Čo nového vo svete fantastiky 15

Rowlingová - večne žalovaná
Robert Sľubotechna Rodriguez
Shorts
Frankensteinova nevesta - predbehla dobu s melírom

Aký je recept na dokonalú ženu? Jednoduchý: Vezmeme podľa vlastného gusta napríklad ústa Julie Robertsovej, nohy Nicole Kidmanovej, oči Megan Foxovej a prsia Jessicy Bielovej. Podľa chuti okoreníme sexappealom, inteligenciou, pokorou či zmyslom pre humor. Vraj sa také niečo nedá? Ale dá, ako sa dozvedáme v spravodajstve na tento týždeň.

A čo potom Robert?

Režisér Robert Rodriguez je známa sľubotechna. No tí, čo ho poznajú, už vedia, že väčšina z jeho veľkolepých plánov sa začína aj končí v regáli s ceduľkou „nezrealizované“. Okrem tohto všeobecne známeho faktu však začína byť známy i tým, že čas medzi serióznejšími projektmi (horormi a vo všeobecnosti filmami, v ktorých tečú hektolitre krvi) si rád vypĺňa rodinnými komédiami. Tak vznikla aj trilógia Spy Kids.

A keďže v jeho poslednom výtvore sme mali možnosť pozerať na Brucea Willisa s pulzujúcimi vredmi na tvári, nadišiel čas opäť dobiť baterky. A tak vznikol Shorts – bláznivá komédia o dúhovom kameni, ktorý splní každé želanie svojho majiteľa. Lenže také želanie je dosť ošemetná záležitosť a jeho splnenie nie vždy vyjde podľa predstáv toho, kto si ho prial. A tak sa na plátnach kín postupne objaví horda mrňavých ufónikov“, super-inteligentné batoľa, chlapec s telefónnymi slúchadlami miesto uší a ešte omnoho viac. V kinách už tento september.

Úsmev Julie Robertsovej, nohy Nicole Kidmanovej…

Štúdiá Universal a Imagine rokujú s Neilom Burgerom o možnosti režírovať niekoľko rokov plánovaný a odkladaný remake hororovej klasiky Frankensteinova nevesta. Burger by mal okrem režírovania napísať aj scenár, a to v spolupráci so svojím partnerom Dirkom Wittenbornom.

Pôvodný film z roku 1935 je priamym pokračovaním o štyri roky staršieho Frankensteina. V oboch prípadoch si pozliepanú či skôr pozošívanú príšeru zahral Boris Karloff a jeho nedobrovoľnú družku a potenciálnu nevestu stvárnila Elsa Lanchesterová.

Približne pred piatimi rokmi sa neúspešne pokúsili o napísanie scenára aj Shari Springer Berman a Robert Pulcini. Ich verzia príbehu sa mala odohrávať v súčasnom New Yorku, kde by sa nevestou stala umierajúca mladá žena, nasilu privedená späť do neprirodzeného života. Burgerova verzia by sa mala od tejto experimentálnej značne líšiť. Zostáva nám už len čakať a dúfať, že tento raz to konečne vyjde.

Rowlingová pod paľbou

Najbohatšia britská spisovateľka a duchovná matka mladého čarodejníka s jazvou na čele Joanne Kathleen Rowlingová bola obvinená z plagiátorstva. Obvinenie vzniesli správcovia pozostalosti Adriana Jacobsa, spisovateľa, ktorý v roku 1987 napísal knižku pre deti The Adventures of Willy the Wizard – No 1 Livid Land.

Podľa obvinení by mali byť podstatné časti spomínanej knihy súčasťou štvrtého pokračovania, Harry Potter a ohnivá čaša, v angličtine vydaného v roku 2000. Vydavateľstvo Bloomsbury, ktoré vlastní práva na vydávanie Rowlingovej kníh v Británii, tieto obvinenia jednoznačne odmieta. Ako sa jasne dozvedáme zo stanoviska vydavateľstva: „Obvinenia z plagiátorstva, ktoré boli ohlásené dnes, v pondelok 15. júna 2009, správcami pozostalosti Adriana Jacobsa, sú nepodložené a nepravdivé. Požiadavka nemá hmotnú skutkovú podstatu, a preto sa proti nej budeme dôrazne brániť.“

Otázne je, či členom rodiny spravujúcim spisovateľovu pozostalosť ide skutočne o spravodlivosť a uznanie pre zosnulého príbuzného alebo je za všetkým len obyčajná túžba po peniazoch.


25. júna 2009
Ceos