Dialógy o fantastike

Deň 11.12.2008 si najznámejšia fandomovská blogerka Aneta ‚Riddick‘ Čižmáriková vybrala na spustenie takmer nekonečnej série dialógov. Dialógov o fantastike a o živote ľudí, ktorí nejakou tou mierou do diania v slovenskej fantastike zasahujú.

Motivácie a ciele nám prezradila sama autorka nápadu.

Ivan Pullman: Mohla by si najskôr čitateľom ozrejmiť, čo si majú predstaviť pod názvom Dialógy o fantastike? Čo ťa viedlo k tomuto nápadu? Prečo práve Juraj Malíček je ten prvý?

Riddick: Tak v prvom rade, „takmer nekonečné“ budú Dialógy len v prípade, že bude všetko šliapať podľa plánu – že to budem stále zvládať, že bude o ne záujem, že budú mať záujem oslovené osobnosti, nechytí ma ťažká depka, nezrazí auto… a tak podobne. Veď vieš. Jedno z mojich hesiel je, že nerada sľubujem to, čím si nie som istá, že to naozaj splním. No budem sa snažiť. Čo mi iné zostáva, keď už si ma takto práskol ;-)

Fakt je, že zásoba ľudí, ktorých by som rada oslovila, je veľká. Je naozaj dosť tých, ktorí ma zaujímajú z hľadiska fantastiky a zaujíma ma aj oblasť, ktorej sa venujú alebo v nej vynikajú. Navyše ich tlačím, aby prezradili aj trošku zo svojho súkromia ;-)

Dialógy o fantastike sú z mojej strany zas a znova tak trochu pokusom o šírenie osvety medzi bežnými ľuďmi, aby fantastiku viac vnímali i chápali a pokusom o potešenie aj nás insiderov. V kocke to budú jednoducho rozhovory so slávnejšími i menej známymi ľuďmi z fandomu – o fantastike, ale aj všeličom inom. Hlavne však chcú byť odľahčené, vážne i veselé, občas možno drzé a dosť zvedavé. To musím použiť ako barličku, pretože profesionálne rozhodne nebudú ;-) V živote som ešte niečo také nerobila.

Kde vznikol nápad? Pfuf, asi v tom divnom paralelnom vesmíre, ktorý sa trojrozmerne prejavuje ako moja hlava. Možno ma inšpiroval úspech najrôznejších interview na Smečku, kde sa venujú všetkému možnému, len na tú (pop)kultúru sa akosi nedostáva… Možno to, že som postupne na conoch spoznávala čoraz viac sf-elity, čo sú v reále celkom normálni ľudia – len si na vás musia nájsť čas. Možno som zatúžila, aby si na mňa tentokrát ten čas našli? Ale Zarquon vie, je to už dosť dávno ;-)

A prečo Juraj Malíček ako prvý? V poslednom čase sa aj u nás začali SF,F a H spájať s pojmom popkultúra. Časopis Fantázia musel nabehnúť na novú popkultúrnu vlnu, aby sa znovuzrodil a prežil. A keďže popkultúra je ešte oveľa širší termín ako fantastika samotná a v mnohých aspektoch sa prelínajú, žiadalo sa mi začať práve s odborníkom na ňu.

I.P: Na koho sa môžu čitatelia v blízkej budúcnosti tešiť? Máš nejaký presný harmonogram, kedy budú ďalšie dialógy pribúdať?

R.: Júj, rada by som, keby to vychádzalo aspoň na týždenný interval, ale nie som si istá, že ho vždy dodržím – možno skôr dvojtýždenný. Zatiaľ mám zopár rozhovorov pripravených, medzitým sa budem musieť znova prebrať a pracovať na ďalších. Zostaviť jeden rozhovor trvá relatívne dlho a keďže som odporný perfekcionista a neskutočný piplač textov i vzhľadu, celé hodiny mi trvá aj dostať článok do uverejniteľnej podoby, lebo ho neustále upravujem a kontrolujem :-) No a keďže to všetko robím popri práci a bežnom živote, naťahuje sa to na dni. Medzitým by som rada pokračovala aj v iných rubrikách blogu a bohužiaľ nie som grafoman.

A koho mám v talóne? No, zatiaľ môžem naisto sľúbiť asi len Sašu Pavelkovú, Ivana Aľakšu a Mareka Hyenu Eliáša, ale v štádiu pečenia je už napríklad Juraj Mad Maxon, snáď Janko Žižka a intenzívne myslím aj na Ivana Pullmana ;-) A tak ďalej.

I.P.: Tak držím palce, nech sa dialógy rozbehnú a prinesú čitateľom, návštevníkom a fanúšikom všeobecne viac z pozadia slovenskej fantastiky.

R.: Vďaka, aj ja si držím!

Na tejto linke si môžete prečítať prvý dialóg.


11. decembra 2008
Ivan Pullman