Do kníhkupectiev priletel Operený had

Opereny had

V týchto dňoch sa dostáva na knižný trh e-kniha Operený had, ktorá je už tretím vydaním prvotiny Štefana Konkola a jednou z mála pôvodných slovenských scifi, v ktorých hlavnú úlohu hrajú cesty časom.


Anotácia

Slovenský programátor Karol Kulkáň si myslel, že má šťastie, keď v zrúcaninách mŕtveho mayského mesta v južnom Mexiku narazil na chrám, ktorý nebol na mape. Prihnala sa však divá elektrická búrka a odniesla ho odtiaľ do minulosti – vyše tisíc rokov. Tam musel Kulkáň zohrať úlohu mýtického Opereného hada – Kukulcana.

Zo západu sa valí obrovská armáda krvilačných Nahuatlov. Keď to Karol najmenej potrebuje, hlavu mu zamoce mladá a krásna mayská šľachtičná. Podarí sa mu odraziť vojenský útok? Uspeje vo svojej láske? Vyhne sa pazúrom prastarého zla, ktoré sa naťahujú až z bájnej Atlantídy? Veď ani on sám nie je anjel…


Sám autor o knihe hovorí na svojom blogu: „Vždy som mal rád sci-fi či fantasy literatúru a čítaval som ju rovnomerným tempom 100 strán za hodinu. Cudzie svety, iné svety… nuž a keďže mayská civilizácia bola akoby z iného sveta, rozhodol som sa jej pozostatky osobne navštíviť. V zrúcaninách Tikalu (centrálna Guatemala) som mal zaujímavý zážitok. Navštívil som aj Palenque (Yucatan) a umiestnil som tam svoj prvý román. Začal som ho písať ešte po anglicky a tak som napísal prvých 40 strán. Potom sa situácia zmenila a ja som sa vrátil na Slovensko. Anglický text som preložil do slovenčiny a román som dopísal. Keď som rukopis prvý raz opravoval, bola to katastrofa – chybné tvary, chybné predložky. Ako keby to písal nejaký cudzinec. Chyby sme však potom odstránili… Či?“


Ukážka z románu Operený had

Prebudil ho hrozný škrekot a chrčanie.

Sadol si. Oheň blčal vysokým plameňom a Ixitela naň usilovne prikladala, ale svetlo sa z neho veľmi nešírilo. V skutočnosti skoro hneď za ním panovala tma, v ktorej sa pohybovali neurčité, ešte tmavšie kontúry. A ako sa tieto tiene k nim blížili, oheň čosi potlačovalo, plamene sa zmenšovali a vyhasínali.

Niekto ho zdrapol.

Bola to Ixitela. Kŕčovito ho držala a triasla sa. Carl mechanicky položil ruku okolo jej pliec. Chrčanie prešlo do ohyzdného chechotu. Oheň sa zmenil na pahrebu. Ixitela ho zrazu pustila, vstala a zvolala do temnoty: „To som ja – Ixitela!“

Ozvalo sa zarehotanie a dutý, mŕtvolný hlas jej odpovedal: „Práve zato.“

Tmavá ruka, neľudsky dlhá, so špicatými, hroznými pazúrmi sa po ňu načiahla. Hnilobný, mŕtvolný pach zaplnil vzduch. Ixitela stála ako zmeravená. V poslednom momente Carl vyskočil a z celej sily zaťal mačetou do ohavného ramena.

Zaliala ich oslnivá, biela žiara a ozval sa ohlušujúci výbuch. Chrčanie a rehot sa zmenili na bolestné zavytie a potom…


O autorovi:

Štefan Konkol je vyštudovaný stomatológ. Bol zubným lekárom v Brezne ale v roku 1969 emigroval. Pracoval vo sfére zdravotníctva v Londýne a neskôr ako zubný lekár v Austrálii. Niekoľko rokov žil v Japonsku. Od roku 1991 žije na Slovensku a venuje sa písaniu. Štrnásťkrát prekročil rovník, dvakrát obišiel zemeguľu, veľa cestoval po strednej Amerike, má čierny pás v karate. V žánri fantasy debutoval knihou Operený had (1993). Spoločne so spisovateľkou Alexandrou napísal tolkienovskú trilógiu Miešanci (2000 až 2002). Nasledoval román *Pohrobok (2008) vychádzajúci zo sveta Miešancov. Je autorom jazykových kníh Po anglicky takmer bez chýb (1998), Chyby, ktoré robíme v angličtine (2001), Chyby, ktoré Slováci robia v angličtine (2007), 1001 English Phrasal Verbs – 1001 anglických frázových slovies (2007) a 111 Useful English Phrasal Verbs – 111 užitočných anglických frázových slovies (2010). Viac o autorovi sa môžete dozvieť v tomto videoprofile.

E-book Operený had si môžete stiahnuť v Martinuse momentálne za 5,99, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe Názov: Operený had
E-kniha
Žáner: science fiction, história
Autor: Štefan Konkol
Obálka: Martina Pilcerová
Rok vydania: 2017
Počet strán: 206
ISBN: 978–80–972825–6–1


16. januára 2018
Fandom SK - PR