Ešte raz o Krutohlavovi

Teraz, keď reakcie na Istrocon pomaly doznievajú by sme mali jednu vec dotiahnuť. Začnem zmienkou o knihe, ktorá možno už nevyjde – Krutohlav 2002. Nečudoval by som sa, keby roky ohovárania a urážok dosiahli svoj cieľ a unavili členov Slovenského syndikátu autorov fantastiky. Neprekvapilo by ma, keby sa ľudia, ktorým slovenský fandom vďačí za vydanie vyše pätnásť kníh, za dvanásť rokov súťaže CGR, za položenie základov slovenskej teórie fantastiky, a do značnej miery aj za to, že súčasná slovenská fantastika vôbec žije, rozhodli vyhovieť skutočne surovému komentu vo Fantázii 2/2002: \„Krutohlav… zdochol!\“, ušetriť si čas i energiu a nevydať zborník Krutohlav 2002. Neprekvapilo by ma to, lebo som viac ráz pocítil na vlastnej koži neférovosť, závisť a podrazáctvo.

Krutohlav 2001 však vyšiel. Výsledky súťaže sú také, aké boli príspevky: usporiadatelia, organizátori ani porota si nepíšu poviedky sami, to robia prispievatelia súťaže. Recenzenti Krutohlava sa s obľubou vyžívajú v prehodnocovaní uverejnených poviedok a viacerí si mýlia porotu s autormi. Do poroty CGR si kopol už skoro každý. Niektorým \„kritikom\“ totiž najviac kole oči objektívnosť súťaže CGR, verejné hodnotenie a nekompromisná snaha udržať úroveň. A možno najmä to, že oni nikdy neboli členmi poroty. To môže byť jeden z hlavných dôvodov útokov a klebiet s cieľom odradiť začínajúcich autorov od účasti: keby sa CGR podarilo zničiť, neúspešní autori (aj niektorí relatívne úspešní) by si uvoľnili priestor pre vzájomné pochlebovanie a zbavili sa rizika objektívnej kritiky svojej tvorby.

Súťaže sa v roku 2001 nezúčastnili viacerí víťazi z minulosti, Girovský, Toman, Huslica a iní. Možno pre nedostatok času, možno v dôsledku nenávistných kampaní neprispeli viacerí ďalší, ktorí by sa mohli umiestniť na popredných miestach. Poviedkam a vlastne len poviedkam sa však venujú všetci recenzenti Krutohlava. Ja by som rád povedal pár slov o tom, o čom sa zväčša mlčí:
  • CGR je prvá, najstaršia a najprestížnejšia súťaž slovenskej fantastiky, doteraz jediná, ktorá má významný ohlas aj v zahraničí a v slovenskom mainstreame.
  • SSAF za jediné desaťročie umožnil súťažiť vyše 500 prispievateľom, uverejnil v zborníkoch Krutohlav takmer 150 poviedok slovenských autorov, 43 teoretických a publicistických príspevkov.
  • Viacerým dnes \„vychyteným\“ autorom poslúžili CGR a Krutohlav ako odrazový mostík pre ich prvú knihu.
  • Komentáre porotcov uverejnené spolu s poviedkami priamo spájajú autora s kritikom a porotcu s verejnosťou. Porotcovia sa môžu mýliť, musia však zdôvodňovať svoje rozhodnutia. Táto \„hra s otvorenými kartami\“ je jedinečná v dejinách slovenských literárnych súťaží.
  • Krutohlav je prvá a doteraz jediná publikácia na Slovensku, ktorá pravidelne uverejňuje teoretické a kritické state o slovenskej aj zahraničnej fantastike.
  • Zborníky Krutohlav predstavujú prvý a doteraz jediný zdroj štatistických údajov o slovenskej fantastike.
  • Vydávanie zborníka Krutohlav je výsledkom obetavej a vysoko odbornej práce niekoľkých ľudí, najmä Ondreja Herca a Juraja Tomana, ktorí už vyše desať rokov významne podporujú slovenskú fantastiku.
  • Ľudia spojení s CGR a Krutohlavom nebedákajú, že ich slovenska fantastika neuživí, ale sa snažia niečo pre ňu urobiť.
Nezaslúži si toto všetko trochu ocenenia? Alebo to všetko zbalíme, rozbijeme, čo sa vybudovalo, a \„slovenské knihy\“ budeme písať v češtine a vydávať v Českej republike? Svoju slovenskosť môžeme vždy demonštrovať (a svoje svedomie umlčať) útokmi na \„tých druhých\“. Voľakedy to boli Židia, teraz sú to Maďari a pred nimi sa bilo do Čechov – len si spomeňme na tých roduverných, čo v Bratislave do prezidenta Havla hádzali paradajky. A práve príklad rozbitého Československa by nám mal byť mementom – niektoré chyby sa veľmi ťažko naprávajú a niektoré sa ani nedajú napraviť.

www.fandom.sk/ssaf


2. októbra 2002
Štefan Konkol