Čo nového vo svete fantastiky 5

Star Trek logo
Red Dwarf
Star Trek - originálna séria
Star Trek - očakávaný film
BSG - pôvodný tím
BSG - pôvodný
BSG - Posledná večera

Filmový priemysel niekedy pripomína klub vyznávačov masochizmu. Za jednotku nasledovanú dlhou sériou núl sú ochotní zmasakrovať akýkoľvek námet a ak budú aj percentá z tržieb, s radosťou pridajú aj manželkinu obličku – veď jej stačí jedna. Totiž, aby sme sa chápali – dobrý film je pre režiséra ako vlastné dieťa. Ale ktorý rodič si dobrovoľne nechá przniť potomka? Asi žiadny, no niekedy nemá na výber – práva nepustia. A hoci je producent len malý plešatý skrčok s čítačkami bankoviek namiesto očí, pokiaľ ide o zelené „chechtáky“, je nebezpečnejší ako kobra kráľovská. A čo dostane divák? Dočká sa dvoch pokusov o resuscitáciu kedysi kultových seriálov a jeden film z prostredia v súčasnosti najúspešnejšieho science fiction seriálu, ktorý však nebude mať so seriálom samotným absolútne nič spoločné. Nezostáva nám iné ako odoslať výzvu smerom do Hollywoodu: „Nechajte ich dôstojne odísť.“

Červený trpaslík dostal adrenalínovú injekciu

Ak to ešte neviete, tak Červený trpaslík je späť! Na Veľkú noc sa na obrazovkách televíznych prijímačov vo Veľkej Británii objaví špeciálna dvojdielna miniséria, ktorú scenáristicky a režisérsky zastrešil bývalý spolutvorca seriálu Doug Naylor. Diváci sa v nej budú môcť opätovne stretnúť so všetkými hlavnými postavami – s posledným človekom Davidom Listerom, hologramom Arnoldom Rimmerom, pra-pra-pra-veľakrát-pravnukom Listerovho kocúra Frankensteina Kocúrom a samozrejme aj so služobným robotom Krytonom. Okrem spomínaných dvoch dielov by sa mala objaviť aj tretia epizóda „zo zákulisia“. Jednotlivé epizódy by sa mali vysielať 10., 11. a 12. apríla tohto roku.

Miniséria bude niesť názov Červený trpaslík: Späť na Zem a ako si asi každý vydedukoval, dočkáme sa v nej návratu Listera a Rimmera na rodnú (aspoň pre Listera, keďže Rimmer sa narodil na Jupiterovom mesiaci Io) planétu Zem. Pôvodne bol síce tento námet určený pre dlho plánovaný film, no problémy s financovaním a produkciou rozhodli inak.

Fanúšikom teraz zostáva už len jediná povinnosť – čakať a dúfať, že táto dvadsaťjedenročná scifistická britská seriálová klasika, ktorá vyhrala cenu Emmy a dočkala sa odvysielania ôsmich sérií v dvadsiatich piatich krajinách sveta, nebude len zúfalým, desať rokov oneskoreným pokusom o umelé predĺženie série. Že nebude len pokusom o vytrieskanie libier, dolárov, eur a najrôznejších korún z verných fanúšikov, ale skutočným a poctivým ukončením jedného z najlepších humoristických a fantastických seriálov vôbec.

Nový Star Trek seriál – naozaj to chceme?

Bryan Fuller, bývalý scenárista a producent seriálu Star Trek, sa snaží o oživenie televíznej série. Nový seriál by sa mal podľa neho niesť v pôvodnom duchu šesťdesiatych rokov, na rozdiel od rôznych variácií ako Deep Space Nine, Voyager, Enterprise a Star Trek: The Next Generation. Fuller v jednom rozhovore spomenul, že by chcel „navrátiť ducha starej série“. S týmto zámerom už kontaktoval aj J. J. Abramsa, ktorý má prsty v najnovšej filmovej reinkarnácii originálneho príbehu s Kirkom, Spockom a celou pôvodnou zostavou vo forme prequelu.

Ešte pred týmto vyhlásením sa Fuller vyjadril aj na margo ostatných sérií. Za najlepšiu z moderných sérií označil Deep Space Nine, ku ktorej sám napísal niekoľko finálnych epizód. Podľa jeho slov sa musí „Star Trek pretvoriť a objaviť samého seba.“ Ako ďalší argument spomenul i značnú uniformitu jednotlivých postáv na základe ich postavenia na lodi. „Vždy máte kapitána, doktora, bezpečnostného dôstojníka, ktorí sa vždy chovajú rovnako na základe svojej perspektívy, čo začína pôsobiť až príliš povedome. Preto treba vziať všetky vzory, ich miesta na vesmírnej lodi a trochu ich pomiešať.“

Čo z tejto iniciatívy nakoniec vzíde, sa dozvieme najskôr po uvedení Abramsovho výtvoru do kín, čo bude už o dva mesiace. V prípade, že filmový reštart bude úspešný, existuje reálna možnosť, že si Abrams vezme zatiaľ len potenciálny seriál pod svoje krídla. Taký nový Star Trek na štýl Fringe alebo Lost by nakoniec mohol byť veľkým úspechom.

Nie každý reštart je dobrý nápad – Battlestar Galactica

Štúdio Universal Pictures pracuje na filmovej verzii televízneho seriálu Battlestar Galactica. Na tom by samozrejme nebolo nič zlého. Avšak miesto toho, aby film nadväzoval na úspešnú verziu SciFi kanálu, sa producenti rozhodli za základ použiť obstarožný originál zo sedemdesiatych rokov. Producentom a scenáristom by mal byť tvorca pôvodného seriálu Glen A. Larson.

Asi najväčším rozdielom medzi originálom a modernou verziou seriálu, odhliadnuc od kvality scenárov a celkového vyznenia, je zmena pohlavia jednej z hlavných postáv. Kým v origináli je Kara „Starbuck“ Thrace mužom, v modernej Galactice je Kara žena, čo mení mnoho vzťahov medzi hlavnými postavami. Je nutné podotknúť, že táto zmena je viac ako pozitívna, Starbuck ako postava je jedným z nosných pilierov celého seriálu.

No črtá sa i zaujímavá spojitosť. To, čo majú oba seriály spoločné, je herec Richard Hatch. Kým v origináli si zahral jednu z hlavných postáv – Lee „Apollo“ Adamu, teda syna admirála Adamu, v modernej verzii stvárnil úlohu viceprezidenta flotily Toma Zareka.

Moderná Galactica je zrejme najväčším – ako kvalitatívnym, tak aj komerčným – úspechom v sfére sci-fi seriálov za posledné roky. V súčasnosti čaká na odvysielanie už len niekoľko posledných dielov štvrtej série, ktorá bude zároveň aj posledná. Našťastie tentoraz producenti zavetrili správnym smerom, a tak ju čoskoro zastúpi prequel s názvom Caprica.

Je až zarážajúce, s akou ľahkosťou ignorujú tvorcovia filmu všetky argumenty, ktoré hovoria proti myšlienke začať odznova a nezávisle na takom kvalitnom a úspešnom seriáli. Hoci o celom projekte nie je zatiaľ mnoho informácií, aspoň akú-takú nádej na svetlú budúcnosť by mohla priniesť informácia, že štúdio kontaktovalo ohľadne spolupráce tvorcu modernej Galacticy Rolanda D. Moorea. Kiež dajú bohovia Kobolu, aby sa tak stalo čo najskôr.


12. marca 2009
Ceos