Dvadsiaty Bond pod názvom DIE ANOTHER DAY!

Už na jeseň (presnejšie 22. novembra), teda na štyridsiate výročie uvedenia prvej filmovej bondovky, slávneho Dr. No, bude mať premiéru jubilejné dvadsiate dobrodružstvo sympaticky šovinistického agenta 007. Pod vedením novozélandského režiséra Lee Tamahoriho (Ako pavúk) sa v hlavnej úlohe (chvalabohu) opäť predstaví Pierce Brosnan. A akú bude mať nová bondovka zápletku? Nie, počkať, to vlastne nie je podstatné. Dôležitejšie je, na akých dopravných prostriedkoch sa bude James naháňať so zloduchmi, akú značku vodky bude piť, aké exotické krajiny navštívi a ktoré superkočky budú poctené jeho obrovským… šarmom.

Začnime od toho najzaujímavejšieho, teda od báb. Záhadnú Jinx si zahrá Halle Berryová, známa z X-Menov či Operácie Swordfish. Nemôže však samozrejme chýbať ani blondínka – sladkú Angličanku Rosamund Pikeovú uvidíme v úlohe Bondovej kolegyne, agentky Mirandy Frost (budeže to narážok o rozmrazovaní!). Samozrejme, zo ženského obsadenia filmu nemôžeme zabudnúť na madam Judi Denchovú v úlohe M a Samanthu Bondovú ako stále urputne odolávajúcu Moneypenny. Keďže dosť podstatná časť deja sa odohráva aj v Hongkongu, objavili sa dohady o návrate Michelle Yeoh (Tiger a drak). Toto však naozaj vyzerá ako fáma – účasť kráľovnej ázijského filmu by bola síce veľmi príjemným, ale zato nečakaným prekvapením.

To už sme sa ale dostali ku krajinám, ktoré tentokrát 007 poctí svojou návštevou. Okrem už spomenutého Hongkongu to budú Island a Kuba, ale hlavne Kórea, keďže jedným z dvojice hlavných zloduchov je severokórejský generál Zao (Rick Yune), ktorý netúži po ničom menšom ako po zjednotení kórejského polostrova, ovládnutí Japonska a vojne proti USA. A keď už sme pri tom, tak druhým lotrom bude istý Gustav Graves, ktorého hrá prakticky neznámy Brit Toby Stephens. Ak vás zaujíma, aký diabolský plán na ovládnutie sveta títo dvaja usnovali, tak vás nepoteším ničím konkrétnym, ale najviac sa hovorí o mutácii. Aj preto asi Rick Yune väčšinu filmu nebude ukazovať svoj pekný šikmooký ksichtík, ale bude ukrytý pod hroznou maskou.

Ak ste tradiční bondovskí fanúšikovia, akiste vás okrem kočiek zaujímajú aj akčné scény. Tentokrát sa určite môžete tešiť na naháňačku na vznášadlách, bitku na rozbúrenom oceáne za účasti vrtuľníka a špičkových surferov, takisto nebudú chýbať ázijské bojové umenia a vraj veľmi efektný súboj pod vodou pri páde do vodopádu. Bond si pre zmenu opäť po rokoch „osedlá“ tradičného Aston Martina. Ten bude nepochybne vybavený nejakým prevratným vynálezom, ktorý Bondovi bohužiaľ nepredvedie Q, pretože jeho predstaviteľ Desmond Llewelyn už je na pravde božej. Viac než dobrou náhradou zaňho je však slávny „montypythoňák“ John Cleese. A na záver asi to najzujímavejšie. Film s nedávno zverejným názvom DIE ANOTHER DAY! má rozpočet (a teraz sa podržte) neuveriteľných 100 miliónov libier. Ako sľubuje režisér Lee Tamahori: „Toto je obrovská produkcia. Samozrejme, všetky bondovky boli bombastické, ale táto bude najohromnejšia zo všetkých!“&nbsp Michal Jedinák


13. marca 2002
Fandom SK - PR