Čo nového vo svete fantastiky 8

Lorne
The Guild
Nejaký hobbit v obleku
Nick Frost bez holiča
S týmto vyhral Whedon
BSG
Andy Hallet

Táto doba je skvelá. Technológia nám uľahčuje život ako nikdy predtým. Ešte prednedávnom bolo revolučnou novinkou natáčanie filmu bez skutočných kulís – stačilo iba zelené plátno a počítačový guru dorobil zvyšok. Ako sa zdá, postúpili sme ešte o stupienok vyššie. Teraz sa dá film natočiť dokonca aj bez režiséra. No, vlastne nie tak celkom bez neho, ale rozhodne nemusí nervózne prešľapovať na pľaci, a dokonca ani v tej istej krajine. Ak neveríte, opýtajte sa Petra Jacksona. Ale to nie je jediná novota. Internet sa čoraz viac začína využívať na šírenie seriálov. Veď má toľko výhod v porovnaní s obyčajnou televíziou, preto je až zarážajúce, že to nikomu nenapadlo skôr. Netreba čakať dovtedy, kým pôjde môj obľúbený seriál v „telke“ – pozriem si ho, kedy chcem. Nehovoriac o tom, že s veľkou pravdepodobnosťou je už v našich domovoch viacej počítačových obrazoviek než tých televíznych. Vývoj nezastavíme. Ale kto vie, možno sa televízia nestane ohrozeným technologickým druhom. A keby aj, naše obľúbené seriály si nás nájdu aj bez nej ;-)

Digitálny režisér Peter Jackson

Britský komediálny herec Nick Frost (Jednotka veľmi rýchleho nasadenia) neuvážlivo prezradil médiám, že novozélandská režisérska hviezda Peter Jackson sa zúčastňuje na výrobe filmového trháku The Adventures of Tintin: Secret Of The Unicorn prostredníctvom iChatu (pozn. autora: program podobný nášmu Skype, pomocou ktorého sa dá cez internet okamžite prenášať obraz a zvuk). Tieto slová mu vykĺzli počas rozhovoru pre britský časopis The Observer.

Ako sa sám priznal, na to, aby sa zžil so scénou, si potrebuje aspoň týždeň dopredu prečítať scenár, čo sa mu nedarí, keďže scenár sa neustále mení. „Okrem toho tu máte Stevena Spielberga a Kathy Kennedyovú, ktorá je najvplyvnejšou ženou Hollywoodu, a do toho všetkého Petra Jacksona, ktorý spolurežíruje z Nového Zélandu cez iChat,“ hovorí Frost, no jedným dychom dodáva: „Bola to tá najstresujúcejšia vec, akú som kedy robil. No musím povedať, že Spielberg je úžasný. Niekedy pribehne na konci scény, zatancuje svoj „tanček“ a udrie päsťou do vzduchu.“

Na Nicka Frosta ako jedného z Thompsonových dvojičiek si ešte chvíľu počkáme – premiéra Tintina je naplánovaná na rok 2011.

To najlepšie, čo internet dal

Tento týždeň sa v centre filmového priemyslu Los Angeles uskutočnilo slávnostné odovzdávanie cien prvého ročníka Streamy Awards. Ako už samotný názov napovedá, ide o ceny, ktoré sú udeľované tzv. „webseries“, čiže seriálom šíreným (legálne) prostredníctvom internetu. Hlasovanie prebiehalo v dvoch kolách. V prvom kole volili víťazov diváci, ktorých sa do hlasovania zapojilo niekoľko desiatok tisíc. V nasledujúcom kole vyberala spomedzi divákmi zvolených seriálov odborná porota, zložená z členov „Medzinárodnej Akadémie Webovej Televízie“ (International Academy of Web Television).

A keďže pre seriály zamerané na fantastiku je tento spôsob šírenia priam ideálny, bez akéhokoľvek zaváhania prevalcovali všetkých svojich konkurentov. Tromi najúspešnejšími webovými počinmi sa teda stali trojdielny muzikálový miniseriál z dielne Jossa Whedona, s Neilom Patrickom Harrisom v hlavnej úlohe, Dr. Horrible's Sing-Along Blog, komediálny seriál o nesúrodej skupinke ľudí hrajúcich spolu online hru na hrdinov The Guild a dramatická „space opera“ Battlestar Galactica: The Face of the Enemy. Spolu nazbierali trinásť zo všetkých dvadsiatich piatich ocenení, počnúc najlepšou réžiou, scenárom či najlepšou mužskou alebo ženskou postavou, cez najlepšie seriály vo svojej kategórii až po absolútneho víťaza diváckeho hlasovania.

Nebolo ľahké byť zelený

Herec Andy Hallett, ktorý stvárnil postavu Lornea v seriáli Angel, v pondelok 30. marca vo veku tridsiatich troch rokov zomrel v dôsledku zlyhania srdca. Jeho úmrtie oznámil verejnosti jeho agent a dlhoročný priateľ Pat Brady. Andy, ktorý bol medzi fanúšikmi seriálu najobľúbenejšou postavou, prehral svoj päťročný zápas s chorobou v nemocnici v Los Angeles, so svojím otcom Daveom Hallettom po svojom boku.

Andy, rodák z Massachusetts, sa objavil vo viac ako sedemdesiatich epizódach upírsko-detektívneho spin-offu a okrem samotného hrania naspieval aj dve piesne („Lady Marmalade“ a „It's Not Easy Being Green“) pre soundtrack Angel: Live Fast, Die Never. Po tom, ako seriál skončil, sa Andy venoval hudobnej kariére, vystupoval v rôznych predstaveniach po celej Amerike.

Hallettovou postavou bol zelený démon Lorne, pôvodom z iného sveta menom Pylea, ktorý najskôr príležitostne a neskôr už pravidelne pomáhal Angelovi (David Boreanaz) a jeho priateľom s vyšetrovaním nadprirodzených prípadov. Zároveň bol majiteľom baru a karaoke klubu v jednom, pre všetky nadprirodzené bytosti a démonov.

Súkromný pohreb, len pre členov rodiny a blízkych priateľov, sa pravdepodobne uskutoční už tento víkend.


2. apríla 2009
Ceos