Ďalšia fantastická cena pre Martinu

Downtown blues

Maliarka Martina Pilcerová, známa čitateľom Fantázie ako autorka niekoľkých obálok a ilustrácií, neustále žne fantastické úspechy v zahraničí. O tom, že v roku 2000 sa dostala do prestížnej publikácie Spectrum 8 – The Best of Contemporary Fantastic Art, sme písali ešte vo Fantázii 18/2001. Publikácia, do ktorej sa rok pred Martinou dostal aj ďalší Slovák Juraj Mad Maxon, prezentuje každoročne práce približne stovky najlepších svetových výtvarníkov vo fantastike v danom roku a neustále sa meniaca porota je pri výbere skutočne tvrdá. Martina sa do Spectra dostala s maľbou Downtown blues, ktorá v roku 2002 získala aj cenu poroty na Worldcone 2002 v San Jose v Californii. Keď si však minulý týždeň pozerala maily, čakala ju ďalšia fantastická novinka. Na Boskone 40, ktorý sa konal v polovici februára tohto roku, jej bola udelená Cena Jacka Gaughana – cena pre najlepšieho nového výtvarníka.

Cenu udeľuje Bostonský klub NESFA, teda New England Science Fiction Association, inc., ktorý bol založený ešte v roku 1967 a okrem organizovania Boskonu je jeho ďalšou aktivitou aj vydavateľstvo NESFA Press. Cena Jacka Gaughana je pravidelne od roku 1986 udeľovaná výtvarníkovi, ktorý sa stal profesionálom iba v priebehu posledných piatich rokov a o víťazovi rozhoduje odborná porota, v ktorej už boli napríklad autori ako Kelly Freas, Michael Whelan, či Bob Eggleton. V tomto roku je to okrem Eggletona ešte Richard Hescox a Todd Lockwood. Pred Martinou Pilcerovou získal Cenu Jacka Gaughana napríklad Stephen Hickman, Bob Eggleton, Richard Hescox, Dorian Vallejo, Donato Giancola, Brom, práce niektorých z nich mali možnosť už vidieť aj čitatelia Fantázie v galérii časopisu.

Martina vystavovala už na 26 conoch, medzi ktorými posledné roky nechýbajú ani Worldcony, Eurocony a World fantasy cony. Začiatkom roku 2000 podpísala Martina zmluvu s nemeckou filmovou spoločnosťou Red Beat Pictures Filmproduction, pre ktorú tvorila 6 scénických malieb, dizajn mimozemšťanov a mimozemských kozmických lodí do filmového projektu When the Music\'s Over.

Najnovšie sa s Martininou tvorbou môžete stretnúť v najbližšej Fantázii 25. A to nielen na obálke časopisu, ale aj vovnútri – Martina vo Fantázii debutuje už aj veľmi zaujímavou poviedkou.


24. februára 2003
Ivan Aľakša