Cyberpunková Fantázia 28

Nové, piate tohtoročné, číslo časopisu Fantázia je zamerané na tvrdú fantastiku s dôrazom na filmovú trilógiu Matrix. Čitatelia Fantázie si prečítajú prvú časť eseje Paula Di Filippa o literárnych vplyvoch na film Matrix, dozvedia sa o skvelej hudbe, ale i počítačovej hre, ktoré sa stali súčasťou filmovej trilógie a prečítajú si aj rozhovor s predstaviteľom Nea, Keanu Reevsom.

Hlavná téma Fantázie č. 28 ovplyvnila aj ďalšiu publicistiku a poviedky. Po rozhovore so slovenských autorom Michalom Hvoreckým nasleduje poviedka amerického spisovateľa Waltera Johna Williamsa „Videostar“, odohrávajúca sa v bezútešnom svete blízkej budúcnosti, kde tínedžerské gangy tvrdo bojujú o svoj priestor na život. V duchu súťaže \„poviedka za tisícku\“ s témou biotechnológie sa nesie jednak víťazný text, poviedka Daniela Severu \„Být prvním\“, ale aj poviedka „Biohybridy“ nemeckého autora Andreasa Grubera. Poviedky Tomáša Knapka (\„Ronin\“) a Tibora Varghu (\„Láska nás roztrhá na kusy\“) majú atmosféru cyberpunku. Tomuto zameraniu sa vymyká jedine poviedka Dušana Fabiana „Tri čierne utorky“, ktorá sa odohráva síce v dnešnom svete, dokonca v Košiciach, ale vnáša do príbehu prvky fantasy.

Vo Fantázii č. 28 nemôžu samozrejme chýbať recenzie na najnovšie fantastické knihy a filmy. Potešiteľné je, že k nim pribúdajú aj na Slovensku vydané knihy, napríklad momentálne vychádzajúca Veža bláznov z obdobia husitského hnutia na pomedzí Poľska a Čiech od majstra Andrzeja Sapkowského.

Z pravidelných rubrík pokračuje vo Fantázii fantastická poézia, fantastická hudba a prvou časťou začína rubrika Magický miestopis Slovenska od Dr. Miloša Jesenského.

Vianočná Fantázia ponúka však ešte jeden darček (okrem samotného faktu, že vyšla rovno pod stromček). S každým číslom Fantázie 28 dostane čitateľ špeciálne okuliare, ktorými si bude môcť pozrieť galériu „anaglyfov“, teda nepravých 3D obrázkov z planéty Mars. V článku Vladimíra Meštera sa potom dozviete pár zaujímavostí o anaglyfoch, ale aj o Marse.

Fantáziu 28 už tento týždeň dostanete v správnych kníhkupectvách, stánkoch a trafikách, alebo si predplatíte tu: www.fandom.sk/predplatne .


22. decembra 2003
Fandom SK - PR