Comicsové šialenstvo

Štvrtý máj – deň po premiére filmu Spiderman – zažije comicsový priemysel (samozrejme hlavne v Amerike) absolútne comicsové šialenstvo. Tento deň vojde do dejín ako \„Free Comics Book Day\“ – teda comics ZADARMO!!! Mnohí keď začujú toto magické slovíčko, začnú okamžite špekulovať ako a kde \„toho\“ ZADARMO splašiť čo najviac, obliehajú obchod celú noc, len aby mali čo najlepšie miesto pri štarte, prežívajú neuveriteľný strach z toho, že sa im niečo neujde, nespia, nejedia, stresujú a v rozhodujúcu chvíľu sa celkom odtrhnú z reťaze…

Tento špeciálny deň však nechápu v krajine \„bez dvojičiek\“ ako nájazd kobyliek, ale má mať celkom iný význam. Vzhľadom na to, že comics je v Amerike rozšírený oveľa viac ako inde na svete, rozhodli sa najväčšie vydavateľstvá (Dark Horse, DC, Marvel, Image) presvedčiť ďalších čitateľov nielen doma, ale aj na starom kontinente. Ukázať, že občas môže byť comics ozaj dobré čítanie. Viac ako umenie. Viac ako potreba zbierať.

Vydavatelia vsadili na film Spiderman, ktorého uvedenie do kín sprevádza mohutná kampaň. Keďže už samotný film je propagáciou comicsu, nemusia sa priveľmi obávať, že svoje peniažky na vydanie niekoľkých \„free\“ edícii vyhodili zbytočne. A navyše keď zadarmo budú iba prvé čísla z vybraných sérii. Pokračovania totiž vyjdú, až keď tento pekný deň skončí – a teda za plnú cenu…

No, ale aby to nevyzeralo, že ide iba o peniaze… Ide aj o ducha či myšlienku, jednoducho o ten bežný oblbovák typický pre reklamu. Tak teda: nejde len o jedinečnú možnosť získať perfektný comics zadarmo, ale je to hlavne zlatá príležitosť pre fanúšikov darovať comics kamošovi, bratovi či sestre, alebo ho zobrať do školy, do práce, hlavne oboznámiť ľudí vo svojom okolí s týmto skvelým žánrom. Ukázať, že comicsy sú dnes oveľa lepšie ako inokedy a \„Free Comics Book Day\“ je vynikajúca cesta ako dať najavo, že comics nie je len americký, ale je to predovšetkým originálna forma zábavy pre všetkých.

Tu sú vzorky niektorých titulov, ktoré budú dostupné v comicsových obchodoch zapojených do tejto kampane v Sobotu, 4. mája 2002:

FCBD EDITION:

Star Wars Tales: A Jedi´s Weapon (Dark Horse Comics) Justice League Adventures #1 (DC Comics) Tomb Raider #1/2 (Image Comics) Ultimate Spider-Man #1 (Marvel Comics)


3. mája 2002
Fandompress