Exortni kartu 5!

...alebo, ako to v sobotu prebiehalo.

Bratislavský V-klub je dávno pre mnohých útočiskom. Vo svojich priestoroch ukrýva aj stretnutia fanúšikov kartových hier. V sobotu 23. februára sa tam stretla početná skupina hráčov kartovej hry Pán Prsteňov. Súťaž zorganizovalo a ceny poskytlo kníhkupectvo Brloh a špecializovaná stránka www.lotr.sk.

O deviatej ešte prázdna miestnosť sa zrazu zaplnila navonok normálnymi chalanmi. Až keď si ale posadali a začali boj, zamrzol mnohým prizerajúcim sa úsmev na tvári. Dovtedy mierumilovne vyzerajúci zástupcovia ľudskej rasy sa zrazu začali meniť na hobitov, mordorských bojovníkov a elfov. Keby len to! Oni sa razu plynule rozhovorili svojou tajomnou rečou: \„Fajtovať tu nemôžete, lebo by ste stratili prsteň\“, alebo \„Exortni trojku šestkou\“, toto boli často tie jemnejšie a zrozumiteľnejšie časti konverzácie!

Hralo sa švajčiarskym systémom viacerých duelov z ktorých sa zapísali výsledky a 8 najlepších postúpilo do finále. Finále prebehlo vyraďovacím systémom, až zostala štvorica najlepších, medzi ktorými sa po tvrdých bojoch rozhodlo o konečnom poradí. Finále trvalo asi hodinu, kedy sa na bojisku spomedzi šípmi prebodnutými Goblinmi, preháňali Elfovia a víťazi. Po vyčerpávajúcom boji nakoniec zvíťazil Martin Horňáček, ktorý doviedol Froda bez väčších problémov do cieľa a cestou sa stihol zoznámiť aj s mladou plachou Elfkou.

Od novembra minulého roka, ešte pred veľkou premiérou filmu Pán prsteňov I., sa tí nedočkavejší z nás mohli v špecializovaných obchodoch stretnúť s novinkou zo série The Lord of the Rings. V tejto zberateľskej kartovej hre má každý možnosť osobne vstúpiť do bájnej Stredozeme a prežiť všetky dobrodružstvá spolu s Frodom Pytlíkom a jeho spoločníkmi na ceste z Hobitína na Ohnivú horu v krajine Mordor. Hráči sa musia snažiť všetkými prostriedkami ochrániť držiteľa prsteňa, doručiť prsteň, ale zároveň môžu vystupovať proti spoluhráčom, či hráčom ako zástupcovia rás ovládaných Sauronom. Takto sa postup Spoločenstva spomaľuje , alebo sa až zastaví.

\„Základná sada The Fellowship of Rings obsahuje 365 kariet s, pre skutočných kartových bláznov, vysokou zberateľskou hodnotou. Pred zakúpením základného balíčku dostane každý nádejný hráč od našich predavačov krátku inštruktáž. Základný balíček obsahuje 63 kariet. To je vlastne všetko, čo potrebujete pred dlhou púťou so svojimi spoluhráčmi\“, povedala nám organizátorka tejto zaujímavej súťaže, Henrieta Galgóciová z kníhkupectva Brloh.

Kartové hry sú na Slovensku rozšírené asi od roku 1997. Od roku 1998 usporadúva kníhkupectvo Brloh pravidelne stretnutia hráčov kartových hier. Od minulého roku nastal neočakávaný záujem zo strany hráčov o podujatia vo väčšom prostredí a s vyššou účasťou. Pomocnú ruku podal práve V-klub a ponúkol svoje priestory. Od decembra prebiehajú vždy v poslednú sobotu v mesiaci stretnutia hráčov, na ktorých rozhodujú certifikovaní rozhodcovia. Súťaže chceme prostredníctvom médií priblížiť čo najväčšej skupine hlavne mladých ľudí. Keďže priestory poskytlo Národné osvetové centrum, ktoré plne súťaž podporuje a súhlasí s jej posolstvom združiť mladých ľudí aj takouto formou.

Viac nájdete na www.lotr.sk – neoficionálnej (no profesionálnej) stránke venovanej dielu Profesora Tolkiena.


27. februára 2002
Brloh