmrteľných\„. Môžeš povedať, že minulý rok patril k priemerným, pretože vyšli iba tri ďalšie knižky od slovenských autorov fantastiky, každoročná antológia Krutohlav a v češtine román Juraja Červenáka „Černokněžník: Vládce vlků\“ a zbierka Alexandry Pavelkovej „Zlomená přísaha\". No tento fakt ho v úspešnosti posúva pred celé 90. roky. Ian, zaujímajú ťa aj ďalšie úspechy slovenskej fantastiky v minulom roku?
  • Samozrejme.
  • Dobre, Ian. Rok 2003 môžeme označiť triumfálnym pre slovenskú fantasy poviedku. Ďuro Červenák s ňou vyhral našu najvýznamnejšiu cenu vo fantastike Istron aj novú súťaž Raketa. Alexandra Pavelková sa stala s fantasy poviedkou absolútnou víťazkou Ceny Karla Čapka. A to ešte nie je všetko. Jeden z najkvalitnejších autorov v tejto oblasti Jozef Girovský vyhral na prekvapenie celej literárnej obce najprestížnejšiu slovenskú poviedkovú súťaž Poviedka 2003. Taktiež s fantasy poviedkou.
  • To snáď nie je možné!

Toto je skrátená verzia článku. Exxxtended (veľmi rozšírenú) verziu si môžete prečítať vo Fantázii 29.


23. januára 2004
Martin Králik