Chobotnica

Stephen Sommers

Chceli by ste vidieť film, v ktorom Indiana Jones na palube Titanicu zažije Prepadnutie v Pacifiku, stretne Votrelca aj Anakondu a nakoniec Nebezpečnou rýchlosťou unikne zo Smrtonosnej pasce? Ak áno, tak bežte do videopožičovní, kam po svojej plavbe kinami práve dočvachtala Chobotnica.

Chobotnica je čistokrvné béčko, natočené na áčkovej úrovni. Čo to v praxi znamená? Scenárista a režisér v jednej osobe Stephen Sommers si skrátka pozrel všetky aktuálne i osvedčené kinohity, poodkrajoval z nich tie najlepšie kúsky a nahádzal ich do jedného hrnca. Vznikol tak dokonale neoriginálny odvar, v ktorom prakticky niet jedinej scény, čo by vám nepripomenula nejaký iný, slávnejší a lepší film. Sledovanie Chobotnice by teda pre filmového fanatika, ale aj bežného diváka mohlo byť akýmsi kvízom, v ktorom by hádal, odkiaľ ten-ktorý motív pochádza. Hovorím „mohlo by“. Pán Sommers totiž túto bezočivú vykrádačku natočil s takou chuťou a v tak veľkorysom vizuálnom poňatí, že divák na vypočítavanie okopírovaných filmov jednoducho nemá čas. Dej má závratné tempo, je napínavý (áno, vďaka príjemne štedrým dávkam krvi a mäsa slabšie nátury občas naozaj napne) a predovšetkým je napchatý špičkovými počítačovými trikmi. Iste, snaha o dosiahnutie efektu často položí na lopatky i elementárnu logiku, ale také už sú americké filmy (a nielen béčkové – stačí si zájsť na Godzillu či Armageddon). Naopak k dobru sa dá Chobotnici pripočítať síce neveľmi hviezdne, zato veľmi príjemné herecké obsadenie: Treat Williams je sympaťák, ktorému radi podržíte palce i brokovnicu, aby mohol bezpečne riadiť vodný skúter, Famke Janssenová je tu ešte krajšia než v Zlatom oku a úžasný indiánsky ksicht Wes Studi je záporák ako maľovaný.

Nechcem vás pravdaže presviedčať, že Chobotnica je kvalitný film. Práve naopak, je to nechutne halyvúdsky grc plný krvi, streľby a drahých efektov. Ale aj napriek tomu (či v mojom prípade práve preto) je to pre typického video-konzumenta šťavnaté a zábavné sústo, ktoré sa na rozdiel od iných veľkoprodukcií nesnaží tváriť ako niečo viac, než v skutočnosti je. Ja osobne som Chobotnicu videl v ten istý týždeň ako celovečerné Akty X a priznám sa, že súboj sadistických morských netvorov s tajnými vládnymi konšpiráciami v mojej hlave skončil ťažkým debaklom Carterovho teamu.


13. júla 2000
Ďuro Červenák