Čo nového vo svete fantastiky 3

Joss Whedon
Buffy - seriál
Firefly - seriál
Ursula K. Le Guinová
Krádež klingónskeho rituálneho predmetu

Ako vraví Cate Blanchet v úvode Pána Prsteňov: „Svet sa zmenil.“ A cítiť to nielen vo vode znečistenej chemikáliami a vo vzduchu plnom smogu. Aj ľudia sa menia. Poniektorí zo sveta nedobrovoľne odchádzajú, zatiaľ čo iní ho dobrovoľne robia horším. Človek si pomaly začne želať, aby svet aspoň na chvíľu zastal a bol navždy aspoň taký, aký je teraz. Vďaka tam hore za to, že je stále dostatok tých, čo sa snažia svoju fantáziu využiť v prospech nás ostatných. A hoci aj nevymyslia liek na rakovinu, vďaka nim si naše utrápené mysle aspoň na chvíľu oddýchnu od všedných každodenných strastí.

Duchovný otec premožiteľky upírov vyhral „Bradburyho“

Prezident SFWA (Združenie amerických spisovateľov science-fiction a fantasy) Russell Davis minulý týždeň oznámil meno prvého víťaza Bradburyho ocenenia. Je ním Joss Whedon, ktorý si svoje ocenenie vybojoval v kategórii scenáristov. Ak vám jeho meno nič nehovorí, potom vedzte, že tento človek stál za vznikom dnes už kultových seriálov ako Buffy, premožiteľka upírov (a rovnako aj spin-off Angel), Firefly, seriálová novinka Dollhouse či mierne strelený internetový muzikál Dr. Horrible's Sing-Along Blog.

Ocenenie bolo pre víťaza viac ako milým prekvapením, keďže Joss bol a stále aj je veľkým fanúšikom Bradburyho tvorby, ktorú sám opisuje ako „rozkošnú, zvrátenú, no pritom neobyčajne ľudskú“. Rovnako sa priznal k tomu, že sa už od malička snažil minimálne sa vyrovnať tvorbe svojho vzoru všetkými možnými spôsobmi, a preto je zisk ocenenia nesúceho Bradburyho meno nesmiernou cťou.

Treba už len dodať, že ocenenie bude oficiálne udelené na Nebula Awards Weekend v Los Angeles v apríli tohto roku.

Odchod ďalšieho veterána fantastiky

14. februára zomrel vo veku nedožitých deväťdesiatich rokoch nakladateľ Arthur A. Knopf, Jr. K úmrtiu došlo v dôsledku nešťastného pádu. Len málokto bude toto meno poznať, no Knopf bol zakladateľom vydavateľstva Antheneum (založeného v roku 1959), ktoré vydávalo knihy science fiction a fantasy autoriek ako Anne McCaffreyová, Patricia A. McKillipová alebo Ursula K. Le Guinová.

V roku 1978 sa Antheneum zlúčilo s iným nezávislým vydavateľstvom, pričom vzniklo vydavateľstvo Scribner Book Companies, ktoré bolo nakoniec odkúpené nakladateľstvom Macmillan Inc. V ňom mal Knopf na starosti oddelenie kníh pre dospelých, čomu sa venoval až do roku 1988, keď odišiel do dôchodku.

Americké oceňovacie orgie – Solstice Awards

Prezident SFWA Russell Davis nedávno informoval verejnosť o tom, že Kate Wilhelmová, Martin H. Greenberg a Algis Budrys sa stali držiteľmi prestížneho ocenenia Solstice Awards na rok 2009. Toto ocenenie vzniklo len nedávno – presnejšie v roku 2008 – a je udeľované prezidentom SFWA za súhlasu väčšiny členov Board of directors (Rada režisérov) a je určené jednotlivcom, ktorí sa významne angažovali na poli fantastiky a svojou aktivitou sa zaslúžili o akúkoľvek pozitívnu zmenu. Hodnotu tohto ocenenie potvrdzuje aj fakt, že za kalendárny rok môže byť udelené maximálne trom jednotlivcom.

Solstice Awards budú oficiálne odovzdané svojím právoplatným držiteľom počas ceremónie Nebula Awards, ktorá bude prebiehať cez víkend 24. – 26. apríla 2009 v Los Angeles. Okrem víťazov sa na ceremónii objaví aj Harry Harrison, ktorý získa titul Damon Knight Grand Master, M. J. Engh, ktorý bude menovaný Author Emerita, či Victoria Strauss, ktorá obdrží cenu SFWA Service Award. Večerom bude sprevádzať speváčka a textárka Janis Ian.

Klingónski špehovia vykrádajú obchody!!!

Asi dvadsaťročný muž v čiernej maske, čiernej bunde a modrých džínsoch sa pokúsil vykradnúť v Colorade dve večierky. Na samotnom fakte by nebolo nič fantastické, keby si zlodej nevybral ako zbraň klingónsky meč označovaný ako „bat’leth”. Podľa slov oboch predavačov išlo o zmenšenú verziu obradného meča používaného pri súbojoch cti medzi Klingónmi v seriáli Star Trek: The Next Generation.

Prvý obchod bol „úspešne“ vykradnutý tesne po polnoci. V druhom obchode – mimochodom, oba obchody patrili do rovnakého obchodného reťazca – už zlodej toľko šťastia nemal. Po tom, ako predavač odmietol vydať hotovosť, neplatiaci kupujúci odišiel z obchodu „po vlastných“. Našťastie ani jeden z predavačov nebol pri prepade zranený a „scifimilný“ zlodej si už niekoľko hodín po krádeži mohol krátiť dlhé chvíle na coloradskej policajnej stanici.


24. februára 2009
Ceos