Dvaja pátrači

Spy Kids 2

Tam, kam nemôže ísť James (lebo je príliš veľký a ťažký), posielajú agentúry Carmen a Juniho – špiónov juniorov. Okrem zbraní – ktoré ešte nemôžu používať, zákon je zákon – ovládajú všetko. Od ponoriek a vrtuľníkov až po jemné umenie baletu. Hackujú počítačové systémy, šerm je pre nich hračkou a žiaden šialenec s megalomanskou obsesiou proti nim neobstojí. Napokon – sú to predsa potomkovia najlepších špiónov – a zachraňujú svet pod taktovkou dieťaťa par excellence, Roberta Rodrigueza. Ten totiž okrem zabijakov s gitarou miluje aj bláznivé dobrodružstvá – a ako niekoľkonásobný tatko vie, čo je pre jeho deti dobré. Skrýše na stromoch, tajomný ostrov a jaskyne plné pokladov – to všetko nájdete vo filme Spy Kids 2, uvádzanom u nás pod názvom Dvaja pátrači.

Že sú Dvaja pátrači deťmi Roberta Rodrigueza, to nemôžete spochybniť jediným slovkom. Veľký Roberto si sám napísal scenár, film produkoval, režíroval aj strihal. A je to na ňom vidieť. Aj keď odhliadneme od hereckého obsadenia (celý tím z Desperada, oproti Spy Kids aj Steve Buscemi), z každého záberu na vás dýchne rodriguezovský pohľad na svet. Dynamický, farebný, šialený a zaujímavý – nuda opäť nedostala šancu. A ak nemôžete vydržať do premiéry Once Upon a Time in Mexico (2003, u nás asi až 2004), Dvaja pátrači sú vynikajúcim skrátením času. Či už máte šesť alebo šesťdesiat rokov. Guliek a krvi si neužijete, no zvyšné prísady do koktejlu Roberto Dream máte práve teraz v kine.

Podobne ako u najnovšej bondovky, ani tu nehľadajte originálnu zápletku – špiónske filmy z tejto kategórie sú o inom. Je tu jeden Veľký Záporák, ktorý chce ovládnuť svet, zopár jeho Menších Záporákov a proti nim dvojica Juniorov, ktorí majú v krvi odpor voči pravidlám a temnej strane Sily. Novinkou oproti prvému filmu je tu iba konkurenčná dvojica Juniorov a Steve Buscemi v úlohe šialeného vedca, ktorý vytvoril to, po čom Záporáci túžia. Miestom stretnutia je tentoraz tajomný ostrov, ktorý nie je na žiadnej mape a o dobrú náladu sa stará kopec genetických experimentov, ktoré sa vymkli z rúk. Ak teda uvidíte na oblohe letieť ružovučké prasiatko, nečudujte sa. Možno má niekde za rohom hniezdo.

Film je rýchlym sledom vtipom nabitých scén. Iste, je to humor určený predovšetkým deťom, no aj dospeláci si prídu na svoje. V podstate, je to podobný druh zábavy ako v Dnes neumieraj, s tým rozdielom, že tu nie je zdrojom humoru zabíjanie a sex. Deti dostanú tradičný prídel naťahovania sa brata a sestry, rodičia zasa Dannyho Treja (zabijak s nožmi v Desperadovi) v úlohe zásobovača vynálezmi. Mladšie ročníky sa pobavia na tom, ako konkurencia Carmen a Judiho skončila v ťavej toalete, skúsenejšie publikum zasa ocení narážky na desiatky Rodriguezovych obľúbených filmov. Ručím vám za to, že \„můj miláššku\“ v nečakanej situácii pobaví…

Okrem Rodrigueza a jeho fantázie stojí film na hereckých výkonoch. Deti sú jednoducho skvelé a Banderasova mimika v záverečnom súboji stojí za \„skultovenie\“. Jednotlivé postavy sú síce zahrané trochu schématickejšie, ako by sa dospelákom páčilo, no je to predsa rodinný film s dôrazom na mladšie publikum. Starí rodičia Carmen a Juniho sú milučkí a Steve Buscemi v úlohe Dr. Romera je jednoducho Steve \„Držka\“ Buscemi. A slušne zahrané sú aj digitálne postavy, ktorých je plný film. Z genetických experimentov síce občas trčia textúry, no ich zábavnosť neklesá ani o milimetrík. Či už je to robot, mutant alebo politik, všetko sú postavy, pred ktorými sa dá strhnúť klobúk.

Skrátka, Rodriguezovi sa znova podaril skvelý detský film.

Dvaja pátrači (Spy Kids 2), réžia Robert Rodriguez, 2002


13. januára 2003
Rastislav Weber