Dnes sa písať oplatí – tak neváhajte!

Dnes majú noví autori veľké možnosti publikovania, môžete dokonca získať slávu a peniaze. Tak prečo to nevyskúšať?

Keby pred desiatimi rokmi niekto autorom povedal to, čo teraz nájdete v našom „dátumovníku\" v pravom stĺpci a pridal by k tomu brlohácky rebríček kníh v slovenčine, nepovažovali by to ani za sci-fi. Aj tá musí byť trocha reálna. Na Slovensku vtedy existovala jediná možnosť publikácie SF poviedky – Krutohlav, zborník finálových poviedok z Ceny Gustáva Reussa. Niečo vám ešte mohli uverejniť v Ikarii, no tam bola samozrejme konkurencia oveľa väčšia, pretože československá. Iba v jednom čísle vyšlo viac slovenských poviedok – v Ikarii 10/1991 mala tri poviedky Jana Výrašteková. V tom roku v časopise vyšlo najviac slovenských poviedok – sedem. S približujúcim sa vznikom Fantázie ich tam bolo stále menej. Aj po ňom však ešte niekoľko slovenských poviedok v Ikarii vydali.

K hlavnej československej súťaži – Cene Karla Čapka (ktorej zborník Mlok bol treťou a poslednou dodnes existujúcou možnosťou oficiálnej publikácie v 90. rokoch) sa pridala Slovákmi silne atakovaná Cena o najlepšiu fantasy. Vyhrať ste mohli ešte niekoľko menších súťaží, o ktorých sa však dozvedeli viac–menej iba členovia sci-fi klubov. Odvtedy tu bolo niekoľko časopisov, ktoré vo väčšej či menšej miere uverejňovali aj slovenských autorov, no nedopadli dobre. Spomeniem Nemesis, Ramax, naposledy Pevnost (aby som menoval tie, ktoré vydržali viac ako tri čísla).

To už tu však bola Fantázia. V prvých mesiacoch sa na nás slovenské poviedky doslova valili. Keďže sme boli v blízkom vzťahu so SSAF, rýchlo nás osvietilo, že mnoho z nich sú „diela\", ktoré ich autori – grafomani poslali do prvého ročníka CGR. Netrvalo dlho a bolo ticho. Ja som vtedy pracoval v Brlohu, kde som s čitateľmi dosť komunikoval. Tak som sa dozvedel, že niektorí z nich píšu, a nebolo treba veľa presvedčovania na to, aby nám niečo poslali. V tom čase sme aj naštartovali prvú formu priamej komunikácie Fantázie s autormi – workshopy, na ktorých autori prečítajú poviedku alebo jej časť a ostatní im ju hodnotia. Ich výsledky boli celkom pozitívne, vždy sa podarilo niekoho zaujímavého nájsť (zas tak veľa tých workshopov nebolo). V roku 1999 sme sa dostali do výbornej situácie – základ každého čísla tvorili poviedky osvedčených autorov, no stále zostávalo dosť miesta na nováčikov. Keď v roku 2000 prebral poviedky Hromovlad, podmienky sa pritvrdili. Fantázia už začala vydávať iba to najlepšie (viac-menej), no fakt je, že aj šéfredaktorova poštová schránka bola oveľa prázdnejšia. Pritom sa však vypracovávali už zabehnutí autori a vydávali knižky. Tak sa stalo, že v roku 2001 vyšlo najviac slovenských SF knižiek, no najmenej poviedok vo Fantázii. Bilancovanie minulého roka si ešte nechám chvíľku prežuť, no už teraz je jasné, že v minulom roku to bolo oveľa lepšie. Pomohli tomu nové súťaže, najmä marťanská Poviedka za tisícku.

Takýmto dlhým historickým exkurzom som sa konečne dostal k tomu, o čom chcem písať :) . Ešte nikdy neboli pre slovenských autorov také dobré podmienky ako dnes. Súťaží je tu ako maku. K CKČ, CGR a Najlepšej fantasy sa pridali poviedky za tisícku, fantasy Cena bez návratu a hororový Béla. Tí najlepší si môžu trúfnuť aj na mainstreamovú Poviedku 2003. Nová súťaž Raketa vám ponúka to, čo ešte žiadna – okrem peňazí pre prvé tri poviedky je zrejme výraznou motiváciou aj vysielanie skrátenej poviedky v rozhlase. To pre tých, ktorým viac ako o peniaze ide o to, aby si ich niekto všimol (určite nás nie je málo). A je tu ešte jedna jedinečná možnosť – nový druh workshopu. V ňom vám poviedku, ktorú máte doma v šuflíku alebo sa ju chystáte poslať do niektorej súťaže, skritizujú skutoční odborníci – kritici, spisovatelia a redaktori. Stačí ju tam zaslať a prísť 7. februára na workshop. V prípade, že vám stačí názor redaktorov Fantázie, dokonca ani prísť nemusíte. Dozviete sa, čo na diele zlepšiť. Hneď, ako to spravíte, môžete ho niekam poslať. Tak na čo ešte čakáte?

Na záver jedno upozornenie – termín uzávierky workshopu sa posunul na 25. januára. A hneď potom – 30. januára je uzávierka biotechnologickej Poviedky za tisícku (zatiaľ sa táto téma zdá nad vaše sily). 30. marca je zase termín poviedok do Rakety, o mesiac do Bélu a Najlepšej fantasy, potom…


10. januára 2003
Martin Králik