Desať pilierov Zlatej doby slovenskej fantastiky

Slovenský nářez

Editor Martin Králik a Leoš Kyša vytvorili pre vydavateľstvo Epocha antológiu slovenskej fantastiky Slovenský nářez. Prvý z editorov do nej prispel textom, ktorého originálnu slovenskú verziu vám teraz ponúkame.

Kniha vychádza 21. septembra, ale už teraz je možné si ju predobjednať v 35-percentnej zľave na stránke vydavateľstva Epocha.


Keby niekto chcel vlastniť všetku slovenskú fantastiku, ktorá vyšla v roku 2022, tak by si podľa predbežných zoznamov musel urobit miesto na vyše 60 kníh (aktuálne vyše 70, pozn. red.). Keď som prvýkrát hodnotil počet titulov našej fantastiky za rok (v časopise Fantázia v roku 2001), vyšlo za rok deväť titulov našej fantastiky a bolo to zďaleka najviac v celej jej histórii. O tri roky ich bolo šesť. Keď som prvýkrát spomenul označenie Zlatá doba, v článku na Fandom.sk o našej fantastike v roku 2013, napočítal som tých diel 18. Vtedy som upozornil, že rovnako rýchlo ako konjunktúra v našej fantastickej literatúre prišla, môže zase aj odísť. Nestalo sa tak – minulý rok teda bola produkcia autorov slovenskej fantastiky viac ako trojnásobná. A kto za to môže? Označil som desať hlavných vinníkov.


1. Juraj Červenák

Nespochybniteľne najpopulárnejší autor slovenskej fantastiky, jediný jej spisovateľ, ktorý z písania kníh žije. Vydal vyše tridsať kníh plus množstvo prekladov do češtiny, poľštiny či ruštiny, jednu poviedku vydal legendárny americký časopis Weird Tales. Okrem fantastiky píše aj historické romány, historické detektívky a v najnovších dielach nechýbajú prvky westernov či gotických románov. Vytvoril okolo seba širokú komunitu fanúšikov, na živých stretnutiach či na sociálnych sieťach.


2. Vydavateľstvo Artis Omnis

Z maličkého žilinského vydavateľstvá poézie, hororov a Červenákovych roganoviek sa postupom času stala firma, ktorá sa nebojí vytvoriť crowdfundingovú kampaň pre štyri knižky súčasne. Medzi ich autormi nájdeme v podstate všetky generácie modernej slovenskej fantastiky, od Jozefa Žarnaya cez Dušana Fabiána a Líviu Hlavačkovú až po Janka Gálika. Prierezovo našu fantastiku zdokumentovalo v subžánrových antologiách Farby strachu (horor), Dotyky budúcnosti (sci-fi) a Čas hrdinov (fantasy), ktorá po vypredaní prvého dielu získala aj pokračovanie.


3. Vydavateľstvo Hydra

V roku 2012 založili Katarína „Soyka“ Čavojová a Lenka „Lenona“ Štiblaríková vydavateľstvo, spočiatku určené na vydávanie ich kníh. Už v nasledujúcom roku však pridali prvú antológiu Fantastická 55, nasledovali aj knihy iných autorov ako Anton Stiffel, Mark E. Pocha či Marián Kubicsko. Dnes už počet kmeňových autorov Hydry presahuje tucet, nových vyhľadávajú a vychovávajú na pravidelných workshopoch. Vydavateľstvo je veľmi aktívne aj na conoch a festivaloch, kde sa ich fanúšikovia združujú okolo stánku a pravidelných krstov kníh.


4. Martinus Cena Fantázie

Vydavateľstvo Fantázia, ktoré vydalo prvý slovenský sci-fi časopis, pri ňom už pred dvadsiatimi rokmi založilo Cenu Fantázie. Časopis odvtedy dvakrát zanikol, no zo súťaže sa stala rešpektovaná inštiúcia v slovenskej fantastike. Je to jediná súťaž u nás, ktorú v prvom kole hodnotí porota a neskôr víťaza vyberajú z finálových poviedok čitatelia (v posledných rokoch organizátori pridali nulté kolo, keď množstvo poviedok najprv vyradia renomovaní editori). Píše do nej každý rok okolo dvesto autorov, výsledky vyhlasuje na najväčšom slovenskom knižnom veľtrhu Bibliotéka, hlavným sponzorom je jedno z dvoch najväčších slovenských kníhkupectiev a finalistov zverejňujú veľké literárne stránky. Prvé finálové poviedky vyšli iba ako príloha k Fantázii, dnes vychádza zo súťaže poriadne hrubá antológia. Popri hlavnej súťaži udeľujú ocenenia aj v subžánrových kategóriách a samostatne je vyhlasovaná súťaž v angličtine Fantazia Awards.


5. Comics Salón a Anime Show

Usporiadatelia prvých veľkých conov na Slovensku by nikdy neverili, že tu raz budeme mať festival, ktorý dokáže dvakrát ročne prilákať viac ako 10-tisíc návštevníkov. Jeho hlavným zameraním je manga a anime, no fanúšikovia všetkých foriem fantastiky si tam nájdu to svoje. Literárneho obsahu už je tam menej, no krsty kníh sú stále hojne navštevované. Viac ako desať rokov používal aj klasický názov Istrocon, z čoho zostala literárna súťaž Poviedka Istroconu. Finalisti doterajších pätnástich ročníkov vyšli v šiestich antológiách.


6. Slavcon

Spoločenstvo Tolkiena organizuje od roku 2006 festival, spočiatku viac zameraný na fanúšikov fantasy a histórie. Po prvej prestávke v roku 2010 sa spoluorganizátorom stalo združenie Scifi Guide. Podujatie je veľmi špecifické, či už výrazným podielom pohybového umenia (jedným z vrcholov prvých ročníkov boli ohňové show a vystúpenia skupín ako Vŕbovské vŕby, ktoré dokázali v telocvični roztancovať niekoľko stoviek teenagerov) alebo špeciálnym detským Rockfortovským weekendom, ktorý začína klasickým rozdelením decák do fakúlt pomocou klobúka a končí metlobalovým zápasom. Veľmi zajimavá je aj tematická literárna súťaž Slavconu. V čase písania tohto článku se boli všetci zvedavý, ako sa festival vráti po troch covidových online ročníkoch.


7. Fandom.sk

Dvojnásobná Lady fantasy a prvá slovenská absolútna víťazka Ceny Karla Čapka Alexandra Pavelková stíha popri práci a písaní viesť jeden z najpopulárnejších slovenských internetových portálov fantastiky. Fandom.sk je v prvom rade pozoruhodný obrovsklým množstvom recenzií. A každý pondelok tam vychádza niekoľko mikropoviedok v rámci súťaže Ohnivé pero, v ktorej začínalo viacero autorov dnes pravidelne vychádzajúcich v antologiách, niekoľkým vyšli aj knižky. Portál sa programovo venuje aj podpore a propagácii slovenských autorov fantastiky.


8. Scifi.sk

Najstaršia slovenská stránka vo fantastike vznikla v polovici 90. rokov, čiže v čase, keď internet u nás reálne ešte nebol. Donedávna pôsobila hlavne ako miesto pre uverejňovanie poviedok menej známych autorov. Odkedy však v nej začali byť aktívni redaktori z novšej generácie slovenských fanúšikov, stránka pravidelne prináša množstvo rozhovorov, diskusií či experimentálnu Poviedku na počkanie. Jej tvorcovia sú aj najnovšími držiteľmi ceny slovenského fandomu Drak.


9. KPVPVF

Banskobystrický Klub priateľov vedy, prognostiky a vedeckej fantastiky, ktorého skratku málokto povie na prvýkrát bez zaváhania, vznikol v polovici 80. rokov medzi prvými slovenskými sci-fi klubmi. Známy je predovšetkým poradou slovenského fandomu Vartacon na banskobystrickej hvezdárni, čo bol jediný slovenský con, ktorý nemal kvôli covidu prestávku. V roku 1994 organizovali tretí slovenský Parcon, jediný, na ktorom bol kultúrnym programom aj striptíz. Pred pár rokmi klub začal usporiadavať BBCony a hneď druhý bol súčasne aj Parconom. V klube pôsobí aj dlhoročná predsedníčka slovenského fandomu Lucia „Lulu“ Bocková.


10. Časopis Jupiter a Rogerbooks

V prvej verzii tohto textu, ktorú som odprednášal na Parcone/BBcone 2019 v Banskej Bystrici, moje vydavateľstvo a jeho časopis neboli (miesto nich tam bolo spomínané združenie Scifi Guide, ktoré okrem spoluorganizácie Slavconu organizovalo aj výborný jednodňový čisto sci-fi conik Kozmodróm a ktorého niekoľkoročnej nečinnosti je mi veľmi ľúto). V roku 2011 som založil časopis a od dva roky neskôr vydavateľstvo. Okrem pätnástich Jupiterov v ňom aj napriek trojročnej pauze vyšlo niekoľko antológií a zbierok poviedok. Na stránkach eknizky.sk môžete od nás čítať aj prvú slovenskú antológiu ukrajinskej fantastiky Fantastická Ukrajina, slúžiacu aj ako dobročinný projekt pre utečencov.


Samozrejme, stavba slovenskej fantastiky stojí aj na menších pilieroch, či už ide o fandomové aktivity, ako je prešovský festival Pegascon, pobočka oficiálneho fandomu Star Wars 501. légia (založená svetoznámym výtvarníkom a dlhoročným fanom Jurajom Maxonom) či košický klub 451 stupňov Fahrenheita, kníhkupectvá Funtastic, Brloh a komiksové nekonecno.sk či facebooková skupina „Fantastika na Slovensku a vo svete“, ktorej vyše 3400 členov pravidelne diskutuje o všetkom, čo sa fantastiky týka. Každý rok-dva vznikajú zaujímavé nové aktivity, presadzujú sa aj viaceré vydavateľstvá, už aj s prekladmi klasických diel science fiction. Slovenská fantastika tak žije a dnes už môžem bez pochybností napísať, že jej konjunktúra len tak skoro neskončí.


Antológiu Slovenský nářez si môžete predobjednať na stránke vydavateľstva Epocha.


8. septembra 2023
Martin Králik
Zdroj informácií