Čitateľský zápisník: G. R. R. Martin, K. Ishiguro, L. Tidhar

George R. R. Martin: Snové písně I.

Snové písně - obálka

Ťažko tomu už dnes uveriť, ale existujú relatívne dôveryhodní očití svedkovia, ktorí tvrdia, že:

  1. Existoval život aj pred internetom.
  2. GRRM napísal aj niečo iné ako Hru o tróny.

Napríklad scifi. A tiež horory. A dokonca, čo je teda zvlášť šokujúce, aj krátke(!) fantasy poviedky. Dôkazom je táto zbierka.

Ako už číslovka v názve naznačuje, ide o prvý diel prehľadu Martinovej tvorby, podaného chronologicky. Nájdeme tu texty, ktoré sa už stali nespochybniteľnou žánrovou klasikou: Mlha padá k ránu, Píseň pro Lyu, Písečníci, V pustinách… Texty, ktoré v českom preklade vyšli samostatne alebo aj v iných zbierkach: Ledový drak, Netopýři, Opičí kůra… Plus zopár doteraz nepreložených. Výborná príležitosť doplniť si medzery v knižnici.

Hlavným bonusom je však Martinove rozprávanie o tom, ako začínal, o vplyvoch a kontextoch, v ktorých vznikali jednotlivé poviedky. A tiež zaujímavé poznámky o tom, ako sa vyvíjal fandom a možnosti publikovať žánrové diela v Amerike.

Ak to porovnávam s podobným textom Stephena Kinga O psaní, tak GRRM na to ide ľahšou rukou a so sebaironickým nadhľadom.

Jeden optimistický poznatok: Ani sám GRRM nepísal hneď od začiatku samé skvelé veci. Tie najrannejšie tu publikované znesú porovnanie napríklad s finalistami Ceny Fantázie. Takže, milí nádejní autori, ak… však viete čo.

Knihu Snové písně si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Snové písně I
Žáner: scifi, horor, fantasy, literatúra faktu
Autor: George R. R. Martin
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný, Jan Oščádal, Jana Oščádalová
Počet strán: 580
Väzba: pevná
ISBN: 9788025724668


Kazuo Ishiguro: Pohřbený obr

Pohřbený obr - obálka

Fantasy román od čerstvého nositeľa Nobelovej ceny? To sa nevidí tak často. Aj keď… Na jednej strane sú tam zlí obri a zmutovaní vlci, riečni škrati a bojuje sa tam s drakmi. Ale ak by to niekto chcel čítať len preto, že ide o fantasy, tak pozor: občas je to aj hrdinský epos, občas horor, občas rozprávka, potom zasa mýtické podobenstvo a lovestory s príchuťou postapo a alternatívnej histórie. Dialógy sú štylizované, ale tá štylizácia má pôvod skôr v rytierskych románoch ako v high fantasy.

Príbeh sa odohráva za raného stredoveku na britských ostrovoch. Je pár rokov alebo desaťročí po smrti kráľa Artuša, v krajine je bezvládie. Ľudia žijú vo viac-menej izolovaných komunitách a snaha zabezpečiť si dostatok prostriedkov na prežitie in zaberá takmer všetok čas. Starší manželský pár si hmlisto spomína, že mali syna, ktorý sa odsťahoval do neďalekej dediny, a rozhodne sa ho navštíviť. Táto nebezpečná cesta zmení všetko: ich vzťah a možno aj osud krajiny..

Je to poetický príbeh o dávnych vinách, krutosti, nutnom zle, odpustení, zodpovednosti za svoje činy, oddanosti blízkemu človeku a životnom poslaní. Ale hlavne o krehkosti ľudských spoločenstiev, kde jedno rozhodnutie môže zničiť krehkú rovnováhu.

Číta sa to rýchlo, román som zhltol na jeden záťah, ale o to dlhšie zostáva v hlave.

Knihu Pohřbený obr si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pohřbený obr (orig.: The Buried Giant)
Žáner: scifi, horor, fantasy
Autor: Kazuo Ishiguro
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Preklad: Lenka Sobotová
Počet strán: 320
Väzba: flexi
ISBN: 9788025723203


Lavie Tidhar: Centrální stanice

Centrální stanice - obálka

Nemôžem si pomôcť, skopírujem sem anotáciu knihy:

Celosvětová diaspora čtvrt milionů lidí žije u paty vesmírné stanice. Město bez pravidel bují doslova jako plevel. Život má pramalou cenu a data ještě menší. Když se Boris Chong vrátí z Marsu do Tel Avivu, rychle pozná, že se hodně věcí změnilo. Borisova bývalá milenka se stará o podivně povědomé dítě, které se dovede pouhým dotykem prstu napojit na datový proud. Borisova sestřenice je zamilovaná do robotnika – poškozeného kyborgovského vojáka, který taktak že nechodí žebrat o součástky. Borisův otec trpí smrtelným multigeneračním mozkovým morem. A hledaná datová upířice pronásledovala Borise až do míst, kam má zakázaný návrat. Nad těmi všemi se tyčí Centrální stanice, meziplanetární uzel, ve kterém se protíná všechno: konstantně se proměňující Tel Aviv; mocná virtuální kolbiště; a vesmírné kolonie, kam lidstvo prchlo před bídou a válkou. Propojení zajišťují „Druzí“: mocné mimozemské entity, které prostřednictvím Konverzace – pohyblivého, plynoucího proudu vědomí – právě zahajují nezvratnou změnu. U Centrální stanice se lidé a stroje se adaptují, vzkvétají… a dokonce se vyvíjejí.

Anotácia je pravdivá, toto všetko sa v románe objavuje a hrá v ňom podstatnú úlohu. Rozpor je len v tom, že z nej čitateľ (ak nie je oboznámený s autorovými predchádzajúcimi dielami; hneď po dopísaní sa pôjdem hanbiť do kúta) získa dojem, že ho čaká dramatický akčný príbeh, možno až space opera…

Ee.

Ten text je tým zaujímavejší, čím viac toho máte prečítané. Je v tom niečo z Miévillovho Perdida, ale bez jeho krutosti. Niečo z Brinovej Existence, ale technologicky menej zaostrené. Niečo z Rajaniemiho šialených nápadov. Postavy tak trochu Márquezovsky poetické, ale cítiť tam aj ozveny Bogresovskej knižnice. Podstatne viac zamerané na protagonistov ako na príbeh, vlastne akcie je tam minimum. Lavie Tidhar napísal román bez záporných postáv, aj bez výraznejšieho konfliktu. Napriek tomu je to pútavé a ak sa prehryziete cez úvod a podarí sa vám naladiť na autorov rytmus, budete odmenení veľmi atmosférickým a napriek dekadentnému prostrediu vlastne veľmi ľudským a aj optimistickým príbehom o súdržnosti a tak trochu aj o láske. Je veľmi osviežujúce po čase čítať scifi, kde autor tak jednoznačne súcití so svojimi veľmi nehrdinskými postavami, a pritom to nie je ani zďaleka prvoplánové a plytké. Myslím, že sa poobzerám aj po iných knihách od Lavie Tidhara.

Knihu Centrální stanice si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Centrální stanice (orig.: Central Station)
Žáner: scifi
Autor: Lavie Tidhar
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Počet strán: 220
Väzba: pevná
ISBN: 9788025724651


Recenzent Jozef Girovský píše pre Fandom.sk už od roku 1999. Okrem recenzií sa môžete stretnúť aj s jeho poviedkami v rôznych zborníkoch a antológiách a v jeho poviedkovej zbierke Zubaté slnko. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Jozefa Girovského na Fandom.sk.


19. júla 2018
Jozef Girovský