Dredd. Proste Dredd.

Filmový rok 2012 fanúšikom fantastiky okrem tešenia sa na koniec sveta nepriniesol nič extra. Vyhliadkový let na Enterprise o rok odložili, Prométeus odtiekol s kalnou vodou a pri Hobitovi musíte tiež natrafiť na dobré počasie. Česť žánra sa podujali chrániť komiksové vychytávky, z ktorých dve vám tým či oným spôsobom utkvejú v pamäti. Tou druhou z nich je Dredd.


Pre tých, čo ostatné desaťročia hibernovali, krátke uvedenie do problematiky: Dej sa odohráva v budúcnosti. V Mega City, kde sa do jedného vežiaka vojde bežné slovenské mesto, je už toľko násilia, organizovaného i chaotického zločinu, že hnilobou prežratá polícia a súdnictvo sú na to krátke. (Aký rozdiel oproti našej súčasnosti.) Na poriadok v uliciach preto dávajú pozor Sudcovia – starostlivo vybraní, školení a trénovaní jedinci, ktorí napĺňajú všetky funkcie právneho systému v jednom balení: od vyšetrenia zločinu, cez odhalenie páchateľa, jeho odsúdenie a následné potrestanie, vrátane popravy. Krátko, rýchlo a efektívne.

Jedným z najobávanejších a najnekompromis­nejších sudcov je Dredd.

Keď prvá obeť chľapne z najvyššieho poschodia na podlahu átria vežiaku a otvorí okoloidúcim svoje najvnútornejšie ja, je práve na Dreddovi, aby sa s problémom vysporiadal. Aby sa pri tom nenudil, z ústredia mu pridelia nováčika na zaškolenie a preverenie jeho kompetencie vyslúžiť si právoplatný status Sudcu. A aby to bolo napínavejšie, ukáže sa, že obete majú spojitosť s novou úžasnou drogou Slo-Mo. Tá konzumentom umožňuje vnímať realitu nielen v intenzívnom zmyslovom zážitku, ale zároveň aj veeeeľmi spomalene. Čo z nej okamžite urobilo nelegálny obchodný artikel číslo jedna.

Dredd je veľmi priamočiary a žánrovo krásny film. Isteže, keď sú dvaja polic… sudcovia zavretí v meste plnom zločincov a potencionálnych vrahov a na ich hlavy je navyše vypísaná odmena, nezaobíde sa to bez dymu, ohňa, krvi a poletujúcich čriev. Avšak šialené tempo brilantne striedajú fascinujúce závany halucinačných obrazov a dialógy. Kusé repliky i herectvo troch hlavných postáv sa blíži k hranici minimalizmu, v kombinácii s obrazovým stvárnením a hudbou však vytvárajú jednak pútavú atmosféru, druhak sympatie diváka k hrdinom. Veľkou devízou snímky je casting a vykreslenie charakterov. Poldržka v podaní Karla Urbana síce zdanlivo už ďalšie vykreslenie nepotrebuje, ale práve kontrast medzi drsnosťou a neústupčivosťou staršieho sudcu a krehkosťou nováčika robí z Dredda ukrytého pod prilbou a brnením uveriteľného ľudského tvora. (Ktorý si priestrel ošetrí len na tej strane, kam si dočiahne, lebo druhú stranu má automaticky v pohode).

Áno, nováčik. Do úlohy klasického sidekicka tvorcovia namiesto obligátneho otravného a teóriou nadupaného tínejdžra, ktorý komentuje každý krok, do všetkého stúpi, dostane riadne cez hubu, pohnojí si gate a v závere konečne vykoná hrdinský skutok, obsadili navidomoči zraniteľné tiché blonďavé decko. A urobili dobre. Ako v každom správnom anime, mladá Andersonová (Olivia Thrilbyová) siaha hlavnému hrdinovi do pol hrude. Nevyniká bystrým umom ani fyzickou silou. Pri prijímačkách skončila pod čiarou a to, či bude alebo nebude Sudkyňou, závisí od Dreddovho hodnotenia. Ale je mlčanlivá, poslušná, efektívna a kvôli svojmu hendikepu chodí do terénu bez prilby, pretože tá by obmedzila jedinú schopnosť, v ktorej kiežbysudkyňa exceluje. Schopnosť, ktorú spoločnosť berie vážne až tak, že svoj názor na ľudí ako Andersonová nelichotivo a direktívne sprejuje na steny bytov.

Tretím skvelým výberom je zlo, proti ktorému sú obaja sudcovia postavení. Nie sú to, pravda, len drogy, ale osoba, ktorá za nimi stojí, kraľuje a podmaňuje si a ktorej od začiatku prajete pomalú a bolestivú smrť. Inteligentná, šialená a dokonale zvrhlá – Lena Headeyová sa v ostatnom čase v záporných postavách proste našla.

Nuž a potom to už ide, ako keď vám zavolajú, že pokiaľ váš autobus spomalí pod stovku, všetci vybuchnete. A tak lámete rampy, vyhýbate sa zvodidlám, uvažujete, vzápätí sa po nabehnutí na obrubník vznášate vo vzduchu v stave beztiaže. Občas prehodíte slovko-dve, aby ste zhodnotili a trocha odľahčili situáciu. Možno zavoláte nepriateľovi späť, či si útok na vás nerozmyslel, a keď nie, zistíte si aspoň, kde býva. A zas boríte zátarasy, a mliaždite tých, čo vám skočia do cesty naschvál. Stopy, ktoré za sebou nechávate, smrdia spálenou gumou a ľudským mäsom a vy uvažujete, či máte dosť benzínu na to, aby ste dorazili do cieľa. A koľkí vlastne do toho cieľa dôjdete.

Našťastie váš autobus má ostrieľaného šoféra.


Dredd
Žáner: akčný, sci-fi, krimi, thriller
Réžia: Pete Travis
Produkcia: Veľká Británia, USA, India
Rok výroby: 2012
Trvanie: 95 min
Hodnotenie: 80 %


16. januára 2013
Alexandra Pavelková