Drakobijci II.

Zbierka fantasy poviedok

Dámy a páni, tak toto sa mi už dávno nestalo! Po prečítaní poviedky Tanči mezi vločkami! som ostal v nemom úžase. Bol som paralyzovaný… potom som pokrútil hlavou… a nakoniec rezolútne prehlásil: „Ty kokso!“ Táto poviedka, víťazné dielko súťaže O železnou rukavici lorda Trollslayera je jednou z najlepších poviedok, aké som v živote čítal (a prečítal som toho dosť). Ak by som nevedel meno autora, tak by som typoval, že toto napísal Orson Scott Card. Pavel Renčín je Kráľ!

Prvá zbierka Drakobijci, vydaná v roku 1999 ma potešila. Bola to príjemná knižočka, plná príjemných poviedok. Stanovy súťaže totiž obmedzujú maximálny rozsah prác na 20 strán, takže súťažné príspevky sú zväčša na rozhraní krátkej a dlhej poviedky. Presne to pravé na rozohranie komorného príbehu, ktorý zaujme, nestihne nudiť a dorazí čitateľa pointou. Minulý rok to bolo fajn, tentoraz je to výborné!

Kvalita vzrástla. Jednoznačne. Minulý rok sa autori občas trápili s hladkosťou textu, dnes ani omylom. Sú to krásne kúsky jantáru ohladené Severným morom do zlata. Presne podľa môjho vkusu. Presýtený mohutnými ságami som sa kochal mozaikou príbehov, ktoré sa tematicky pohybovali od klasických „rytier-drak“ poviedok až po science fantasy. Víťaznú poviedku si pritom nedovolím zaradiť do žiadnej škatuľky, tá je… musíte si ju prečítať, čo vám budem rozprávať.

Knihu otvára nesúťažná poviedka Vladimíra Šlechtu, ako hosťa zborníka. Musím sa priznať, že práve ju by som považoval za najslabšiu – v súťaži. Ale ona v súťaži nebola. Pán Šlechta je profesionál a jeho text je hladký a premyslený, ale… chýba mu to, čo majú ostatné poviedky v zborníku – duša. Válečná lest je taká klasická fantasy, až z nej tryská sivá farba a nuda. Škoda, trošku viac gradácie a mohlo to byť dobré. Chystané romány od tohoto autora si však určite kúpim, mal som pocit, že potrebuje väčšiu plochu – že len nezvládol vypointovanie krátkeho textu.

Ostatné poviedky sú zoradené podľa umiestnenia v súťaži a ako perlička je k nim zaradený aj komentár Michaela Bronca, editora zborníka a porotcu súťaže. Myslím, že začínajúci autori by si mali Drakobijcov kúpiť aj kvôli týmto „pokecom“ – je to totiž taký zhutnený workshop. Výborné, pokračovať v tom ďalej!

A na záver perličky, ktoré ma zamrazili, stisli srdce. Najviac ma oslovili poviedky: Sfinga ze slonové kosti Davida Zbírala (super atmosféra jemného hororu á la faraóni), Poslední Ivany Kuglerovej (starnúci rytier na svojej poslednej výprave) a Tanči mezi vločkami Pavla Renčína. Tanči… je mystická high fantasy, s atmosférou Cardovej Sonáty bez doprovodu, príbeh posledného elfa a jeho cesty za osudom. Tanec medzi vločkami snehu, ktoré majú moc zničiť krehkú dušu Ochrancu… to je príbeh, na ktorý sa nezabúda. Úžasná sila fantázie – toto je FANTASY!

Pôvodne som chcel dať knihe hodnotenie 7/10, pretože oproti dielam majstrov typu Card či Sapkowski je ako celok slabšia. Nakoniec som sa rozhodol inak. Za to, že vôbec vyšla takáto zbierka a za poviedku Pavla Renčína jej udeľujem ocenenie najvyššie. 10/10 priatelia! A blahoželám vydavateľstvu Straky na vrbě – ste najlepší! Už Roboramus ma dostal, ale toto je fakt „pecka“.


21. augusta 2000
Rastislav Weber