David Gemmell

Bibliografia

David Gemmel je Kráľ. Jeho fantasy sú plnokrvné príbehy, strhujúce od prológu po epilóg. Jeho hrdinovia nemajú vo fantasy obdobu, zvyčajne nie sú kladní, ale majú drsný zmysel pre fair play a čierny humor. Každá jeho kniha je uceleným príbehom a aj keď sa občas zaradí do nejakého cyklu, NIKDY nepotrebujete poznať ostatné diela, aby ste si vychutnali to, ktoré držíte v rukách.

Pán Gemmel nepoužíva barličky a vata a nuda sú pre neho neznáme pojmy. A keď si k maximálnej kvalite deja prirátam špičkový preklad Dany Krejčovej, nemôžem inak, ako: Návrat náš, ktorý si v Brne, vydaj nám aj zvyšné poklady Drenajskej studne :) Po tomto infantilnom veršíku nasleduje kompletná bibliografia pána Gemmella, vrátane komentára ku knihám, ktoré ešte česky nevyšli…

Drenai saga – Drenajská sága

Sága o hrdinoch z Drenajskej zeme, o boji medzi Drenajcami a barbarskými Nadirmi. Sú to príbehy neustálych navonok beznádejných bojov o nadvládu nad územím, o jeho udržanie a ochranu. Hrdinovia sú spojení zemou, ale jeden hrdina môže byť hrdinom viacerých kníh. Druss, Vládca Sekery vládne v Legende, Kronikách o Drussovi a Smrtonošovi, Dakeyras Tulák v Tulákovi I, II, a pravdepodobne aj III.

Legend – Century, London, 1984 Legenda – Návrat, Brno, 1994

The King Beyond The Gate – Century, London, 1985 Král za branou – Návrat, Brno, 1997

Waylander – Century, London, 1986 Cestou vlka: Tulák 1 – Návrat, Brno, 1997

Quest For Lost Heroes – Legend, London, 1990 Hledání ztracených hrdinů – Návrat, Brno, 1997

Waylander II: In the realm of the wolf – Legend, London, 1992 V říši vlka: Tulák 2 – Návrat, Brno, 1998

The First Chronicles of Druss the Legend – Legend, London, 1993 Kroniky o Drussovi – Návrat, Brno, 1999

The Legend of Deathwalker Smrtonoš – Návrat, Brno, 1999

Knihy, ktoré u nás ešte nevyšli:

Waylander III: A Hero in the Shadows

Zruinované mesto Kuan Hador páchne temným tajomstvom. Hovoria o ňom legendy, ktoré zmrazujú krv v žilách. Príbehy z dávnych dôb, keď bol Kuan Hador hlavným mestom obrovského impéria ovládaného temnými mágmi – ktorí boli schopní spájať divé zvieratá a ľudí tvoriace jadro ich armád. Keď boli konečne porazení, podarilo sa im spolu s ich zvieracími otrokmi ujsť magickou bránou, kde zostali uväznení.

Ale každá legenda má v sebe zrnko pravdy a tá pravda môže zabíjať. Kúzlo väzby sa po miléniách času začína strácať. Temní mágovia budú každú chvíľu voľní. Ich pomsta sa blíži.

Už nikto nečaká ich príchod, aby im mohol čeliť. Okrem skupiny pochybných hrdinov: Kysumu, šermiar, Yu Yu Liang, pokorný kopáč snívajúci o sláve, Taliana, bojovníčka, ktorá je rovnako divoká ako krásna, a tajomný Šedivák, nenávidený pre jeho bájne bohatstvo. Muž s krvavou minulosťou zabíjajúci za peniaze. Muž, známy v Drenajskej zemi ako Tulák Zabiják.

Podarí sa Tulákovi zabiť muža, ktorý nemôže zomrieť?

Winter Warriors

Proroctvo bolo jasné. Keď zomrú traja králi, svet bude uvrhnutý v chaos a démoni sa vrátia, aby šírili horor. Dvaja z kráľov sú už mŕtvi. Tretí, ktorý sa ešte len má narodiť, je stíhaný Démonskou Jazdou z Kryakinu, pánmi nemrtvých.

Temná armáda prenasleduje tehotnú kráľovnú do zálivu v strašidelnom lese. Ona však nie je sama. Traja bojovníci, poslední z kedysi tak hrdej Drenajskej armády: šermiar Nogusta, lukostrelec Kebra a zápasník Bison.

Osud impéria leží v ich slabnúcich schopnostiach. Musia chrániť nenarodené dieťa na svojej púti zmučeným svetom

Drenai Tales

Tento zväzok obsahuje knihy Legenda, Král za branou a Hledání ztracených hrdinů plus bonus v podobe Drussovej bitky v Skelnskom priesmyku.

Saga about Stones of Power – Sága Kameňov moci

Táto sága hovorí o kameňoch moci, ktoré v správnych rukách prinášajú pomoc a nádej, v nesprávnych iba smrť a utrpenie. Je ich málo a môžu rýchlo stratiť svoju moc. Ale tí, čo chcú nikdy nekončiacu silu, si moc dokážu obnovovať smrťou nevinných. Aby sa tieto nezmyselné smrti z rozmaru jedincov ukončili, sú tu hrdinovia tejto ságy – Jeruzaléman Jon Shannow a Thuro, neskôr nazývaný Utherom Pendragonom. V týchto knihách je autorov pohľad na potopenie Atlantídy a legendu o Artušovi, mimoriadne elegantne si poradil napr. s Lancelotom a Galahadom.

Wolf in Shadow – Century, London, 1987 Vlk ve stínu – Návrat, Brno, 1998

Ghost King – Century, London, 1988 Král duchů – Návrat, Brno, 1997

Last Sword Of Power – Legend, London, 1988 Poslední meč moci – Návrat, Brno, 1998

The Last Guardian – Legend, London, 1989 Poslední strážce – Návrat, Brno, 1998

Bloodstone – Legend, London, 1994 Krvavý kámen – Návrat, Brno, 2000

Knihy, ktoré u nás nevyšli:

Stones of Power – prvé štyri knihy z tejto ságy.

The Complete Chronicles of the Jerusalem Man – kniha o Jeruzalémanovi, obsahuje knihy Vlk ve stínu a Poslední strážce.

The Hawk Queen Series

Tieto knihy rozprávajú o Sigarni, potomkovi bájnych horalských kráľov. Dcéra posledného panovníka je ako dieťa prenesená v čase, aby ju uchránili pred nepriateľmi. Postupne odhaľuje svoj pôvod a svoje poslanie – a tak nakoniec zjednocuje horalov v boji proti nepriateľom. V druhej knihe sa horal Caswallon musí vybrať cez brány času nájsť Sigarni a priviesť ju na pomoc horalom, ktorí čelia rovnakej hrozbe ako Sigarni – len v inom čase. Týmito knihami David Gemmel prepojil všetky svoje fantasy romány, keď poodhalil tajomstvo tzv. Brán, otvorených v čase i priestore.

Ironhand's Dau­ghter – Legend, London, 1995 Dcera Železné ruky – Návrat, Brno, 1999

The Hawk Eternal – Legend, London, 1996 Věčný Luňák – Návrat, Brno, 1999

Ostatné knihy, ktoré zatiaľ vyšli v nakladateľstve Návrat:

Knights of Dark Renown – Legend, London, 1989 Rytíři temné povesti – Návrat, Brno, 1999

Morningstar – Legend, London, 1992 Svetlonoš – Návrat, Brno, 1999

Ostatné knihy D. Gemmela:

The Lost Crown (Stratená Koruna) – Hutchinson, London, 1989

White Knight, Black Swan (Biely rytier, čierna labuť) – Arrow, london, 1993 (vydal pod pseudonymom Ross Hardling) – gangsterský román z Londýna.

Dark Moon (Temný mesiac)

A zjaví sa temný mesiac, púšť sa navždy stratí v lese a v mesačnom svite sa zjaví mesto, z ktorého sa vynorí krvilačný Daroth, mocný a nesmrteľný, imúnny k oštepom či mečom. Má iba jeden cieľ: zbaviť tento svet ľudstva. Prekaziť mu to môžu len traja hrdinovia: bojovníčka Karis, žoldnier Tantario a ošetrovateľ Duvodas, ktorý musí spoznať hroznú pravdu…

Echoes of the Great Song (Ozvena Veľkej Piesne)

Boli nesmrteľní, žili si ako králi, aj keď ich zem už umierala. Ješitní a sebeckí Avatari vládli padlému svetu mágiou. No potom sa na oblohe zjavili dva mesiace a hrozný nepriateľ otvoril bránu medzi svetmi…

The Greek Books – Grécke knihy

Lion of macedon (Macedónsky Lev) – Legend/Century, London, 1990

Znovu a znovu prehliadala veštkyňa Tamis všetky možné budúcnosti. V každej z nich ohrozovali Grécko temné armády, hrozné zlo znovu vkročilo do sveta. Budúcnosť má len jedinú nádej: sparťanského chlapca Parmeniona. Tamis si dá za úlohu vychovať z Parmeniona najväčšieho bojovníka všetkých čias – bez ohľadu na to, čo to bude stáť.

Vychovávaný v Sparte, nútený ku každodenným bojom, Parmenion nemá ani predstavu o neviditeľných dimenziách mágie a tajomstve svojho osudu. Vyrástol do sily a rozvahy. Jeho víťaztvá pre mesto Théby z neho urobili hrdinu. Nakoniec ho jeho osud pošle do služby Filipovi Macedónskemu.

Ako Tamis predvídala, Parmenionov osud je spätý s Temným Bohom, s Filipom a jeho ešte nenarodeným synom Alexandrom. Parmenion stojí pred voľbou: buď porazí zlo, alebo otvorí bránu na zem pre Temného Boha…

Dark Prince (Temný Princ) – Legend/Century, London, 1991

Duch chaosu si za svojho hostiteľa vybral Alexandra. Avšak Parmenion, najmocnejší bojovník v starovekom Grécku, získal malé víťaztvo nad temnotou, ktorá chce vládnuť cez Alexandra. Chlapcova duša nebola zničená temnotou, len s ňou splynula. Parmenion pomáha Alexandrovi v boji medzi dobrom a zlom spojených v jeho tele.

Ale je tu aj iný svet, kde bytosti z Gréckych legiend prosperujú, kde Duše chaosu vládnu v podobe Kráľa démonov. V tomto Grécku proroctvo hovorí, že príde dieťa s veľkou mocou, legendárne zlaté dieťa, ktoré uzdraví miznúcu mágiu krajiny. Kráľ démonov verí, že pohltenie srdca tohto dieťaťa mu dá nesmrteľnosť. Verí, že týmto dieťaťom je Alexander so silou chaosu v jeho vnútri. A tak pozve Alexandra do svojho sveta…

Iba Parmeniom, chránený veštkyňou Darae, jeho stratenou láskou z iného života, môže dúfať, že zachráni Alexandra pred Kráľom démonov. Ale kto zachráni mladého princa pred duchom chaosu, ktorý chce dobyť jeho dušu?

The Rigante Series

Sword in the Storm (Meč v búrke)

Hlboko v zelenej horskej krajine Rigantii leží osada Tri Toky. Ľudia tu uctievajú Bohov vzduchu a vody a Duchov zeme. Medzi nimi žije chlapec, ktorého osud je vpísaný vo hviezdach. Je to Connavar, Diabolská čepeľ, narodený v búrke, ktorá zabila jeho otca.

Bolo predpovedané, ze Kamenné armády raz prekročia rieku a ich príchod bude ako lavína…

A Falcon at Midnight (Polnočný Sokol)

Volajú ho bastard Bane – aj keď mu to nikdy nikto nepovedal do očí. Jeho meno je kliatbou. Vyrastá medzi bojovníkmi z Rigante. Je cenený pre schopnosti v boji, ale je obávaný pre násilie v srdci. Napokon ako vyhnanec odchádza z Rigantských zemí.

Ale Bane sa vráti… a osud Rigantie má v rukách. Všetko závisí od jeho schopností vládnuť čepeľou.

Polnočný sokol je pokračovaním Meča v búrke, hovorí o Baneovi, Connavarovom bastardovi, o jeho pomste svetu krvi, cti, zrady a lásky.

No, to je nateraz všetko :)


12. septembra 2000
Rastislav Weber