Extra život

Danny Boyle

Archanjel Gabriel má problémy v práci. „Vedenie“ totiž výrazne nie je spokojné so stále sa množiacimi neverami, rozvodovosťou a celkovým nedostatkom lásky na Zemi. Gabriel preto poverí dvojicu anjelov, aby dokázali, že to s ľudstvom nie je až také zlé. Vydarené duo Jackson (Delroy Lindo) a O`Reillyová (Holly Hunterová) preto pod hrozbou, že v prípade neúspechu z nich budú smrteľníci, zostúpi na Zem a rozhodne sa medzi dvomi náhodne vybranými mladými ľuďmi vykresať plameň čistej lásky. Za každú cenu!

Vybranými „obeťami“ sú dcéra neznesiteľne bohatého podnikateľa Celine (Cameron Diazová) a neúspešný spisovateľ brakových románov Robert (Ewan McGregor), ktorý pracuje ako upratovač vo firme Celininho otca. Veci sa začnú hýbať, keď Robert dostane výpoveď (má byť nahradený upratovacím robotom), a on v zúfalom pokuse udržať si miesto unesie šéfovu dcérenku. Ujdú do púšte, ale keďže on je len plachý spisovateľ a Celine rozmaznaná milionárka, zvyknutá na také zábavky ako je streľba z magnumu do jabĺk na hlavách sluhov a snúbencov, čoskoro nie je jasné, kto koho vlastne uniesol. Navyše sa po okolí potĺkajú psychopatickí anjeli, ktorí v rámci geniálneho nápadu, že pravá láska môže vzbĺknuť iba v situácii ohrozenia života, začnú náš pár ostreľovať veľkokalibrovými búchačkami a inak prenasledovať.

Keď Škót Danny Boyle vypustil z reťazí svoje krvi- a fetu-lačné psy Plytký hrob a Trainspotting, okamžite sa stal kultovým režisérom. V nadväznosti na to obdržal spoza oceánu ponuku režírovať štvrtého Votrelca. On však túto príležitosť trestuhodne odmietol a radšej sa so svojím stabilným autorským týmom pustil do dávnejšie plánovaného projektu Extra život.

Ach jaj!

Je smutné sledovať, ako špičkový európsky tvorca po príchode do Hollywoodu zblbne a natočí niečo tak priemerného. Pri sledovaní tejto „komédie“ sa síce občas naozaj schuti zasmejete alebo nadobudnete pocit, že sa vlastne celkom dobre bavíte, ale sú to len pukavé výstrely z dvadsaťdvojky v porovnaní s dunivou streľbou z kanóna menom Trainspotting. Nápad s násilníckymi anjelmi je výborný, ale na 1OO minút filmu nevystačí. A najhoršie je, že Ewan McGregor, do ktorého všetci vkladáme nádeje v súvislosti s novými Hviezdnymi vojnami, je tu bezvýrazný a nudný ako vianočná koleda na metalovej diskotéke. Papuľnatá (čo sa týka výrečnosti i úctyhodných rozmerov jej ústneho otvoru) Cameron Diazová tohto sľubného mladíka doslova prevalcovala. Jej odviazaný herecký výkon je spolu so scénou, v ktorej automobil s Holly Hunterovou prilepenou na kapote a kričiacou „Jacksooon!“ padne do priepasti a drasticky anjelicu rozdrví o obrovský balvan, napokon to jediné, kvôli čomu sa Extra život oplatí vidieť.

Som z toho vážne rozladený a na veselosti mi nepridáva ani fakt, že Boyle práve točí film The Beach s Leonardom DiCapriom, na ktorého „herectvo“ sa už v Mužovi so železnou maskou vážne nedalo pozerať. Kam ten svet speje?


13. júla 2000
Ďuro Červenák