Čo nového vo svete fantastiky 23

Sookie - lepšia ako kreslená
Nie je ten Benício nejaký chlpatý?
Desivý Anthony Hopkins
Jack Sparrow a vrabec
Fešák Bill Nighy
SWM
Upírske denníky
Duch v škrupinke

Po dlhšom čase sú tu opäť novinky, a to hneď v hororovom duchu. Dozviete sa, že nielen upírmi je fanúšik hororov živý, a taktiež to, že ak máte radi hláškujúcich (t. j. drístajúcich, pozn.: Saš) pirátov so spľasnutými klobúkmi a chôdzou či gestami, ktoré navodzujú nepríjemné otázky ohľadom ich sexuálnej orientácie, budete si musieť nechať zájsť chuť ešte zopár rôčikov.


Dôstojný návrat za svitu mesiaca

Je to už dávno, čo sa po televíznych obrazovkách, či dokonca po strieborných plátnach kín preháňala temná silueta osvetlená len svitom mesiaca. Nuž, vlkolaci to majú ťažké. Najmä v dobe upírskej mánie, kedy väčšinou hrajú druhé husle. Nakloniť misky váh opäť v prospech chlpatých nudistov promenádujúcich sa počas splnu po anglických lesoch a hájoch, sa rozhodol režisér Joe Johnston (Ohnivý oceán). Na pomoc si zavolal hereckú legendu menom Anthony Hopkins, ktorý vyzerá strašidelne aj bez masky Hannibala Lectera. O tom, že byť vlkolakom nie je med lízať, sa presvedčí Benicio del Toro. Sekundovať mu pri tom bude Hugo Weaving (ktorému ani dočasne nalepené špicaté uši nezotrú agentsmithsovský výraz naveky vytetovaný na tvári) ako inšpektor Scotland Yardu. Samozrejme nesmie chýbať ženský faktor. Zabezpečí ho Emily Bluntová, ktorá zároveň funguje ako vynikajúca motivácia „prečo všetkých nepojesť“.

Popri blížiacom sa Sherlockovi Holmesovi, ktorý sa objaví v kinách už koncom tohto roka, je The Wolfman (tak sa totiž spomínaný film nazýva) druhým filmom odohrávajúcim sa vo viktoriánskom Anglicku 19. storočia. Na tejto historickej dobe je zjavne niečo atraktívne. Nehľadiac na letopočet, film bude plný skvelých počítačových efektov (pôsobivá premena človeka na vlkolaka v priamom prenose) a atmosférickej hudby pod taktovkou Dannyho Elfmana.

A prečo sa vlastne tento film objavuje v novinkách? Dôvod je prostý. Po dlhom čase by mohlo ísť o seriózny hororový snímok s vlkolačou tematikou. Okrem toho, najnovší trailer vyzerá a znie skutočne úžasne. Takže ak sa radi bojíte, vo februári bežte do kina – snáď to bude stáť za to.

Kde je pirátom koniec?

Už nejaký čas kolujú reči o pripravovanom štvrtom pokračovaní úspešnej pirátskej trilógie. Jeho oficiálny názov má znieť Pirates of Caribbean: On Stranger Tides a v kinách by sa mal objaviť v lete roku 2011. Či sa v proklamovanom termíne skutočne dočkáme nového pirátskeho dobrodružstva, je nateraz viac než otázne.

S odchodom Dicka Cooka – šéfa predstavenstva spoločnosti Disney a zároveň dlhoročného priateľa a spojenca Johnnyho Deppa – sa kamsi podela aj chuť predstaviteľa kapitána Jacka Sparrowa natáčať ďalšie pokračovania. A povedzme si to na rovinu, Keira je fajn, Orlando je okey, ale bez Deppa by Piráti boli len piráti. Ak by sa však predsa len Johnny rozhodol podpísať zmluvu o ďalšom účinkovaní, producent Jerry Bruckheimer má na pozíciu režiséra pripravenú ponuku pre Robba Marshalla, ktorý by tak prebral štafetu po Goreovi Verbinskom, ktorý režíroval celú doterajšiu trilógiu.

Ako vraví predstaviteľ chápadlovitého kapitána Bludného Holanďana, Bill Nighy: „Jerry raz povedal, že musíme počkať, kým bude svet mať opäť chuť na pirátov. Myslím, že teraz mám ešte ich chuť v ústach.“ S tým sa nedá než súhlasiť. Veď aj dobrého jedla veľa škodí…

Pre upírofilov – tento raz v skratke

Pre fanúšikov seriálu True Blood, ktorý nedávno odvysielal poslednú epizódu druhej série, je tu horko-sladká informácia. Spisovateľka Charlaine Harrisová, ktorá je zodpovedná za knižnú predlohu seriálu, prezradila, že po dopísaní a vydaní zmluvne dohodnutých štyroch kníh série A Southern Vampire Mystery sa s postavou čašníčky Sookie Stackhouseovej nadobro rozlúči. Počítadlo sa tak zastaví na čísle 12, čo je vcelku úctyhodná hodnota.

Naoko je to smutná správa, ktorá však nebude až taká tragická. Pri súčasnom tempe jedna séria podľa jednej knihy a pri existujúcom trende v amerických televíziách aj tak nie je veľmi pravdepodobné, že by sa seriál samotný dožil toľkých sérií.


A naspäť k upírskym seriálom. Tentokrát z dielne najmenšej americkej televíznej siete The CW, ktorá má na svedomí okrem iného Lovcov duchov či Smallville. Ich najnovší fantasy seriálový výtvor sa má k svetu, a tak sa vedenie rozhodlo, že Vampire Diaries (Upírske denníky) si zaslúžia celú sériu.

Sledovanosť zatiaľ prekonáva všetky očakávania a spočiatku smiešne naivný a nudný dej sa začína vetviť do neočakávaných zápletiek a postupne čoraz viac zauzľovať. Hoci ide len o ikskrát prevarenú variáciu na tínedžerské emocionálne výplachy, diváci sa nenudia. Uvidíme teda, čo prinesú ďalšie epizódy.

Niečo malé na koniec

Niektorí zasvätení možno vedia, že Matrix nebol tak celkom nápad bratov Wachowských. Niektorým sa pri vyslovení Ghost in the Shell rozleje po tvári chápavý úsmev. Pre nich ale i pre všetkých ostatných sa štúdio DreamWorks rozhodlo natočiť 3-D hranú verziu známeho anime filmu z roku 1995 s rovnomenným názvom, ktorý bol vytvorený podľa autora mangy Masamune Širóa.


Režisér a scenárista District-u 9 Neill Blomkamp, ktorý za veľmi malú sumu naplnil veľmi veľké očakávania mnohých fanúšikov, je opäť v akcii. Opäť bude pracovať na sci-fi filme, ktorý však zatiaľ nemá oficiálny názov. Produkcia sa začne niekedy v polovici budúceho roku a podľa toho, čo prezradil sám režisér, pôjde o „epický príbeh odohrávajúci sa na inej planéte, pričom v hre budú planéty hneď dve.“ K natočeniu ďalšieho filmu Blomkampa primäla svojou ponukou spoločnosť Media Rights Capital zatiaľ neznámym rozpočtom.


29. októbra 2009
ceos