Egon Čierny odišiel do Návu

FXC 2017 Egon Čierny a posledná Najlepšia fantasy
pasovanie za rytiera Pavelková 2
Egon a Šimon

V nedeľu 18. 7. 2021 nás po dlhej chorobe vo veku 76 rokov opustila jedna z najvýraznejších osobností českej a slovenskej literárnej fantastiky Egon Čierny.


Tento vzrastom nevysoký muž, svojou činnosťou však velikán sa narodil v roku 1944 v obci Sedmerovce na Slovensku. Väčšinu svojho života však prežil v Prahe, kde na Filozofickej fakulte UK vyštudoval históriu a kórejčinu. Láska k literatúre a objavovaniu tajomstiev ho viedla k tomu, že v roku 1969 založil Klub Julesa Vernea. Napriek tomu, že krátko na to bol klub štátom zrušený, pokračoval v neoficiálnej činnosti.

Egona Čierneho si od roku 1985 spájame ako redaktora a vydavateľa s fanzinom Poutník a rovnomenným vydavateľským knižným radom, v ktorom vychádzali knihy žánrov fantasy od domácich autorov v časoch, keď bolo ešte veľkou odvahou sa do takejto činnosti púšťať. V roku 1988 začal spolu s Martinom „Šimonom“ Schusterom organizovať medzinárodnú literárnu súťaž O nejlepší fantasy. Tá priniesla fantastickej literatúre takých autorov ako Miroslav Žamboch, Juraj Červenák, Leonard Medek, Jaroslav Mostecký, Ondrej Trepáč, Leoš Kyša, Kristýna Sněgoňová, Michaela Merglová a mnohých ďalších. Súťaž pretrvala takmer tridsať rokov a až Šimonova smrť a následne zhrošenie zdravotného stavu zabránila Egonovi Čiernemu v jej organizovaní pokračovať. Egon okrem toho neúnavne organizoval aj ďalšie literárne súťaže a podujatia spojené s fantastikou. Našiel energiu aj na zostavovanie fantasy antológií a zborníkov poviedok venovaných barbarskému hrdinovi Conanovi. Pracoval s nádejnými mladými autormi a pomáhal im presadiť sa.

Dovolím si tu osobnú poznámku: Bola som jednou z tých, pre ktorých súťaž O nejlepší fantasy veľa znamenala. Dvakrát som bola pasovaná Egonom Čiernym za rytiera rádu Fantasy, prvýkrát v roku 1997 a potom v 2003. Obzvlášť však pre mňa veľa znamenali Egonove slová. Bola som nadšená, že môj debutový román zaznamenal taký úspech, ale po všetkej tej sláve s odovzdávaním cien a pasovaním si ma Egon zobral nabok a otcovsky sa mi prihovoril: „Myslíš si, že si vyhrala preto, lebo si bola dobrá? Nie. Vyhrala si preto, že ostatní boli horší ako ty.“ Potom mi medzi štyrmi očami vysvetlil všetky chyby, ktorých som sa nevedomky dopustila. Egonove slová určili ďalší smer mojej literárnej kariéry. Nikdy na to nezabudnem a navždy mi zostane cťou, že som mohla tohto úžasného človeka nazývať svojím priateľom.

Najvyšší mág Západu Egon Čierny teda už hoduje v sieňach Návu s Najvyšším žrecom Východu Martinom „Šimonom“ Schusterom. Spoločne si pripíjajú s prekladateľom Janom Kantůrkom, organizátorom Zdeňkom Zachodilom, spisovateľom Jardom Mosteckým a ďalšími. Je to vybraná spoločnosť a snáď si k nim prisadne aj sám Crom. Len je veľkou škodou, že sa na našom pozemskom svete nezdržali dlhšie.

Posledná rozlúčka so zosnulým sa bude konať 24. júla 2021 o 14:00 hod. v kostole Českobratskej církvi evangelickej v Prahe 4 Braník, ulica Modřanská č. 1921/118. Je to pri zastávke MHD Přístaviště (električka 3, 17, bus 170,197, 196).

Česť jeho pamiatke.


Foto: Pagi a archív Fandom.sk.


19. júla 2021
Alexandra Pavelková