Dogma

Smith, Kevin

Pred časom som Dogmu videl v kine, bol to prvý film, pri ktorom som od smiechu spadol z kresla a po pozretí ktorého som mal vykĺbenú sánku. Preto, keď som zazrel Dogmu vo videopožičovni (kam prednedávnom dorazila), neváhal som… Pobavil som sa aj vďaka kvalitnému českému prekladu, a sila príbehu na obrazovke ani náhodou nezaostala sa kvalitou z bieleho plátna. Je to sranda ako bič, kopa skvelých nápadov, myšlienok a vynikajúcich hereckých výkonov skutočných hviezd. Mňam!

Dogma je film, ktorý maximálne vytočil konzervatívnych fanatikov z americkej Katolíckej ligy. Nečudujem sa. Pohľad na Boha, lásku k Bohu, cirkev a Bibliu, ktorý ponúka, je skutočne originálny. Nie všade je Boh žena, Ježiš černoch a prorokmi dvaja feťáci, z ktorých jeden dokáže hovoriť len o sexe a druhý nehovorí vôbec (geniálny Kevin Smith (sám režisér) ako Tichý Bob). No to, že je pohľad tohoto filmu na Boha a svet originálny, ešte neznamená, že nemôže byť správny… resp. že sa s ním nestotožníte. Všetky výčitky Bethany (hlavnej hrdinky – Linda Fiorentino) voči Bohu sú logické a správne, no správna je aj reakcia Boha. Jednoducho, film je okrem útoku na bránicu aj šlabikárom empatie a učebnicou lásky (nie preto, že tam hraje Salma Hayek!).

Príbeh je založený na skutočnosti, že Boh dal Petrovi právo hovoriť zaňho. Vystavil sa tak riziku, že ľudia (cirkev) vyslovia niečo, čo bude v rozpore s božími prikázaniami, a to niečo môže vystaviť hrozbe celú existenciu (ktorá je založená na fakte, že Boh je neomylný). Toto sa práve vo filme stalo: dvaja padlí anjeli (Ben Affleck a Matt Damon) sa vydajú na cestu do New Jersey, kde im cirkevná dogma (odpustky pri vysvätení nového chrámu) umožní očistiť sa z hriechov a vrátiť sa do neba. Aj napriek božiemu rozkazu… Zastaviť ich môže iba Posledná dedička (Ježišova neter!), s pomocou už zmienených prorokov, trinásteho apoštola Rúfusa (zase černoch), jednej múzy (Salma Hayek) a Metatrona, Hlasu Božieho (geniálny Alan Rickman). Existencia (všetkého, nielen ľudstva) je ohrozená, a démon Azrael (bývalá múza – Jason Lee) si mädlí ruky. Vyhnaný z neba netúži po ničom inom ako po pomste, aj keby mal zahynúť spolu s ostatnými. Láka padlých anjelov do pasce, stavia Bethany do cesty prekážky a zabíja nepohodlných…

Celý film je zbierkou brilantne napísaných vtipných dialógov (môžete si stiahnuť scenár v pdf), plných slovných hračiek, narážok a odkazov. Anjeli, démoni a proroci spolu bojujú veľkokalibrovými búchačkami, hokejkami ale aj golfovou palicou, posvätenou samotným biskupom. Kladní hrdinovia odolávajú útokom, musia sa ubrániť dokonca aj Golgoťanovi (fekálny démon, vznikol z výkalov odsúdencov popravených na Golgote), Boh vysvetľuje dôvod ľudskej existencie a Salma Hayek robí striptíz… No môžete si želať viac? Nerád robím niekomu bezplatnú reklamu, no tentoraz vás vyzývam: Choďte v mene Božom, deti moje, a hľadajte na policiach videopožičovní slovo, ktoré sa stalo filmom… Dogma, priatelia, je zážitok, na ktorý sa nezabúda!


12. októbra 2000
Rastislav Weber