Daredevil

Stať sa hrdinom a hovoriť v bublinkách nie je až také ťažké. Pravda, niekomu pomôžu predkovia – Kryptoňania, upíri, prípadne sám Pekelník. Niekto zasa dostane výhodu tým, že ho uštipne ten správny pavúk. A existujú aj hrdinovia, ktorí sa k svojmu „povolaniu“ museli prepracovať sami. Napríklad tí, ktorí svoje ťažko zdedené peniaze minuli na superauto a čiapku so špicatými ušami. Ale, ak vám môžem poradiť, najlepšou cestou k superhrdinstvu je predsa len to, ak sú vašimi duchovnými rodičmi Stan Lee, Frank Miller a Kevin Smith. Pretože táto svätá trojica dokáže spraviť nadčloveka aj z právnika so slepeckou paličkou.

Na úvod je vhodné umiestniť varovanie. Daredevil je ďalším prepisom superhrdinského comicsu na plátno a jeho scenár robil pomerne neskúsený chlapík (sám režisér Mark Steven Johnson). A tým je povedané všetko; viete, čo môžete čakať. Hlavný hrdina je sado-maso štýlový, jeho protihráči hláškujú, dej je patetický a scenár chudobnejší ako Miško Čenka. Vizuálna stránka (občas) vyráža dych a akčné scény (viac-menej) pumpujú do žíl adrenalín. Viac nečakajte – X-meni prídu do kín až o pár týždňov.

Maska hrdinu tentoraz skrýva Matta Murdocka. Je to chlapec ako sa patrí, má správne rodinné zázemie a skvelé povolanie. Je totiž sirotou (jeho ocko zahynul s ružou na hrudi) a pracuje ako právnik so špecializáciou na neplatiacich klientov. A – ako bonus – je slepý. To mu samozrejme dáva istú výhodu v súdnej sieni, pretože nevidí zloduchov, ktorí sa mu smejú do očí. Je to poctivka, ktorá platí dane, chodí v šedom oblečku a pije kávu s medom.

Pravda, toto všetko platí iba cez deň.

Pred mnohými rokmi, keď ešte Amerika nepoznala erotiku na internete, malého Matta podviedol vlastný tatko. A keď zúfalý chlapec bežal preč od svojho žiaľu, nevšimol si, že mieri rovno k cisterne s nebezpečným odpadom. Samozrejme, narazil do nej a dostal štedrú dávku kyselinky priamo do očí. Čosi sa spálilo, čosi zmutovalo a štvrti Hells Kitchen pribudol nový ochranca. Zničený zrak nahradili ostatné zmysly a taký netopierí echolokátor nie je nikdy zlý. Aj keď kvôli nemu spíte v olovenej komore a vyhýbate sa organom a zvoniciam.

Potiaľto schéma filmového comicsu. Problém je len v tom, že Daredevil nemá žiadne osobitné schopnosti, ktoré by ho robili zaujímavým a je zahraný s bravúrou beznohého tanečníka. Kým je pod maskou kaskadér, je Daredevil v pohode. Bije sa celkom schopne a keď kamera strihne pohľad na okolie jeho „očami“, zamrazí vás. Keď však dôjde na scénu Ben Affleck, je po obraze superhrdinu. Ben nie je Tobey, Wesley ani Ron. Do skutočného herectva má ešte ďaleko a nie je ani charizmatickým klaďasom či záporákom od prirodzenia. A práve preto vyznieva film nevyvážene. Proti nemastnému-neslanému strážnemu diablovi totiž stojí jeden z najlepších záporákov všetkých čias – Bullseye v podaní presvedčivého Colina Farrella. Býčie oko je stopercentne comicsový – je šialený, jazdí na motorke, rád zabíja a hláškuje. Žiadna trápna romantika, žiaden pátos, len čisté potešenie – Farrell si postavu skutočne vychutnal.

No a zvyšok filmu je založený takmer výhradne na výzore suprpadoucha Kingpina (Michael Clarke Duncan) a Daredevilovej proti/spoluhráčky Elektry (Jennifer Garnerová). Duncan je jednoducho Big Mike Duncan a záverečný súboj je skvelý vďaka jeho rozmerom. A Jennifer Gardnerová je Jennifer Gardnerová – keď ju uvidíte v daždi Daredevilovymi „očami“, stuhnete. A odpustíte jej aj to, že odmietla dublérky – čo z akčných scén zúfalo trčí. Boj urýchlený prácou kamery a strihu vyzerá úplne inak ako boj, ktorý poctivo odskáču ázijské hviezdy. A rozhodne to nie boj, ako ho zvykol zachytiť Frank Miller.

Aj napriek tomu je Daredevil celkom milým filmom. Nie je príliš dlhý (110 minút), dej odsýpa svižne a hudba príjemne dopĺňa celkom pôsobivú vizuálnu stránku (Elektra). A Bullseye je na plátne často, takže vám zabezpečí potrebnú dávku hlášok a bizarných spôsobov umierania. Vďaka nim prežijete aj hluché miesta, počas ktorých pátos vyteká medzi divákov v prvých radoch. Teda, ak tam nejakí diváci budú – v Amerike Affleck bodoval, ale u nás sme na premiére sedeli desiati…

Ale za tých pár korún to stálo. Nie je to libretto Kevina Smitha, ale pobavíte sa. Po chvíli na film zabudnete, ale tých pár minút v kine rozhodne nezabije nuda.

Daredevil Réžia a scenár: Mark Steven Johnson

P.S.: V Amerike tento film celkom slušne zarobil – a Mark Steven Johnson pravdepodobne dostane pod palec aj Ghost Ridera a samostaný film o Daredevilovej spoločníčke Elektre. Ak sa tieto správy potvrdia, bol by som rád, keby pôvabná Jennifer dostala tú dablérku.


16. apríla 2003
Rastislav Weber