Čo nového vo svete fantastiky 16

n16-vyhlad-na-nezaplatenie
n16-zlata-puberta-benjamin-button
n16-goauld-tokra-nie-je-to-ironman
n16-tuto-nosim-v-ponozke-Hellboy
n16-bez-spicatych-usi-l-nimoy
n16-aj-tak-som-volil-demokratov-rbradbury
n16-pero-mocnejsie-ako-mec-sapkowski

Mnohí spisovatelia sa neustále sťažujú, že literatúra upadá. Ľudia vraj čoraz menej čítajú. Ale je to skutočne pravda? Ako potom vysvetlíme stále nové a nové literárne fenomény? Dlhé roky tu bol Harry Potter, teraz ho vystriedala Súmračná sága a čoskoro sa objaví niečo nové. Svet opäť zaplavia desiatky či dokonca stovky miliónov výtlačkov jediného literárneho diela. Tak to bolo, tak to je a tak to bude. Teraz už len musíme presvedčiť tých večne nespokojných (väčšinou neúspešných) autorov, že chyba možno nie je v nás čitateľoch, ale skôr v ich príbehoch.

Zo Saturnu priamo na Zem

Minulý týždeň v stredu sa americké mesto Burbank v štáte Kalifornia stalo svedkom v poradí už 35. výročného udeľovania filmových cien Saturn Awards. Veľkým víťazom sa stal podľa očakávaní Temný rytier, ktorý si odniesol sošky hneď v piatich kategóriách. Popri cene za najlepší akčný/dobrodruž­ný/thriller film, najlepší scenár, hudbu a špeciálne efekty, to bolo už tradične ocenenie za najlepšiu vedľajšiu úlohu pre zosnulého Austrálčana.

Okrem netopierieho muža sa blysol aj Podivný prípad Benjamina Buttona, ktorý si ukoristil tri ocenenia a zahanbiť sa nedal ani železný Robert Downey Jr. ako Iron Man s navlas rovnakým počtom výhier.

„Mierne prekvapivé“ bolo vyhlásenie druhého filmového pokračovania s načerveno natretým rohatým Ronom Perlmanom za najlepší horor, či udelenie ceny za najlepšieho detského herca otravnému potomkovi Willa Smitha Jadenovi za úlohu v Deň, keď sa zastavila Zem. Po jednej výhre si na konto pripísalo ešte štvrté pokračovanie príbehu o archeológovi/dôchod­covi a nakoniec aj zamilovaný plecháčik Wall-E.

V pochmúrnych vodách televízneho vysielania sa podľa očakávania prebila na priečku víťazov Battlestar Galactica s tromi oceneniami – za najlepšiu herečku, herca a televíznu sériu. Jednu výhru získali čoraz zamotanejší Nezvestní a za najlepšie uvedenie na televízne obrazovky bol ocenený film Flynn Carsen: Kliatba Judášovho kalicha, ktorý bol len minulý víkend odvysielaný na Slovensku.

Okrem toho stojí za zmienku ešte udelenie úplne prvej Visionary Award Jeffreymu Katzenbergovi za jeho dlhoročné zásluhy a rozvoj technológie 3-D a zabudnúť nemôžeme ani na udelenie Lifetime Achievement Award Leonardovi Nimoyovi za päť desaťročí práce vo filme a televízii.

Internet a iné odpornosti

„Internet je veľké rozptýlenie,“ tvrdil Ray Bradbury v rozhovore pre New York Times, v ktorom obhajoval verejné knižnice. Ako veľký zástanca knižníc sa nedávno objavil aj na benefičnej akcii na záchranu istej knižnice v okrese Ventura v Kalifornii, ktorej existencia zostala ohrozená pre škrty v rozpočte. Pri tejto príležitosti prezradil, že ho nedávno kontaktovali „ľudia z Yahoo“, ktorí chceli dať jeho knihu na internetové stránky svojej spoločnosti. Pozorný čitateľ si iste domyslí v akom duchu asi znela jeho odpoveď. „Do čerta s vami. Do čerta s vami a do čerta s Internetom,“ povedal a jedným dychom dodal svoj názor na Internet: „Je to rozptyľujúce, je to nezmyselné a nie je to skutočné. Je to niekde vo vzduchu.“

Nech je ako chce, pán Bradbury si iste aj sám uvedomuje význam Internetu a jeho prínos pre spoločnosť. Veď inak by sa len ťažko nechal nahovoriť na vznik svojej oficiálnej stránky www.raybradbury.com. ;-)

Ceny, ceny a zase len ceny…

Zdá sa, že minulý týždeň bol neobvykle bohatý na rôzne udeľovania cien. Len o štyri dni neskôr a niekoľko tisíc kilometrov ďalej naprieč americkým kontinentom sa odohrala významná udalosť, tentoraz na literárnom poli. V sobotu, 27. júna sa v Seattli počas *Science Fiction Awards Weekend * odovzdávali Locus Awards.

Medzi víťazmi sa objavilo viacero zvučných mien i niekoľko nováčikov. V kategórii science-fiction románov získal prvenstvo Neal Stephenson s románom Anathem. Najlepším fantasy románovým počinom sa stala Lavinia od chronicky známej Ursuly K. Le Guinovej. Nováčikov zastúpil Paul Melko, ktorý so svojím Singularity’s Ring získal cenu za najlepší debut. Najlepšiu knihu pre mládež podľa porotcov napísal Neil Gaiman a mala by ňou byť The Graveyard Book.

Za novelu Pretty Monsters bola ocenená Kelly Linková. Dvojnásobná výhra sa pritrafila Paolovi Bacigalupimu, ktorého Pump Six and Other Stories sa stala najlepšou poviedkovou zbierkou, pričom jej ústredná poviedka Pump Six zvíťazila aj ako najlepšia „dlhšia poviedka“.

Najlepšou krátkou poviedkou sa stala Exhalation Teda Chianga, za najkvalitnejšiu antológiu bola zvolená The Year's Best Science Fiction: Twenty-Fifth Annual Collection editora Gardnera Dozoisa a v poslednej kategórii „non-fiction/art book“ sa na prvé miesto prebil grafický román Coraline od autora Neila Gaimana a ilustrátora P. Craiga Russella.


Poľský autor a duchovný otec bielovlasého zaklínača Andrzej Sapkowski sa stal prvým víťazom literárnej ceny David Gemmell Legend Award. Cenu získal za prvý diel pentalógie o zaklínačovi Geraltovi Krv elfov. Autor sa nanešťastie nemohol zúčastniť na slávnostnom udeľovaní cien, ktoré sa konalo 19. júna v Londýne, a tak za neho vyše polmetrovú sekeru prevzal jeho editor Jo Fletcher.


2. júla 2009
Ceos