Čo je Manga?

Pre bežného Európana, alebo Američana, by výraz „MANGA“ mohol znamenať štýl kresby japonskej animácie. Všeobecne známe – veľké oči, malé ústa. Manga je pojem, ktorý používa každý fanúšik japonskej kultovnej kresby ako „odrazový mostík“, ak sa chce vyjadriť v súvislosti s japonskou animáciou. Slovo „MANGA“ má ale i svoj špecifický význam. Označuje sa ním v Japonsku (a vôbec na celom svete) komix, ktorý sa vyznačuje vyššie uvedeným štýlom kresby.

Kameň úrazu vzniká väčšinou v zámene Mangy za jej pohyblivú odrodu, čiže film, alebo seriál – ten sa nazýva Anime. Tieto dva žánre si zvyknú niektorí fanúšikovia (hlavne tí začínajúci) pliesť. Pri bežnom používaní síce môžme používať všeobecne označenie – „Mám rád Mangu“ alebo „pozerám Mangu“, i keď máme väčšinou na mysli práve seriál, alebo film (Manga sa totiž nepozerá, ale hlavne číta ^_^). Podobného zlozvyku sa teda treba čo najskôr zbaviť. Buď pozeráme Anime, alebo čítame Mangu (prípadne oboje). Zaujímavosťou je, že v Japonsku väčšinou schvália výrobu seriálov, alebo filmov až po úspechu menovitej Mangy (Ghost In The Shell, Sailormoon a pod.) To je pre Európanov a Američanov veľmi neobvyklé – komixy sú totiž všeobecne považované za „zábavu pre najmenších“. V Japonsku je to ale celkom inak. Manga (komixy) sú neuveriteľne populárne a dosahujú až niekoľko 100 000 výtlačkov na titul. Pýšiť sa nimi môže doslova každý – dieťa, dospelý človek, alebo dôchodca. Nie je preto neobvyklé, ak uvidíte v metre, alebo na rohu ulice, japonca čítať kreslený komix. U nás by podobného jedinca okolie prebodalo očami a pomysleli si o ňom, že je úchyl, alebo trpí infantilitou. I z tohoto dôvodu sa u nás Manga prakticky nepredáva – pretože by zaznamenala veľmi nízky obrat. Japonskú animáciu máme teda možnosť vidieť jedine v televízii – v Anime podobe. Niektoré mangy však možno zohnať už v Brlohu – treba však ovládať väčšinou nemčinu…

Čo je Anime? O Anime sme už písali v minulom článku, takže teraz už len krátko – Anime je jednoducho „pohyblivá“ verzia Mangy, čiže japonský animovaný seriál alebo film. Slovo vzniklo z ťažkopádneho výrazu japanimation, skratením na Anime a úspešne sa aplikuje i v oficiálnych dokumentoch a verejných akciách. Za Anime môžme v plnom zmysle považovať napr. Sailor Moon, či Dragon Ball.

Kde sa dá vidieť Anime? Anime máme možnosť vidieť na viacerých staniciach káblovej televízie – RTL2, VOX, SAT1, MTV. Až na niekoľko výnimiek sú to seriály zamerané skôr pre detské publikum a povedzme si… Sailor Moon po 3-krát dokola, už proste nie je ono. Oázou nádeje sa nám v posledných mesiacoch stala práve stanica VOX, ktorá odvysielala koncom roku 2000 celú sériu Neon Genesis Evangelion a pravidelne vysiela i nárazové akcie, tzv. Anime Nacht, v ktorých sú odvysielané rôzne Anime filmy až do skorých ranných hodín. Rozpis všetkých (nám známych) Anime, ktoré je možné u nás vidieť, nájdete na stránke Manga.sk v sekcii TV programu.

Aprílové premietanie ANIME Tí, ktorí sa chcú na vlastné oči presvedčiť čo je to Anime a aj sa niečo dozvedieť, môžu prísť 27. 4. 2002 (sobota) do V-Klubu v Bratislave (Nám. SNP – vedľa McDonalda) na verejné premietanie ANIME. Na programe sú filmy a seriály (v anglickom i slovenskom podaní), dopĺňané hudobnými klipmi a prednáškami o Anime. Premietanie je určené širokej verejnosti a naplatí sa žiadne vstupné.

Premietanie organizuje Manga.sk – tu nájdete vštko o mange a anime, kníhkupectvo BRLOH a Občianske združenie Fantázia.

KDE, KEDY, PROGRAM a všetky potrebné informácie sa dozviete kliknutím presne sem. &nbsp Martin Králik & Miso Jedinák


7. apríla 2002
Fandom SK - PR