Čo nového vo svete fantastiky 1

Rytier Terry Pratchett
Ray Bradbury
Bradburyho hviezda
Coraline - obálka

Už tu máme takmer polovicu februára a zároveň prvé významné udalosti na hviezdnom poli svetovej fantastiky. Ušlo sa nejaké to ocenenie, vyšlo niekoľko nečakaných knižných titulov, ktoré sa, dúfajme, časom objavia aj na našich knižných pultoch. No a do toho všetkého bol v predposledný deň starého roka povýšený do rytierskeho stavu najobľúbenejší britský autor humornej fantasy.

„Hrobár“ Gaiman opäť boduje

Neil Gaiman so svojou knižkou The Graveyard Book (česky vydaná ako Kniha hřbitova) vyhral ocenenie 2009 Newbery Medal pravidelne udeľované divíziou Americkej knižnej asociácie (American Library Association), s krkolomným názvom Asociácia pre knižné služby deťom. Rozhodnutie padlo ešte počas zimy na mítingu asociácie v Denveri.

Fanúšikovia Gaimanovej tvorby sa môžu rovnako tešiť aj na blížiacu sa celosvetovú premiéru filmovej adaptácie jednej z jeho najpopulárnejších detských kníh. Áno, reč je o Koraline. Jej hlas nadabovaný mladučkou Dakotou Fanning si mohli v USA vypočuť presne 6. februára. Slovenskí diváci si zrejme počkajú trochu dlhšie, keďže dátum uvedenia do slovenských kín ešte nebol stanovený, no je celkom reálne, že sa dočkáme ešte pred letnými prázdninami.

Niečo končí, niečo začína

Združenie amerických spisovateľov science-fiction a fantasy (SFWA) nedávno oznámilo vznik nového ocenenia pomenovaného po literárnom velikánovi Rayovi Bradburyovi. Ocenenie bude niesť dlhočizný názov The Ray Bradbury Award for Outstanding Dramatic Presentation (Ocenenie Raya Bradburyho za vynikajúce dramatické predstavenie) a pôjde o cenu udeľovanú nielen produkcii pôvodom zo strieborného plátna, ale rovnako aj pre televíznu tvorbu, rozhlasové hry, divadelné predstavenia a mnohé ďalšie. Prvýkrát by malo byť ocenenie udeľované v roku 2010 (za práce, ktoré sa objavia v tomto roku), a to rovno na udeľovaní cien Nebula. Preto sa aj bude riadiť pravidlami a postupmi Nebuly, ktorá týmto prichádza o jednu zo svojich doterajších kategórií.

Autorsky plodný aj pol storočia po smrti – náš profesor Tolkien

Nečakanou novinkou na poli literatúry je vydanie ďalšej knihy z pozostalosti profesora Tolkiena. Kniha ponesie názov The Legend of Sigurd and Gudrún a pôjde o doteraz nepublikované dielo. V knihe nám profesor prerozprával povesť o Sigurdovi vo forme básne. Toto dielo napísal Tolkien počas 20. a 30. rokov, ešte predtým ako sa pustil do písania Pána prsteňov. Knihu upravil jeho syn Christopher a rovnako k nej napísal úvodný príhovor. Vydanie v Británii je plánované na máj tohto roku. Nie je veľmi pravdepodobné, že sa kniha tohto roku objaví aj v slovenskom preklade.

Nový kolega Eltona Johna – sir Terry Pratchett

A nakoniec jedna pozitívna informácia, hoci nie úplne čerstvá. Nie, nebojte sa! Nikto sa na staré kolená nerozhodol meniť sexuálnu orientáciu. To len duchom večne mladý šesťdesiatnik Terry Pratchett, objaviteľ chronicky známej Plochozeme, autor desiatok humorných fantasy románov, bol koncom minulého roka povýšený do rytierskeho stavu za svoj dlhoročný prínos do britskej i celosvetovej literatúry. Ešte predtým bol v roku 1998 Sir Terry poverený funkciou ‘Správcu rádu Britského impéria‘. Podľa jeho vlastných slov: „Sú chvíle, kedy frázy ako ‘úplne užasnutý‘ nestačia… je pre mňa obrovským potešením a nesmiernou cťou a netreba ani hovoriť, že som taký ohúrený, až strácam reč.“


12. februára 2009
Ceos