Čo nového vo svete fantastiky 24

Strašný dr. Horrible
Muži v čiernočiernom
Will sa už pripravuje na natáčanie
Kvety pre myš
Ray Bradbury a jeho kroniky
Lapačka
Únos superhrdinu

Zdá sa, že Whedon to po neúspešnom Dome bábik chystá riadne roztočiť. Plánuje pripraviť webové pokračovanie Buffy, premožiteľky upírov. Hneď potom sa pustí do pokračovania Dr. Horribla. Okrem toho sa chystá tretie pokračovanie Mužov v čiernom. Dúfajme, že produkcia nezabudne na hlavnú hereckú ingredienciu – Willa Smitha.


Niečo na tom Willovi je

Možno ste o tom ešte nepočuli, ale Will Smith má extrémne nízke IQ. Vlastne, Will nie je ani jeho pravé meno – v skutočnosti sa volá Charlie. Žiadne strachy, reč je „v skutočnosti“ o Smithovom pripravovanom filme Flowers for Algernon (Kvety pre Algernon). V ňom si zahrá postavu mentálne zaostalého muža, ktorý sa rozhodne podstúpiť umelé zvýšenie inteligencie. Charlie svoj vývoj od zaostalého indivídua ku géniovi zachytáva vo forme hlásení pre doktorov, ktorí vykonávali operáciu.

Scenár je adaptáciou rovnomennej poviedky Daniela Keyesa z roku 1958, za ktorú získal Huga. Neskôr na ňu nadviazal ďalšou novelou, ktorá získala ocenenie Nebula. Odhliadnuc od premeny samotnej, poviedka zachytáva aj útržky z Charlieho detstva, jeho úteky pred láskou i dávku krutého humoru. Ale hlavne sa snaží realisticky podať delikátnu tému prístupu spoločnosti ku mentálne chorým osobám.

Keyesovou poviedkou sa inšpiroval aj film Charly z roku 1968 a dokonca aj rovnomenný japonský seriál z roku 2002. Ak sa tu nachádza nejaká bytosť, čo ešte nevie, ktože je to ten/tá Algernon z názvu filmu/poviedky, nuž Algernon je laboratórna myš, na ktorej boli vykonané prvé pokusy so zvyšovaním inteligencie.

Riddi… teda Bradburyho kroniky

Na televíznych obrazovkách v zahraničí (a dúfajme že ihneď po nich aj na tuzemských) sa čoskoro objaví šesťdielna miniséria s názvom The Bradbury Chronicles. Pôjde o šesť majstrových poviedok, ktoré autor sám vyberie a zadaptuje pre televíziu.

Zmluvu na pripravovanú minisériu podpísal Ray so spoločnosťou White Oak Films, s ktorou sa bude podieľať aj na produkcii. Druhou polovicou producentského dua bude John Dayton, zo spomínanej firmy, ktorý si spoluprácu s Bradburym vyskúšal už v minulosti počas prípravy relácie The Ray Bradbury Theater v rokoch 1985 až 1992.

Dr. Horrible je späť. Aj s novými pesničkami.

Vlažne prijímaný Whedonov potomok menom Dollhouse už pomaly, ale isto chladne v rakvičke a mnoho fanúšikov je na pochybách: „Má to Joss ešte v sebe alebo ho jeho pýcha (cháp mozog) definitívne zrádza?“ Nanešťastie, ginko nemá také zázračné účinky na sivú kôru ako istá modrá tabletka na iné partie tela, a tak to Joss bude musieť zvládnuť sám. Pošramotenú povesť si môže napraviť práve pokračovaním „Spevavého blogu Dr. Horribla“ (Dr. Horrible’s Sing Along Blog).

O pokračovaní sa toho narozprávalo mnoho, no overených faktov je čo by sa za necht malíčka novorodenca vošlo. Isté je len to, že Neil Patrick Harris si opäť oblečie plášť a Nathan Fillion si môže ísť od mamičky vypýtať svoje staré rukavice.

Do prípravy sequelu sa opäť zapojí celá rodina – bratia Zack a Jed Whedonovci aj Jossova švagriná (Jedova manželka) Maurissa Tancharoenová. Nám pravoverným fanúšikom teraz zostáva už len čakať a dúfať, že sa znova stretneme so všetkými obľúbenými postavami. A kto vie, možno príde aj Penny.

Spidey je v lochu, pomôžme mu trochu

Zdá sa, že Spiderman to nemá ľahké v komiksovom, televíznom, filmovom a najnovšie ani v reálnom svete.

Podľa Los Angeles Times, Christopher Loomis pracoval na Hollywood Boulevarde v obleku Spidermana, kde pózoval a fotografoval sa s turistami, keď údajne udrel istého muža do tváre a do ramien. Zdalo by sa, že sa všetko skončí bez väčšieho incidentu, keďže obeť odmietla podať trestné oznámenie. Nanešťastie pre Spideyho, v tomto prípade bol na jeho „hlavu“ vystavený zatykač za opakované priestupky, a tak ho milí páni policajti vzali so sebou na menšiu exkurziu po amerických väzniciach. Je nutné dodať, že jednosmernú. A vzhľadom nato, že sme v Amerike (teda nie my, ale náš pavúčí hrdina), tak dostal možnosť vykúpiť sa kauciou na 5500 $. Ale povedzme si úprimne – s výnimkou Brucea Waynea hrdinovia nie sú milionári.

Aby nebol zábave koniec, treba ešte dodať, že ani páni policajti to nemali pri hľadaní údajného útočníka také jednoduché. Hoci sa po uliciach premával vo výraznom modro-červenom úbore, nebol jediný. V blízkom okolí miesta, kde sa incident odohral, sa totiž nachádzali hneď štyria muži navlečení do kostýmu „nášho dobrého suseda Spidermana“.


19. novembra 2009
ceos