Čo nového vo svete fantastiky 19

Kto sa učí, ten sa močí
Vydrží Emmerichovi úsmev?
Marvelácki hrdinovia
Guy Ritchie a neznáma speváčka
Pán Lobo
Akiva Goldsman - plešatý, ale prachatý
Jessica Alba a nejakí čudní chlapi
Paul W. S. Anderson s manželkou

Prázdniny sú za nami, spolu s časom vyvaľovania sa a dovoleniek. Áno, všetkým nám bude smutno za sladkým ničnerobením, za slnením na pláži v Saint-Tropez, potápaním sa pri Veľkej koralovej bariére. Že vy ste boli akurát tak pri miestom rybníku a na týždeň u babičky? No to je ale chyba! Hor sa do učenia a potom šup-šup pričuchnúť k filmovému priemyslu. Veď práve tomu sa toto leto darilo ako nikdy predtým. Napriek kríze boli tohtoročné letné tržby z kín najvyššie v histórii. A hoci väčšinu z nás nevezmú ani do komparzu, s kamerou sme drevení a najoriginálnejší dejový zvrat v našom repertoári je smrť všetkých postáv, ešte vždy môžeme byť producentmi. Takže kasičky a prasiatka pripraviť, klapka, akcia a točíme…


Nadácii svitá na lepšie časy

Je to už nejaký ten mesiac, čo sa na verejnosť dostala informácia o tom, že Roland Emmerich, režisér s povesťou tvorcu efektných, no väčšinou povrchných hollywoodskych veľkofilmov, si brúsi zuby na kultovú Nadáciu. Mnohí právom pochybovali o potenciálnom výsledku a pravoverní fanúšikovia s napätím očakávali symbolický posledný klinec do rakvy v podobe mena scenáristu. Našťastie si už môžeme všetci aspoň trochu vydýchnuť – na prvej verzii scenára pracuje akadémiou ocenený Robert Rodat s viac než obstojnými referenciami (Zachráňte vojaka Ryana, Patriot).

Sám režisér už teraz prezradil, že nepôjde len o samostatný film, ale hneď o celú trilógiu, čo je potešujúce ako pre fanúšikov, tak i pre „pánov v obleku“ zo štúdia New Line, ktorí už teraz v projekte vidia zisky porovnateľné s Jacksonovou stredozemskou trilógiou.

Jack Sparrow, Mickey Mouse a Iron Man čoskoro na jednej lodi?

Začiatkom tohto týždňa oznámila spoločnosť Walt Disney Company, že má v pláne odkúpiť Marvel Entertainment Inc. za 4 miliardy amerických dolárov. Sumička je to vskutku horibilná, nejednému fastfoodom prepchatému Američanovi z Wall Street sa pri podobnej finančnej transakcii zatočí hlava. No pozor! Nepôjde o žiadny bankový prevod á la B2B (business to business). 60 % z platby bude prevedených v hotovosti a 40 % dorovná Disney svojimi vlastnými akciami, ktoré prevedie na súčasných vlastníkov akcií Marvelu. Dozorným radám oboch spoločností sa ponuka zdá byť výhodná, teraz je potrebné počkať na názor akcionárov. A ak všetko pôjde hladko, už čoskoro bude vyše päťtisíc komiksových postáv hovoriť „oci“ hoci aj Jackovi Sparowovi.

Komixoví novorodenci a ďalšie filmové reinkarnácie

Hoci väčšina z nás ho pozná len ako exmanžela istej Louise Veronici Cicconeovej, alebo ak chcete Madonny, ide o plno… dobre, tak skoro plnohodnotného režiséra. Reč je o Guyovi Ritchiem a jeho najnovšom projekte, ktorý pre zmenu zaváňa fantastikou a nie popom.

Podľa všetkého nám štúdio Warner Bros. pod taktovkou Guya privedie na plátna kín toho najväčšieho „drsňáka“, antihrdinu a hlavne riadneho dobytka z dielne DC Comics. Áno, hovoríme o Lobovi, mimozemskom lovcovi odmien, ktorého „hlášky“ sú rovnako ostré ako nabrúsená mačeta.

Nápad vyzerá sľubne, otázne je, akým veľkým kopancom do brucha fanúšika bude plánovaná prístupnosť PG-13 (prístupné pre deti od trinástich rokov), ktorá v spojení s menom Lobo už teraz zaváňa horšie ako majonéza po týždni v mikrovlnnej trú­be.


Cenami akadémie ovenčený scenárista Akiva Goldsman má v poslednom čase prsty hneď v niekoľkých komixových adaptáciách. Je producentom nadchádzajúceho Loba, ktorý sa začne točiť budúci rok. Okrem toho dostal za úlohu znovu oživiť béčkovú sériu Fantastická štvorka, ktorej posledné dva filmové výlety na sláve veľmi nepridali. Scenár dostal na starosť Michael Greene, ktorý mal ako scenárista prsty aj v seriáloch Smallville či Heroes a ktorého dielom je aj blížiaci sa film Green Lantern.


Štúdio Fox si začína tvoriť svoje malé univerzum poprepletané osudmi hrdinov s nadľudskými schopnosťami. Už teraz existujú v spoločnom časopriestore postavy Iron Mana a nového Hulka, ku ktorým sa má pridať aj spomínaná Fantastická štvorka a to práve v najnovšom filme. Aký bude výsledok? Kto vie, možnože to dajú Hulk a Jessica Alba dokopy. ;-)

Všetci za jedného, jeden… ako to bolo?

Tak tomu sa povie zmena vkusu. Režisér Paul W. S. Anderson, ktorý kedysi dávno „spáchal“ Resident Evil, a v poslednom období sa pochlapil serióznym béčkom Rallye smrti s populárnym Jasonom Stathamom v hlavnej úlohe, si zrejme povedal, že zmena je život. Len tak sa dá totiž vysvetliť prechod od hororovo ladeného Votrelec vs. Predátor k jeho nasledujúcemu projektu. A v ňom pôjde o… chvíľka napätia… o troch mušketierov! Áno, ďalším Andersonovým kinematografickým počinom budú Traja mušketieri, a to hneď v 3D.

Pôvodný príbeh z brka Alexandra Dumasa pochádza ešte z prvej polovice devätnásteho storočia a podľa všetkého sa nové spracovanie nebude pokúšať o závažný odklon od predlohy. Pôjde prosto o modernú, akciou, romancou, dobrodružstvom a snáď i troškou humoru okorenenú variáciu na klasický príbeh d’Artagnana a jeho troch učiteľov, spoločníkov a priateľov riadiacich sa heslom: „Všetci za jedného, jeden za všetkých!” Okrem režírovania Anderson napísal aj scenár, a to v spolupráci so svojím dlhoročným priateľom ešte z čias štúdií na Warvickej univerzite v Anglicku, Andrewom Daviesom. Ten okrem iného napísal scenáre k Denníku Bridget Jonesovej, Agentovi z Panamy či k televíznej verzii Pýchy a predsudku.

Natáčanie by malo začať budúci rok v malebných scenériách Francúzska a Nemecka. Možnože aj naškrobené spodky kardinála Richelieua si na plátnach kín pozrieme v roku 2011.


3. septembra 2009
Ceos