Čo nového vo svete fantastiky 14

Moon
Marcus Nispel
Futurama - Kdepak ty, Matte, tělo máš?
Nevideli ste bratranca Spocka?
Príšerky s. r. o.
Pelbarský cyklus - Paul O. Williams

Fanúšik fantastiky sa s predsudkami stretáva bežne. Väčšinou je ich obeťou, no nie je to vždy pravidlom. Stalo sa vám niekedy, že ste nejaké dielo, o ktorom všetci hovorili s nadšením, odsúdili ešte predtým, ako ste sa k nemu dostali? Napríklad taký Súmrak – koľkí ho vopred zatracovali a po prečítaní/zhli­adnutí svoj postoj oľutovali… Nesúďme knihy podľa obalu a ľudí podľa výzoru. Raz začas môžeme zariskovať a prečítať si nejakú klišéoidnú romantickú vykopávku – a možno si uprostred rozčítanej knihy uvedomíme, že sa usmievame a už sa nevieme dočkať ďalšej stránky.

Na Mesiac trochu inak

Pre tých, ktorí nepatria medzi hltačov akčných scén, ušné bubienky trhajúcich výbuchov a neustáleho napätia, ktoré zatlčie diváka do kresla od ponožiek až po gumičky vo vlasoch, bol natočený Moon (Mesiac).

Režisér Duncan Jones dokázal za päť miliónov dolárov urobiť film, ktorý rozhodne vyzerá „drahšie“. So skromným rozpočtom rozohral veľkolepú psychologickú drámu, v ktorej nie je sci-fi iba nepodstatnou kulisou. Na divákov tak čaká umelá inteligencia s hlasom Kevina Spaceyho, klonovanie ľudských bytostí a v neposlednom rade aj lunárna ťažobná základňa s jediným obyvateľom.

Ste navnadení? Skvelé! Podstatnou nevýhodou tak zostáva už len fakt, že film bol zatiaľ prezentovaný iba na filmových festivaloch a vo veľmi obmedzenej miere sa premietal v USA. Nám nedočkavým divákom zostáva len čakať a dúfať, že sa čoskoro objaví aj na okrúhlych plackách.

Z každého rožku trošku

Stephen King sa stal víťazom prestížnej 2008 Bram Stoker Awards, a to hneď dvakrát. Kniha Duma Key mu zabezpečila víťazstvo v kategórii románov a cenu za najlepšiu zbierku poviedok si uchmatol vďaka výberu Just After Sunset.


Druhého júna zomrel americký spisovateľ Paul O. Williams známy najmä pre svoj sedemdielny Pelbarský cyklus odohrávajúci sa v postapokalyp­tickom štáte Illinois.


Režisérom dlho chystaného remaku Conana bude Marcus Nispel, ktorý si na svoj účet naposledy pripísal „prepadák“ Pathfinder.


Štúdio 20th Century Fox sa rozhodlo dať zelenú novej dvadsaťšesťdielnej sérii Futuramy, v ktorej sa naši/vaši obľúbení hrdinovia ocitnú v New Yorku 31. storočia.


Austrálsky herec Hugo Weaving súhlasil s účasťou na natáčaní dvojdielneho Hobbita, a tak sa okrem „miláššška“ Glocha/Gluma (Andy Serkis) a Gandalfa „ešte šedého“ (Ian McKellen) dočkáme aj „ostrouška“ Elronda.


Len pred niekoľkými dňami z Pixaru presiakla na verejnosť informácia o plánovanom pokračovaní animovaných Príšeriek s.r.o. V pokračovaní bude mať opäť prsty Peter Doctor, ktorý sa pričinil aj o kasový úspech aktuálne premietaného Up.


Sklamanie si postriehlo na fanúšikov filmovej adaptácie knihy Maxa Brooksa World War Z – režisér Marc Foster oznámil, že kvôli nedostatkom v scenári sa natáčanie odkladá na neurčito.


18. júna 2009
Ceos