Dobrú chuť s Fantáziou 25!

Fantázia číslo 25, ktorá bola práve v týchto dňoch \„uvarená\“, nie je žiaden \„fastfood\“, ale riadne sýte jedlo. Dominujú jej tri chody: Miroslav Žamboch, Martina Pilcerová a Ďuro Červenák. V histórii časopisu najdlhšie uverejnené poviedky sú zahustené riadnou dávkou publicistiky, premiešané odľahčujúcimi pikoškami a okorenené chutným komiksom, stačí si sadnúť a môžme stolovať…

Po úvodnom vyznaní sa speváčky Jany Kirschner ohľadne fantastiky a tradičných uvádzacích rubrikách poodhalí svoje vnútro český autor Miroslav Žamboch – neústupný a tvrdý, ako jeho hrdinovia, obľubujúci víno a ženy, dobrodruh, ale aj romantik. Kto by nechcel ochutnať jeho prvý chod – vojenskú sci-fi s jednoduchým názvom Q2? Na vydýchnutie si po ťažkom náreze je servírovaný prehľad po slovensky vydanej fantastiky v roku 2002 a fanúšikovská rubrika fandomas, aby prišla chvíľa na poviedkový debut Martiny Pilcerovej vo Fantázii – poviedku Hatr-Al-Amma-Ec. Martina, doteraz známa čitateľom Fantázie skôr ako maliarka a ilustrátorka, \„navarila\“ skvelú dlhú poviedku zo sveta, ktorý stvárnila už na viacerých známejších maľbách. Túto porciu, akákoľvek je veľká, zmáknete skutočne na jeden dych a hlavnému hrdinovi budete určite s napätím držať palce.

Rozdýchavať dosiaľ zjedené vám pomôžu tradičné rubriky – fantastický antikvariát, vedecko-fantastická biológia, či fantastická hudba, ale aj spomienky Jozefa Žarnaya na dražby kníh na conoch pred dvoma desiatkami rokov, či mikropoviedka Michala Sedlára Zúfalstvo. Zažiť môžete aj skutočne napínavé posledné minúty letu spolu s posádkou raketoplánu Columbia.

\„Mäsom\“ tejto Fantázie je poviedka Ďura Červenáka Keď vyjde slnko nad Zoborom… Už z viacerých poviedok vo Fantázii a v iných časopisoch známy hrdina Rogan je povolaný do Nitry, kde má dohliadnuť na narodenie brata sedemročného Pribinu. Veštba totiž hovorí, že narodenie svojho súrodenca vraj malý Pribina nemá prežiť… Doprajte si predkrm k románu o Roganovi, ktorý má vyjsť už tento rok.

Samozrejme po hlavnom jedle si treba dať dezert v podobe recenzií na knihy a filmy uplynulých mesiacov a patrila by sa aj nejaká tá kávička v Madmaxonovom kútiku. Fantázia 25 je zabalená v úhľadnom obale maliarky Martiny Pilcerovej strihnutom komiksom Fera Mráza a Ďura Šípoša s príznačným názvom \„Ružové mäsko.\“

No, nepochutíte si? Dobrú chuť!


27. marca 2003
Ivan Aľakša