Christopher Paolini odpovedá

Exkluzívny rozhovor pre časopis Fantázia

brisingr

Spisovateľ Christopher Paolini poskytol časopisu Fantázia exkluzívny rozhovor. Časť z neho si môžete prečítať a vypočuť priamo tu. Celý rozhovor vyjde v časopise Fantázia č. 43 už 10.11.2008.

Zuzana Kamenská: Čo podľa vás robí Odkaz Dračích jazdcov takým populárnym?

This text will be replaced by the flash music player.

Christopher Paolini: Myslím si, že je to kombinácia Eragonovho vzťahu s jeho drakom Zafirou – ich priateľstvo v skutočnosti tvorí jadro príbehu – a fakt, že tento príbeh je príbehom dospievania pre Eragona rovnako, ako pre mnohé ďalšie postavy v knihe. Dospievanie je niečo, čím v určitom čase prejde každý, takže si myslím, že príbehy, ktoré sa týkajú tejto témy majú všeobecnú príťažlivosť.

Z.K.: Ako sa Eragon v treťom príbehu vyvíja? Dospieva a stáva sa múdrejším? Je v Brisingrovi iný?

This text will be replaced by the flash music player.

Ch.P.: Jednoznačne dospieva a stáva sa múdrejším, ale ešte nie je úplne dospelý – to sa stane až v štvrtej, poslednej knihe. Ale v porovnaní so začiatkom série si myslím, že má teraz oveľa viac skúseností a oveľa viac magických schopností… No zároveň sa stále snaží zistiť, aká je jeho úloha v živote a ako má žiť čestne.

Z.K.: Je v tretej knihe Odkazu Dračích jazdcov veľa prekvapujúcich zvratov?

This text will be replaced by the flash music player.

Ch.P.: Nechcem prezradiť príbeh nikomu, kto ešte nečítal knihu, ale v tretej knihe sa stane veľa vecí, ktoré snáď čitateľov prekvapia, ale aj uspokoja. Mnoho sa udeje okolo odhalenia, že Eragon spôsobuje smrť prírody, v ktorej sa nachádza, okolo mágie, ktorú používa a taktiež okolo jeho vlastnej minulosti.

Z.K.: Takže Brisingr sa líši od predchádzajúcich dvoch románov?

This text will be replaced by the flash music player.

Ch.P.: Pokračuje v tom istom príbehu, ale myslím si, že je to omnoho bohatšia kniha než predošlé dve. V tejto knihe som vyskúšal pár vecí, ktoré som predtým neskúšal – ako napríklad napísať pár kapitol z pohľadu draka, Zafiry.


29. októbra 2008
Zuzana Kamenská