Fallout Tactics - zopár rád do boja

Fallout Tactics (FT) je veľmi kvalitný prírastok do série Falloutov, podľa mnohých ešte zábavnejší a kvalitnejší ako jeho predchodcovia. Nie je to tak úplne RPG, skôr možno taktická bojová hra s prvkami RPG. Tieto \„prvky\“ ale stoja za to. Každý, kto hral Falloutov, si určite spomenie na nesmierne premakaný vývoj vašich postáv, na kopec skillov, vlastností a samozrejme Perkov. Toto všetko ostalo s kozmetickými úpravami zachované aj vo FT, čím hra dostáva ďalší rozmer. Vo svojej skupine môžete mať až 6 plne ovládateľných postáv, ktoré si môžete časom pretvoriť úplne ako chcete.

A o čo vlastne v tejto hre ide? Najviac sa asi podobá Jagged Aliance 2. Máte svoju skupinu bojovníkov, s ktorými plníte rozmanité úlohy, od záchrany rukojemníkov, eskorty transportérov až po útoky na nepriateľské základne. V hre si máte možnosť zvoliť vám najpríjemnejší systém boja. Buď klasický ťahový (Turn Based – TB), známy z Fallouta, realtime (Continuous Turn Based – CTB), alebo ťahový, keď sa ale nestriedajú jednotlivé postavy, ale celé týmy (Squad Turn Based). Všetky sú dobre vyvážené a tak určite počas hry uplatníte každý z nich. V hre pribudli aj najrôznejšie vozidlá, ktoré môžete riadiť a strieľať z nich. Po taktickej stránke táto hra naozaj nemá chybu.

Grafika a celý pohľad na svet je veľmi podobný tomu z Falloutov (pre nezasvetených: pohľad z vtáčej perspektívy v celkom peknej grafike). Zvýšilo sa rozlíšenie obrazu a farieb, ale celkovo… nič hviezdne to nie je. Ale na hru tohto typu to určite stačí. Hlavné je, že máte dostatočný prehľad a dokážete sa rýchlo presúvať po mape. Ak ešte Fallout Tactics nemáte, klikajte sem, ak máte, tu je pár rád, ktoré vám pri hre určite pomôžu:

Obecné rady
  • Pri tvorbe svojej postavy dobre uvážte, ako mienite hrať. Môžete buď ísť na všetko sám, vtedy je lepšie vedieť zo všetkého trochu, alebo môžete byť členom tímu. Vtedy sa radšej užšie špecializujte na jednu vami vybranú oblasť.
  • Nezabudnite, že toto už nie je Fallout. Na vačšinu nebojových skillov sa môžete vykašľať, táto hra je hlavne o boji. Asi jediné skilly, bez ktorých sa nezaobídete sú lekárske (First Aid, Doctor).
  • Pri plnení misií vždy pozorne prehľadajte celú mapu, často na nej nájdete skryté miesta a rôzne subquesty. Tie vyhľadávajte obzvlášť pozorne, kedže za ich splnenie dostanete často kopec experience.
  • V misiách, kde sa vyskytujú civilisti, dávajte dobrý pozor, aby sa nikomu z nich nič nestalo. Často za to budete odmenení skorým povýšením a tým aj prístupom k novým zbraniam, brneniam a vojakom.
  • Väčšina vojakov, ktorých môžete najať, nemajú žiadne Traits. Ak ale na nich použijete Perk Mutate!, bodete môcť pridať im jeden Trait výmenou za nič. K tomu sa úplne skvelo hodí Gifted, ktoré z vašich chlapcov (a dievčat) dokáže spraviť veľmy nebezpečné osoby. :)
  • Perky, ktoré vám len pridajú jednorázový bonus k vašim skillom si berte len v prípade, že tam už naozaj nič lepšie nie je. Teda si ich neberte nikdy :).
  • Vo FT existuje trik, vďaka ktorému získate nekonečné množstvo experience. Jednoducho zoberte niekoho, kto má aspoň 30% v Lockpick skille, postavte sa k nejakému sejfu a používajte na neho tento skill (klávesa 2). Budete ho zamykať a odomykať a za každé takéto zamknutie a odomknutie dostanete zopár (okolo 30) experience. Ak budete dosť vytrvalí, môžete na tom veľmi slušne zarobiť
  • Ďalší trik sa týka hazardu (Gamble). Jednoducho, ak budete s niekým hrať, vyberte všetko, čo od neho chcete a svoje mu neponúknite nič. Potom už len vytrvalo klikajte na tlačítko Gamble. Po čase určite vyhráte a dostanete všetky tie veci úplne zadarmo!
  • Keďže v hre nie je žiadne časové obmedzenie, celkom sa vyplatí túlať sa len tak po mape a vyhľadávať náhodné stretnutia (random encounters). Získate tak veľký počet experience a vecí, ktoré môžete predať. Ďalšia výhoda je, že väčšina nepriateľov, ktorých takto stretnete, budú len veľmi zle vyzbrojení a budú útočiť na blízko.
  • Keď už sme pri náhodných stretnutiach, aj pre ne existuje jeden trik. Tieto stretnutia sa stávajú zásadne v okolí určitých oblastí na mape. Ak teda budete vytrvalo chodiť hore-dolu po jednej z týchto oblastí, budete ich mať veľmi veľa za krátky čas. A ak budete mať šťastie, natrafíte aj na niektoré zo špeciálnych stretnutí. Tu je niekoľko miest, kde sa RE zvyknú objavovať: 2 štvorce sev. od bunkru Beta; 1 š. sev. a 2 š. záp. od bunkru Beta; 1 š. záp. a 3 juž. od Brahmin Wood; 2 š. juž. od Preoria; 2 š. juž. a 3 š. záp. od Macombu; 1 š. vých. a 3 š. juž. od Macombu.
  • Ak máte nejaké vozidlo, môžete ho využívať ako nekonečne veľkú zásobáreň vecí. Jednoducho nastúpte do auta a zapnite inventár. Objaví sa podobná obrazovka ako keď nakupujete, ale napravo bude namiesto obchodníka inventár auta. Potom už len nakladajte. A keďže aj najsmiešnejšia bugina unesie neobmedzený náklad, môžete naozaj nakladať nekonečne veľa vecí…
Boj
  • Využívajte rôzne módy boja. CTB je ako stvorený pre sniperovanie a prekvapivé útoky zblízka, TB zase pre tie zdĺhavé boje s veľkým množstvom nepriateľov.
  • Na malú vzdialenosť sú jednoznačne najlepšie zbrane brokovnice a M2. Jednoducho sa k nepriateľovi priplížte zozadu a napáľte mu dávku do chrbta. Toto prežije len málokto.
  • Nepriateľov môžete nájsť ešte skôr, ako ich uvidíte. S niekým, kto má vysokú Perception sa prechádzajte popri múroch a rohoch. Často sa vám podarí niekoho objaviť. Nebudete na neho síce môcť strieľať, ale budete vedieť, že tam je a budete sa môcť pripraviť.
  • Ak bojujete proti mutantom, vedzte, že v hre je jedna nepríjemná chyba. Ak máte viac ľudí pohromade a začnete boj, prvý výstrel mutantov určite niekoho z vašich trafí a často to pre neho bude znamenať smrť. Ak ale začnete boj len s jednou postavou, mutanti ju skoro určite minú a vy budete v bezpečí.
  • Ak bojujete proti nepriateľom, ktorí striaľajú v dávkach (ľudia, mutanti), je výhodné zapnúť CTB a odstreľovať ich z veľkej diaľky svojimi snipermi. Väčšinou vás vôbec netrafia.
  • V boji využívajte svoje vozítka. Poskytujú výborné krytie a dokážete sa v nich rýchlo stiahnuť, ak je boj beznádejný. Niekedy nie je od veci zapnúť CTB, nasadnúť so svojimi ostrostrelcami do nejakého Hummera alebo APC, zapnúť im agresívny mód a vytrvalo krúžiť dookola svojich nepriateľov (tzv. indiánska taktika).
  • V boji s robotmi jednoznačne uprednostňujte energetické zbrane pred klasickými. Dajú im omnoho viac damage a často ich dokonca znehybnia a vyradia z boja.
  • Ak bojujete s Deathclawami, pokúste sa vyliezť na nejakú strechu alebo vyvýšenú plošinu. Získate tak obrovskú výhodu a často sa ku vám dokonca nebudú schopní vôbec dostať. Ak ste ale nútení bojovať na zemi, používajte brokovnice alebo tažké zbrane, ináč máte len malú šancu.
  • Pri boji so strážnymi vežami (napr. v misii Preoria) je najlepšie vyradiť ich v boji z blízka. Môže to znieť neuveriteľne, ale ak sa postavíte rovno pred nich, väčšinou vás netrafia a vy ich umlátite v pohode aj s páčidlom.
  • Pred ťažkým bojom nezaškodí nadopovať sa nejakými drogami, hlavne čo zvyšujú silu a obratnosť. Je dobré pred tým si to sejvnuť, aby ste sa nestali závislími.
  • Ak natrafíte na nepriateľa za rohom a nedokážete sa k nemu priblížiť, skúste hodiť do jeho blízkosti granát. Ak ho aj nezabijete, určite ho vylákate a stane sa pre vás ľahkým terčom.
  • Nezabudnite využívať výhody ľahu a kľaku. Dostanete veľmi slušné bonusy ku streľbe a plíženiu, čo sa môže veľmi hodiť. Ak sa ale chystáte na boj zblízka, robte to jednoznačne postojačky, inak sa vám boj na blízko dramaticky zníži.
  • Svojim vojakom je výhodné dať do ruky jednu zbraň na diaľku (Sniper Rrifle) a jednu na blízko (Pancor Jackhammer). Týmto jednoduchým riešením sa postaráte aj o nepriateľov, ktorí sú od vás vzdialení, aj o tých samovrahov, ktorí si vybrali boj na blízko.

Ak sa chcete dozvedieť viac, klikajte sem – v Hostinci U starého elfa sú pre vás dvere vždy otvorené.

Tak a teraz vám už nič nebráni spustiť paľbu… 


16. mája 2002
Annun