CREW 35: Batman dostane nakladačku, Paríž prepadne hriechu

CREW 35

Podľa niektorých odborníkov sú príčinou všetkého zla vo svete svokry a komiksy. Tým prvým nebudem nikdy rozumieť, pri tých druhých sa aspoň snažím. Čo môže byť dôvodom toho, že sa mi do rúk dostala nová CREW. Poďme si ju teda prelistovať a modlime sa, aby nás pri tom nezastihla nejaká svokra. Toľko zla naraz by sme nemuseli uniesť.


Píše sa rok 2013 a vychádza č. 35 rúhačského, nekompromisného, úchylného a vôbec po každej stránke výborného časopisu CREW na druhú. Vychádza pod heslom Viac farebných strán za rovnakú cenu! a to je správa hodna prvého tohoročného orgazmu. Ale môj sexuálny život vás nemusí zaujímať.

Nový ideový koncept časopisu spočíva v tom, že bude prinášať vždy jeden uzavretý príbeh a potom príbehy na pokračovanie. V tridsaťpäťke je to Rex Mundi – „Da Vinciho kód odohrávajúci sa v alternatívnej Európe“ a potom Lobo, ktorý si to rozdá so samotným Batmanom v naozaj nápadito pomenovanej jednorazovke BATMAN VS LOBO.

Lobo nikdy nesklame (a keby si niekto trúfol napísať niečo iné, boli by to posledné riadky jeho života, o to už by sa dotyčný lovec hláv postaral) a pokiaľ sa má vyšantiť v Gothame, bude to jazda vskutku krkolomná. Tomu zodpovedá aj prítomnosť známych postavičiek z miestneho panteónu a rovnako krkolomná, rozšafná, groteskne-divoko-uletene ladená kresba. A škandalózne odhalenie na záver, ktorým sa celý gordický uzol zápletky roztne, nenechá suchým jediné oko a možno ani iný telesný otvor. LOBOtomizácia garantovaná.

Rex Mundi je v protiklade s pestrofarebným posledným Czarnianom ponurý, realisticky kreslený triler z temných uličiek Paríža prvej polovice 20. storočia. Je o kňazovi s tajomstvom a jeho mladom priateľovi, ktorý mu má pomôcť v núdzi. Lenže stopa, na ktorú narazí, nevedie na žiadne príjemné miesta… Aj keď útulok pre napravené prostitútky by za istých okolností nemusel byť nepríjemným miestom. Lenže…

Pokračovanie nabudúce!

V ďalšom čísle najlepšieho komiksového časopisu Mliečnej dráhy bude pripravené pokračovanie Rex Mundi, ktorému bude sekundovať lovkyňa démonov Anita a temná kriminálka z prostredia indiánskej rezervácie Skalpy. Už z toho názvu by vám mali kvapkať sliny.

Mimochodom, rozšíreným komiksom padli za obeť články o komiksoch, ale kto si chce čítať články, nech si kupuje dennú tlač – pokiaľ sa pýtate na môj skromný názor. Navyše, komiksy, ktoré zozbierate takto v zošitoch, budú neskôr dostupné aj ako jednotlivé knihy, a to so veľkými zľavami pre verných čitateľov. Takže ako sa v úvodníku správne píše (a logický finančný prepočet vydavateľa tú argumentáciu ešte podčiarkuje): nakupovaním časopisu CREW vlastne zarábate. A to je predsa obchod, aký sa neodmieta.


CREW2 – 35
Vydalo: Nakladatelství Crew, s. r. o.
Roč. IX
Počet strán: 76
ISSN 1802–2219
web: www.crew.cz


8. augusta 2013
Mark E. Pocha