Čitateľský zápisník: B. Shaw, O. Tokarczuková, P. Heteša

V dnešnom zápisníku v krátkosti zhodnotíme tituly Jiné dny, jiné oči, Běguni a Žádná chvíle není poslední.


Bob Shaw: Jiné dny, jiné oči

Jiné dny, jiné oči obálka

Predstavte si sklo, ktoré má tú vlastnosť, že svetlo cezeň putuje veľmi pomaly. Napríklad pol dňa. Tabule z neho sa dajú použiť na osvetlenie ciest. Cez deň na ne posvieti slnko a kým lúče doputujú na druhú stranu, už osvetľujú nočný asfalt. Alebo pársekundové sklo – povykrúcate sa pred zrkadlom a potom skontrolujete, ako vyzeráte zozadu a zo všetkých uhlov, z ktorých vás vidia ostatní. Nehovoriac o tom, že každý črep môže poslúžiť ako kamera so záznamníkom.

Pomalé sklo je vynález, okolo ktorého sa točí román Boba Shawa z roku 1972. Rok prvého vydania v tomto prípade musím vziať do úvahy pri hodnotení, pretože ten text poriadne zostarol.

Ak od scifi očakávate predovšetkým riešenie technických záhad, vynálezy a domýšľanie ich dopadov na ľudí a spoločnosť, možno sa vám to bude páčiť. Shaw sa v tomto smere skutočne snaží, aj keď z dnešného pohľadu je to veľmi krotké a pocit úžasu už stihol sublimovať.

Ale ak v texte, čo čítate, chcete mať aj tú omáčku okolo, postavy, ktoré si môžete obľúbiť, a aspoň štipku literárnej zbehlosti, máte smolu. Je to jednoduché, doslovné a jednorozmerné. Chvíľami ma až iritovalo, ako nešikovne autor narába s postavami, ako si na začiatku definuje ich charakter a potom sa ich nemotorne snaží vodiť ako na špagáte.

Ako dobový dokument môže byť, ale inak strata času. Scifi odvtedy prešla veľmi dlhú cestu.

Knihu Jiné dny, jiné oči si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Jiné dny, jiné oči
Žáner: sci-fi
Autor: Bob Shaw
Vydavateľstvo: Plus
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Preklad: Nika Exnerová
Počet strán: 192
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788025908952


Olga Tokarczuková: Běguni

beguni obalka

O súčasnej poľskej nežánrovej próze síce neviem takmer nič, ale podľa viacerých indícií Olga Tokarczuková v súčasnosti patrí medzi jej najväčšie hviezdy. Pred pár rokmi ma zaujalo jej objavné prerozprávanie sumerského mýtu Anna In v hrobkách sveta a aj táto vec vyzerala nemenej zaujímavo.

Běguni, čiže pútnici, sú členmi ruskej pravoslávnej sekty, ktorá verí, že diabol má menšiu moc nad ľuďmi, ktorí sú v pohybe. Ten názov je viac-menej symbolický, s Běgunom ako takým sa stretneme len na chvíľu. Román nemá hlavného hrdinu alebo jeden ucelený príbeh. Skôr je zmesou príbehov viacerých ľudí – historických či fiktívnych postáv, ktoré pocítili potrebu cestovať, niečo v živote zmeniť, rozbehli za nejakým cieľom alebo jednoducho nedokázali zostať na mieste. K tomu ako kontrast autorka pridala rozprávanie o ľuďoch, ktorí považujú za svoje životné poslanie tvorbu dokonalých anatomických preparátov alebo katalogizáciu muzeálnych zbierok. Mozaiku dopĺňajú zápisky z cestovateľských denníkov, postrehy z letísk, staníc či hotelov a úryvky z prednášok o psychológii cestovania.

Čítať toto po Shawovi bol celkom šok, ten kontrast je extrémny. Tokarczuková je neuveriteľne vynaliezavá, postavy u nej žijú, nielenže chápeme ich rozhodnutia, takmer ich robíme zároveň s nimi. Číta sa to úžasne ľahko a hladko, aj keď text je veľmi premenlivý. Na konci som mal pocit, že knihu okamžite môžem začať čítať znovu, že ju môžem otvoriť na ľubovoľnej strane a prídem na veci, významy a súvislosti, ktoré som na prvýkrát nezachytil.

Vrelo odporúčam.

Knihu Běguni si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Běguni si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 32 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Běguni
Autor: Olga Tokarczuková
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Preklad: Petr Vidlák Pavel Peč
Počet strán: 320
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788075776372


Petr Heteša: Žádná chvíle není poslední

Žádná chvíle není poslední - obálka

Ok, vráťme sa od vážnej literatúry k nášmu milovanému žánru a zrekapitulujme si, ako nový Hetešov román spĺňa požiadavky svojej akčne scifistickej škatuľky.

Sympatický hrdina s minulosťou: Check!
Zaujímavá práca, pri ktorej sa dostane do problémov: Check!
Veľké aspoň trochu originálne tajomstvo, ktoré treba rozlúštiť, lebo inak bude zle: Check!
Stupňovanie napätia, ktoré nenechá čitateľa oddýchnuť: Check!
Strategicky umiestnené akčné scény s prepracovanou choreografiou a správnym množstvom krvi: Check!
Humor a hlášky: Check!
Katarzia na záver: Tu to trochu zaškrípalo, akoby autorovi odrazu vyschol prameň s nápadmi, nie je to celkom uspokojivé. Nie všetky pušky vystrelili a bez odpovede zostalo viac otázok, ako by som čakal.

Výsledok: vo svojom žánri veľmi dobré, napriek výhradám sympaticky stráviteľná jednohubka.

Knihu Žádná chvíle není poslední si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Žádná chvíle není poslední
Žáner: sci-fi
Autor: Petr Heteša
Vydavateľstvo: Brokilon
Rok vydania: 2018
Jazyk: česká
Počet strán: 443
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788074564109


6. septembra 2018
Jozef Girovský