Čitateľský zápisník: Schwabová, Mitchell a McLean

Náš čitateľský zápisník vám bude prinášať stručné, rýchle a najmä užitočné hodnotenia noviniek, ktoré sa aktuálne pohybujú na knižnom trhu. Dnes: NeObyčení, Dům za zdí a Drake.


V. E. Schwabová: NeObyčejní

Neobycejni - obalka

Komiksoví superhrdinovia opäť trochu inak. Dvaja priatelia hľadajú spôsob, ako v sebe zapnúť výnimočné schopnosti. Ale úspech ich nakoniec postaví proti sebe.

Keď sa odrazu stanete superhrdinom, to ešte neznamená, že ste hneď postavení pred voľbu, či kopať za svetlú alebo temnú stranu. Možno vám z nových schopností len trochu hrabne. Alebo ich chcete využiť na pomstu. Autorka ponúka veľmi osviežujúci pohľad na túto klasickú kokmiksovú tému, keď nové možnosti, ktoré človeku ponúka jeho výnimočnosť, vlastne jen vytiahnu na svetlo to, čo v jeho psychike už dlho driemalo. Žiadne vyslovene kladné postavy, všetky idú za tvrdohlavo svojím cieľom. A čitateľove sympatie si získajú tie, ktoré si pritom počínajú menej bezohľadne. Oceňujem vynaliezavé vysvetlenie procesu, ako môže človek získať spomínané schopnosti. Je to napínavé, hĺbavé, ale napriek tomu rýchle, s prepracovaným záverom. Odporúčam.

Knihu NeObyčejní si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

NeObyčejní (orig.: Vicious)
Žáner: scifi, fantasy
Autorka: Victoria Schwab
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Preklad: Lukáš Houdek
Počet strán: 368
Väzba: pevná
ISBN: 9788025720455


David Mitchell: Dům za zdí

Dum za zdi - obalka

Román Atlas mrakov sa mi páčil, preto som bol zvedavý aj na ďalší kúsok od toho autora.

Máme tu strašidelný dom, ktorý láka svoje obete dovnútra a živí sa nimi. Autor sa aj tu drží svojho obľúbeného formátu – román je zložený z príbehov niekoľkých postáv, ktoré na seba nadväzujú. Chlapec s aspergerovým syndrómom, rozvedený policajt, študentka v tieni úspešnejšej staršej sestry, spomínaná staršia sestra… Všetci nejakým spôsobom uviaznu v dome a to, čo pôvodne vyzeralo ako zábava, sa mení na boj o život. Jednotlivé príbehy sú výborné, dobre pospájané, užíval som si zaujímavé charaktery, iskrivé vnútorné monológy, starostlivo budované napätie a postupné odhaľovanie súvislostí a podstaty domu.

Problém mám so záverom. Síce to patrične vyvrcholí, ale mám pocit, akoby autor odrazu nevedel, ako s tým všetkým naložiť, a použil deus ex machina. Tentoraz zvolená forma neumožnila autorovi záver dostatočne pripraviť a pokazila výsledný dojem.

Knihu Dům za zdí si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Dům za zdí (orig.: Slade House)
Žáner: Horor
Autor: David Mitchell
Vydavateľstvo: Mladá fronta
Rok vydania: 2016
Jazyk: český
Počet strán: 230
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788020440877


Peter McLean: Drake

Drake - obalka

Šiel som do toho, pretože som chcel načať nejaký oddychový seriál a anotácia vyzerala zaujímavo. Formálne je všetko v poriadku: noir hrdina, ktorý sa živí ako nájomný vrah, a striedavo ho neznášate (väčšinou) a držíte mu palce (chvíľami), zaujímavé prostredie, dlh u šéfa démonického podsvetia, pekelné bytosti, (trochu) padlý anjel, magické artefakty, ktoré treba kŕmiť vlastnou krvou, zbabraná akcia, zvraty, prekvapenia… Ale akosi ma to míňalo. Pri žiadnej scéne som si nepovedal, že fíha, a postavy boli viac otravné ako príťažlivé. Predovšetkým u hlavného hrdinu som mal dojem, že si všetky tie peripetie viac než zaslúži, a akosi som s ním nedokázal dostatočne súcitiť. Ale možno len nie som cieľová skupina.

Knihu Drake si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Drake si môžete aj stiahnuť v Martinuse so zľavou 50 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Drake
Séria: Spálený muž 1
Žáner: urban fantasy
Autor: Peter McLean
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Počet strán: 303
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788075770295


Doterajšie diely Čitateľského zápisníka:

Čitateľský zápisník: Johanson, Harris, Andersová

Čitateľský zápisník: Schwabová, Mitchell a McLean


24. novembra 2017
Jozef Girovský