Čo nového vo svete fantastiky 13

Cat Gigandet - Dobrý (budem), zlý (som bol) a škaredý (je Bettany)
True Blood - si na zahryznutie
Žeby Saja?
Total Recall: Ja nebyť terorista!
Blade Runner
Vtierka
Už je šrotovné aj na roboty?
BSG - The Plan

Maturanti sú zmaturovaní, vysokoškoláci vyskúšaní. Prečo si teda neodpočinúť pri obľúbenej fantastike? No aj tu sa treba poctivo pripraviť. Ridleyho Scotta poznáme? A kto to bol Philip K. Dick? Ako zabiť upíra? Takže, pekne si nabrúsme osikové kolíky, požičajme si od babky kríž, osviežme si pamäť starou dobrou žánrovou klasikou a potom – hor sa čítať novinky tohto týždňa!

Riadne krvavé novinky

Zdá sa, že predstaviteľovi hlavného „záporáka“ filmového Súmraku Camovi Gigandetovi sa jeho drobná zubná abnormalita zapáčila, a tak si dravčie tesáky nasadí znova. Jeho špicatý úsmev si tento raz užijeme v hororovo ladenom westerne Priest, kde sa ako polovičný upír a potulný šerif v jednej osobe prekvapivo postaví na stranu dobra. Bok po boku s rozhnevaným kňazom (Paul Bettany) sa vydá po stope vražednej upírskej bandy, ktorá uniesla kňazovu neter – zhodou okolností šerifovu milovanú.


Štyri noci, dvadsaťjeden hodín, trinásť minút a bližšie neurčené množstvo krvi – presne toľko zostávalo do oficiálnej premiéry druhej série True Blood v čase dokončovania tohto článku. Pokiaľ vám samotný názov nič nehovorí, vedzte, že ide o seriál z dielne televízie HBO, založený na úspešnej knižnej sérii americkej spisovateľky Charlaine Harrisovej. Opäť sa môžete tešiť na servírku Sookie, ktorá dokáže čítať myšlienky, hanblivého upíra Billa, vychýrenú južanskú pohostinnosť a ak ukážky neklamú, možno sa objaví aj minotaurus. Viac o Pravej krvi si môžete prečítať v časopise Fantázia 02/09, ktorá práve vychádza z tlačiarenského stroja.


Do premiéry druhého dielu Súmračnej ságy s podtitulom New Moon zostáva takmer pol roka, čo je pre pravoverného fanúšika takmer večnosť. Nekonečné čakanie na dvadsiaty šiesty november si však môže aspoň trochu spríjemniť iným upírskym filmom – napríklad akčne ladeným Blood: The Last Vampire. Ide síce o ázijskú produkciu, no ukážky naznačujú, že pôjde o serióznu mláťačku v štýle Bladea. Ak máte čas, chuť a súkromné lietadlo k tomu, najbližšia premiéra je práve dnes v Južnej Kórei. Pre šetrných (alebo menej solventných) milionárov stačí počkať o deň dlhšie na premiéru v Írsku… ;-)

Dôchodcovia vracajú úder

Čo robia v Hollywoode, keď dochádza inšpirácia a niet čo točiť? Prehrabujú sa v starých filmoch. Štúdio Columbia Pictures najalo scenáristu Kurta Wimmera (Equilibrium), aby napísal scenár pre novú verziu klasického science-fiction filmu z deväťdesiatych rokov Total Recall. V tomto prípade však nemá ísť o „fejsliftnutý“ klon s väčším rozpočtom a lepšími efektmi. A pravdepodobne sa v ňom neobjaví ani rakúsky kulturista s menom černejším než tma. Nový film by mal byť skôr vzdialeným bratrancom toho pôvodného, s ktorým bude mať spoločný len zdroj inšpirácie – novelu Philipa K. Dicka We Can Remember It for You Wholesale.


Ďalším veteránom povolaným späť do služby je legendárny Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta z roku 1982. Dobrá správa je, že nehrozí žiaden remake, ale „len“ webová séria. Projekt s názvom Purefold bude pozostávať zo zatiaľ bližšie neurčeného počtu päť až desaťminútových častí, ktoré budú šírené najskôr prostredníctvom internetu a neskôr možno aj v kompaktnejšej forme ako televízny seriál. S pôvodným filmom (s Harrisonom Fordom v hlavnej úlohe) bude zdieľať rovnaké prostredie dystopického Los Angeles, avšak časovo bude situovaný bližšie k súčasnosti a námety k jednotlivým epizódam bude čerpať z interakcie s fanúšikmi pomocou sociálnej siete FriendFeed.


Už dlhšie sa šírili reči o plánoch štúdia 20th Century Fox na remake kultového Votrelca. Tieto fámy sa nakoniec ukázali ako nepodložené, keď ich nadobro vyvrátila potvrdená informácia, že nový film s votrelcom bude prequel. Vyhlásil to producent Tony Scott, brat režiséra Ridleyho Scotta. Na režisérsku stoličku si sadne Carl Rinsch. Na filme by sa malo začať pracovať do konca tohto roku a ak všetko pôjde dobre, premiéry sa dočkáme o dva roky.


Intelektuálne nenáročná americká komédia o vojenskom robotovi, ktorý po zásahu bleskom získal takmer nežnú detskú povahu, je späť. Partnera v objavovaní čarovného sveta mu kedysi robil Steve „Mahony“ Guttenberg a v televízii sa objavoval so železnou pravidelnosťou v nie práve doslovnom preklade Číslo 5 žije. Áno, práve tento film sa dočká remaku. Prácou na scenári poverilo štúdio Dimension films scenáristu Dana Milana, ktorý Wall-Eho vychudnutého bračeka hltal už na strednej škole.

Posledná dávka drogy menom BSG

Štvrtá, záverečná séria fenoménu s názvom Battlestar Galactica sa skončila. Posledná epizóda bola odvysielaná, princ zachránil krajinu pred drakom, odťal mu všetky hlavy, dostal… keď už nie celú princeznú, tak aspoň jej ruku a pol kráľovstva k tomu. Zazvonil zvonec a rozprávke bol koniec. Ale predsa len – čo takí Cyloni? Prečo to vlastne všetko robili? Aký to malo význam? Čo ich k tomu primälo? Nuž na tieto a mnohé iné otázky zodpovie práve dokončovaný film Battlestar Galactica: The Plan, ktorý zachytáva príbeh z pohľadu Cylonov. Divák tak dostane ďalšie informácie, tentokrát z opačnej strany barikády. Objasní sa to, čo bolo doposiaľ nezodpovedané, a do komplikovanej mozaiky mnoho vrstevnatého vesmíru BSG zapadne posledný kúsok skladačky.

„Uvidíte presný opak toho, čím sme počas prvých dvestoosemdesi­atjeden dní prešli my… videné pohľadom Cylonov – a je to dych berúce. Je to fantastické. Nie je to zábava, ale poviem vám, že tam budete sedieť a lapať dych.“ Takto popísal zážitok zo sledovania Edward James Olmos (admirál Adama), ktorý počas natáčania sedel na režisérskej stoličke. Film sa k svojmu obecenstvu dostane v poslednej štvrtine tohto roku. Čo viac dodať? Snáď len: „Už aby bola jeseň!“


11. júna 2009
Ceos