Dušan D. Fabian: Živého mě nedostanou!

Živého mě nedostanou!

Kto je Marvin?

Marvin je zombia.

A Marvin je aj hlavnou postavou novej knihy slovenského autora Dušana D. Fabiana, ktorá práve vyšla vo vydavateľstve Brokilon.

Dnešné kapacity datujú Marvinovo zmŕtvychvstanie do roku 1250 pred Kristom.

Marvin datuje zmŕtvychvstanie Krista do roku 1250 po Marvinovi. A popiera akúkoľvek podobnosť s touto historickou osobou.

Marvin nevďačí za svoju nesmrteľnosť Bohu. Dokonca ani nikomu inému. On ju preklína. Predovšetkým menom posledného vládcu bájnej Atlantídy, ktorý stojí za jeho nedobrovoľnou premenou.

O Marvinovej ľudskej minulosti sa veľa nevie. Zvitky a hlinené tabuľky mapujú jeho osudy až odo dňa, keď zomrel násilnou smrťou. Nerád o tomto incidente rozpráva. Ostala mu po ňom škaredá jazva v tvare hviezdy uprostred čela.

Marvin si potrpí na široké bronzové čelenky.

Jeho najobľúbenejším nápojom je Elixír.

Elixír je čarovná substancia, ktorá Marvina udržuje vo funkčnom stave – slovo život Marvin zásadne odmieta používať. Je žiarivo zelená. Ako jeho nemŕtve oči. A údajne návykovejšia, než hocijaká iná droga, s ktorou kedy ľudstvo prišlo do styku.

Marvin nikdy neopustí svoju kryptu bez toho, aby skontroloval prítomnosť flakónu s Elixírom v nerozbitnej kovovej krabičke prichytenej o jeho opasok.

Atlantskí bohovia sú k Marvinovi milosrdní. Na rozdiel od iných zombií, Marvin nie je nútený vykonávať žiadnu ťažkú fyzickú prácu.

Jeho nadpriemerná inteligencia (v zombíckych medziach), schopnosť rozprávať a relatívne úspešne koordinovať vlastné pohyby ho predurčujú k delikátnejšiemu poslaniu.

Marvin pracuje ako vrah.

V likvidácii atlantských spoluobčanov sa samozrejme nevyžíva. Zabíja z donútenia – jeho zamestnávateľ podmieňuje dodávky Elixíru vraždením na objednávku. No dá sa povedať, že s tým nemá zásadné morálne problémy.

Problémy má s nekonečným zošívaním posmrtných jaziev.

A zháňaním zubných náhrad z ušľachtilých kovov.

Jazvy mu vytŕčajú spod večného strniska (bez úvodzoviek) i spod bujnej hrivy vlasov, ktorých pieskové pramene si (podľa staroegyptskej módy) splieta do dredov. Rád ich vystavuje na obdiv. Možno i preto sa väčšinou oblieka len striedmo – šnurovacie sandále, suknica, chrániče predlaktí, sem-tam nejaká lacná bižutéria…

Kvôli svojej práci nemá Marvin veľa ľudských priateľov. Ani neľudských.

Ale nevadí mu to.

Najlepším priateľom zombíka je podľa Marvina čakan.

A niekedy si vystačí i s mečom.


Ukážka a trailer knihy Živého mě nedostanou! na stiahnutie.


Živého mě nedostanou!

Autor: Dušan D. Fabian

Vydavateľ: Brokilon

Väzba: brožovaná

Preklad: Robert Pilch

Obálka: Danglár

Počet strán: 394

ISBN: 978–80–86309–46–0

Orientačná cena: 278,– Kč (cca 11,10 €)


7. decembra 2010
Fandom SK - PR