Čo nového vo svete fantastiky 2

Základňa - obálka
Fantasy and Science Fiction
Watchmen (2009) 1
Watchmen (2009) 2
Watchmen (2009) 3
Watchmen (2009) 4

S filmovými adaptáciami literárnych a komiksových diel sa v poslednom čase akoby roztrhlo vrece. Nečudo, veď je to zlatá baňa. A tak sa americké filmové štúdiá s chuťou pobili o tie najlepšie kúsky z ponuky nepohyblivých obrázkov a písmeniek, a pritom sa naplnilo staronové príslovie: „Kde sa dvaja bijú, tretí získa práva na sfilmovanie.“ Žiaľ honba za peniazmi má niekedy aj negatívne následky a fanúšikovia fantastiky sa o tom začínajú presviedčať na vlastnej koži.

Ekonomická kríza zasahuje svet fantázie

„F&SF bude dvojmesačník“ je názov článku na oficiálnej stránke už takmer legendárneho amerického časopisu Fantasy&Scien­ceFiction. Aj takéto sú dôsledky celosvetovej ekonomickej krízy. Ako vyplýva z textu, vedenie časopisu malo dve možnosti: buď zvýšiť cenu, alebo urobiť niekoľko škrtov. Nakoniec sa rozhodli pre druhé riešenie a zvolili si tak novú cestu, ktorou sa bude magazín uberať. Posledné „jednomesačné“ číslo sa objaví v novinových stánkoch v marci. Od toho okamihu bude vychádzať pravidelne každý druhý mesiac dvojčíslo. Dúfajme, že takýto vývoj nebudú mať aj české a slovenské časopisy zaoberajúce sa fantastikou.

Divoká prestrelka o Asimovovu Nadáciu

Filmové štúdio Columbia Pictures získalo práva na sfilmovanie legendárnej Nadácie (Foundation), kultového diela vedecko-fantastickej literatúry minulého storočia z pera nemenej slávneho spisovateľa Isaaca Asimova (pozn. autora: v slovenskom preklade vyšiel len prvý diel pod názvom Základňa, v českom všetky tri ako Nadace, Nadace a říše a Druhá Nadace). Na nočnej dražbe filmových práv bol prítomný režisér Roland Emmerich (u nás naposledy slabučké 10 000 pred Kristom) a producent Michael Wimer. Víťazstvo štúdia Columbia Pictures bolo pre všetkých zúčastnených nesmiernym prekvapením, najmä pre ostatných súperov – Warner Bros a Fox Studios, keďže Columbia Pictures sa pôvodne o práva ani neuchádzalo. Otázne však stále zostáva, nakoľko sa dokáže filmové spracovanie priblížiť knižnému originálu a či vôbec bude v silách aj takej režisérskej osobnosti, akou Emmerich bezpochyby je, plnohodnotne preniesť epický príbeh rozohraný naprieč galaxiou do scenára a následne na plátno. Nuž, len čas ukáže.

Štúdiá sa nabalili – hor sa premietať!

S filmovou adaptáciou slávneho komiksu The Watchmen (Strážcovia) od Alana Moorea to vyzeralo rôzne, len nie dobre. Po tom, ako sa príprava filmu zasekla na mŕtvom bode pre nezhody medzi štúdiami Warner Bros a 20th Century Fox s nevyjasnenými majetkovými právami, sa zdalo, že táto komiksová adaptácia sa snáď ani nedostane na plátna kín. Našťastie sa obe strany dohodli – Fox obdrží platbu v rozmedzí 5 až 10 miliónov amerických dolárov, percentá zo zisku a takisto práva na podiel v prípadných pokračovaniach alebo spinoffoch. Za túto štedrú sumu sa štúdio vzdalo práv na distribúciu filmu, a tak sa zdá, že už nič nezabráni príchodu superhrdinov s ľudskou tvárou na strieborné plátno. Slovenská premiéra je naplánovaná na 5. marca, o deň skôr ako premiéra v USA.


17. februára 2009
Ceos