Dnes neumieraj

Lee Tamahori

Bond, James Bond. Aj keby sme sa na agenta britskej tajnej služby pozreli iba okom štatistika, dostaneme neuveriteľné výsledky. Dvadsať filmov, štyridsať rokov existencie na filmovom plátne a tržby prevyšujúce 8 miliárd dolárov. Úctyhodné, však? Už pri pomyslení na hektolitre suchého martini nám tvrdne pečeň…

No nie je všetko zlato, čo má povolenie zabíjať – každá vec má svoje pre aj proti. Dnes neumieraj je znova klasickou bondovkou, ktorá sa nijako nevymyká tradícii. Máme tu \„gun barrel\“ sekvenciu, akčné intro, krásne ženy, megalomanského maniaka a športové auto nadupané vynálezmi. Každá scéna a \„zvrat\“ v deji sa dá predvídať, film je znova iba defilé akčných reklamných spotov. Aj keď prvotriednych.

Na druhej strane, je tu predsa len pár vecí, pre ktoré stojí za to film vidieť. Po prvé, ide o výročnú bondovku a autori si dovolili viac narážok na predchodcov než bývalo zvykom. Za všetky je tu samozrejme Halle Berry, ktorá sa pri prvom stretnutí s Bondom vynorí z mora v navlas rovnakej scéne ako Ursula Andres v Doktorovi No. A režisér (Lee Tamahori) so scenáristami (Neal Purvis, Robert Wade) si dovolili si aj viac irónie – finále so slečnou Moneypenny nemalo chybu. Ak ste si mysleli, že medzi ňou a Jamesom k ničomu nedôjde, mýlili ste sa. A podobne si z Bonda vystrelí R (nástupca kultového vynálezcu Q) a dokonca aj samotná M (od Zlatého oka šéfka MI6). Ak ste milovníkom bondoviek, dvadsiaty diel bude pre vás diamantovou baňou. Samotné narážky vám zaručia skvelé zábavu.

Na strane tretej, ak vás franšíza James Bond necháva chladnými, nedostanete v tomto filme veľa. Iste, akčné scény sú perfektné natočené a je ich plný film, no je to všetko akési chladné – ako interiéry, v ktorých sa nakrúcalo (Island, Laponsko). Film je plný viac či menej duchaplných vtipov, no pravdu povediac, aj ten najhorší film Jackieho Chana obsahuje viac akcie, napätia a humoru. Dnes neumieraj je megaáčkový film a budete sa na ňom baviť, no neviem si predstaviť, že by som naň šiel ešte raz. Súboj Aston Martin vs Jaguár je rozkošný a naháňačka na vznášadlách v mínovom poli rovnako, no ako celok…

Keby som bol recenziu písal hneď po zhliadnutí filmu, pravedpodobne by bola nadšenejšia. No dnes – pár dní po – je to iné. Nedokážem si totiž na nič spomenúť. Iba na jeden skutočne geniálny fór, Halle Berry zasypanú diamantami a na prekvapivo zarasteného Brosnana. A to je na 130 minút filmu akosi málo, nie? Skutočne skvelé titulky s príšernou Madonninou pesničkou predsa nie sú tým, kvoli čomu chodíme do kina. Čaro Bonda pre mňa akosi zhaslo odchodom Seana Conneryho a žiadnemu z nasledovníkov sa mágiu superšpióna nepodarilo oživiť. Ak už špión, tak radšej Spy Kids alebo niekto v štýle Xandera Cagea (xXx, ale len v prvej polhodine – o trápnych scénach v Prahe nechcem ani počuť). Ako bondovka je to skvelé dielo – rozhodne najlepšie z poslednách pokusov – no inak… Nič zvláštne.


8. januára 2003
Rastislav Weber