Ďalšie kolo Potterománie začalo

Od soboty máme oficiálne leto a s ním prišla podľa očakávania piata knižka J. K. Rowlingovej \„Harry Potter and the Order of the Phoenix\“ (HP a Fénixov rád). Všetky očakávania šialenstva, aké vo vydávaní a predaji kníh nemá obdobu, sa naplnili.

Pikoškami a kauzičkami kŕmili manažéri fanúšikov už od začiatku roka. Najprv to bola aukcia listu z Rowlingovej zápisníka s krátkym, 93 slovným popisom piateho dielu. Predal sa za 26 miliónov 680 tisíc libier, za ktoré vraj nakúpili 18 500 kníh pre africké školy. Nasledovala akceptácia Pottera Vatikánom. Potom Rowlingová spolu s distribútormi napadli na súde pripravované holandské vydanie ruskej knihy Dimitryho Jemeca \„The Magic Double Bass\“ (Magický dvojitý bas) o čarodejníčke Táni Grotterovej a jej lietajúcom hudobnom nástroji. Samozrejme, Rowlingová mala pocit, že ju niekto kopíruje. Jemec sa ohradil, že ide o paródiu, no súd prvé západné vydanie tohto románu zakázal. V Rusku toho dovtedy vyšli tri diely, ktorých sa predalo pol milióna kusov. Do konca roku 2004 má pribudnúť ďalších päť, pokiaľ samozrejme nezačne súd aj tam. (Iba tak rozmýšľam, čo by sa stalo, keby niečo podobné napadlo vlastníkom práv na Tolkiena. Je jasné, že mená sa zrejme používať nemôžu, no keby bolo napadnuteľné aj používanie podobných artefaktov atď, pravdepodobne by mali problémy mnohí bestselleroví spisovatelia klasickej fantasy. Otázkou je, či by to nebolo pre literatúru pozitívne. Pritom všetky tie tolkeniády s Brooksom na čele žiadne paródie nie sú). Rusi však nedajú Potterovi pokoj – jeden sverdlovský politik si zmenil meno na Harry Ivanovič Potter, z čoho očakával prírastok asi 10 percent hlasov. Za absolútnu hlúposť dnešných ľudí to označil miestny arcibiskup. Rowlingová potom ešte prepožičala svoj hlas svojej comixovej verzii v Simpsonovcoch, ktorí ju pri návšteve Anglicka stretnú pred kníhkupectvom.

No a 21. júna o polnoci anglického času sa začala zrejme najočakávanejšia kniha v histórii predávať. V New Yorku museli doviesť podpísané prvé vydania v pancierovom aute. Kodaňské kníhkupectvá ostali otvorené dlhšie, kým v Hongkongu otvárali skôr. Najväčšie anglické kníhkupectvo v Paríži organizovalo o jedenej v noci čarejnícku show, spojenú s čítačkou. V amerických predajniach vám ku knihe pribalili potterovské okuliare a čokoládové žaby. V Anglicku sa už kniha stala najrýchlejšie predávanou publikáciou všetkých čias. Kníhkupectvo Amazon na ňu dostalo 1 milión 300 tisíc objednávok.

O čom vlastne piaty Potter je? Neprezradíme. V recenziách sa dokonca ani nedozviete, ktorá je to tá hlavná postava, čo má v knihe umrieť. Ak chcete vedieť viac, prečítajte si recenzie. Väčšinou sa zhodujú v tom, že piaty diel je rovnako dobrý ako všetky ostatné. Zaujímavé sú však recenzie v austrálskych novinách The Age. Kým táto vytýka Rowlingovej rozvláčnosť a nadužívanie prívlastkov, čo nazýva Kingovým syndrómom, v tejto sa dozviete, že je to zatiaľ najlepší Potter.

Podľa časopisu Locus je Fénixov rád najdrahším detským románom v histórii – v Anglicku ho predávajú za 17 libier, v Amerike 29.99 dolára. Má 255 tisíc slov a 896 strán, čiže je o 20 percent dlhší ako štvorka. To by však nemalo byť prekážkou. Prvých štyroch dielov sa v 55 jazykoch predalo vyše 200 miliónov kusov.

A kedy bude Fénix u nás v slovenčine? V dvojtýždenníku Knižná revue generálna riaditeľka Ikaru Gabriela Belopotocká odpovedá na otázku, či ho chce stihnúť ešte pred Vianocami. Vraj by ho rada ponúkla na vianočný trh, no nie na úkor prekladu. Fanúšikov asi poteší fakt, že 800-stranovú knihu prekladá jedna prekladateľka. Určite to nebude mať ľahké. Ani francúzsky prekladateľ nevidel z knihy čiarku do jej oficiálneho vydania. Ak sa vám však nechce dovtedy čakať, už dnes si u nás môžete kúpiť anglický originál. Napríklad v Brlohu.

(Podľa časopisu Locus, BBC online, ďalších internetových zdrojov a Knižnej revue)


23. júna 2003
Martin Králik