Čo nového vo svete fantastiky 18

Eli R(AT)oth
Stephen King - Cell
Dobrého veľa nebýva - Natalie Portmanová
Cica mica Marvelica
Hippie upír Heyerdahl
Willov kamoš Francis Lawrence
Willova kamoška, Willow Smithová ml.

Toľko noviniek a tak málo miesta na ne! To je nočná mora každého novinára. Áno, dokonca aj toho amatérskeho. Takže v skratke – na známosť sa všetkým dáva, že: a) Ryan Reynolds je oficiálne Hal Jordan (Green Lantern), b) k svetu sa má pokračovanie legendárneho Trona a to hneď v 3-D a c) premiéra Warehouse 13 vypálila pre novú televíziu Syfy neočakávane dobre – tretí najvyšší počet divákov v histórii a krásne číslo tri a pol milióna divákov.


Duchovný otec Locusu odišiel

Duša Charlesa Nikkiho Browna, vydavateľa, editora a spoluzakladateľa legendárneho časopisu Locus, v nedeľu 12. júla v pokoji a mieri opustila pozemské kruhy. Stalo sa tak na spiatočnej ceste domov z Readerconu.

Chlapec z Brooklynu toho za svoj život stihol mnoho. Vyštudoval fyziku a inžinierstvo, vstúpil do námorníctva, dvakrát sa oženil, pričom obe jeho ženy sa aktívne zapojili do prípravy jeho srdcovej záležitosti – časopisu Locus, o ktorý sa staral od jeho vzniku v roku 1968. Bol prvým recenzentom slávneho sci-fi spisovateľa Isaaca Asimova, zostavil niekoľko antológií, napísal nespočetné množstvo článkov a príspevkov, bol pravidelným čestným hosťom a rečníkom na množstve conov a z porotcovskej stoličky dozeral na mnohé významné sci-fi ocenenia.

Za svojich čerstvých sedemdesiatdva rokov (posledné narodeniny oslávil len nedávno, 24. júna) toho stihol naozaj veľa. A čo je podstatnejšie, jeho takmer celoživotná vášeň – milovaný časopis – bude pokračovať ďalej, presne ako si to vždy želal.

Novinárske kačice a iné domáce zvieratká

Kuloármi sa kedysi niesla desivá, ba priam hororová informácia o tom, že Eli Roth (ktorému autor článku od srdca praje stretnutie v temnej uličke s krížencom Chucka Norrisa a Freddieho Krugera a s poltuctom mydiel rozhádzaných naokolo) chce sfilmovať Mobil (The Cell), písmenkovú mozaiku majstra hrôzy Stephena Kinga. Nakoniec sa nekoná Eli Roth (hurá!), ale ani film (búúú!), no pravdepodobne sa k slovu dostane aspoň štvorhodinová televízna miniséria. Na scenári už pracuje John Harrison, ktorý by sa rád ujal aj réžie.


Podľa „ukecaných“ hollywoodskych novinárov by sa mala Natalie Portmanová čoskoro pripojiť k natáčaniu (či skôr k jeho príprave) Marvelovskej adaptácie komiksu Thor. Natalie by mala stvárniť postavu sestričky a prvej veľkej lásky severského borca, ktorého si zahrá Chris Hemsworth (Star Trek). Mnohí fanúšikovia by ju radšej videli ako nordickú bohyňu, avšak na takúto úlohu žiaľ nemá Natalie dosť veľké prednos… predpoklady, a tak jej všetci úprimne prajeme úspech aspoň v súčasnej, menej vizuálne príťažlivej úlohe.


Christopher Heyerdahl už bol wraithom, démonom, yetim a najnovšie ho čaká úloha tritisícročného upíra Marcusa, jedného z troch Volturiovcov, nekorunovaných vládcov upírov. Reč je samozrejme o filmovej adaptácii druhého dielu Súmračnej ságy Nov (New Moon). V ňom si Heyerdahl zahrá hlavne vďaka svojej neteri, milovníčke a obdivovateľke Meyerovej série, ktorá strýka do úlohy upíra/Matuzaléma pekne-krásne dokopala. Nech je ako chce, na Chrisa ako upíra sa tešíme, ešte viac sa tešíme na mladú Dakotu Fanningovú a úplne najviac sa tešíme na celý film. Už aby to bolo…


Keď sa naposledy dali dokopy Francis Lawrence a Will Smith, vznikol film (Ja Legenda), ktorý po celom svete zarobil vyše pol miliardy dolárov. Teda možno hovoriť o úspechu. Teraz sa schyľuje k ďalšej spolupráci a zatiaľ „to“ znie viac než sľubne.

Predstavte si otecka pouličného kúzelníka a dcéru, ktorí sú od seba kvôli rodinným nezhodám odlúčení veľkou mlákou. Otec žije na Manhattane a dcéra nedobrovoľne v Anglicku. Lenže Anglicko je krajina plná mágie, a tak dcérenka objaví v nejakom tom pochmúrnom majáku tajomnú komnatu (žiadne strachy – bez baziliška), v ktorej sfúkne magickú sviečku a zaželá si byť opäť s ockom. A voila – Manhattan už nie je ostrovom len „obrazne“.

Scenár k filmu napísal Andrew Niccol, po vrecku sa zrejme plesne štúdio 20th Century Fox a film by mal s hrdosťou niesť meno The City That Sailed. Nápad je originálny, teraz už len dúfať, že sa aj zrealizuje. A Will môže pri tom zabiť hneď dve muchy jednou ranou – veď potrebuje filmovú dcéru a tej jeho skutočnej to v Ja Legenda celkom pristalo. No veď uvidíme.


16. júla 2009
Ceos