Chameleon a zaklínadlo

Anthony, Piers

Trable Prcka Binka I. Teda – akože – pardon, ja viem, že teraz nie som ani trochu originálna, ale k názvu ma inšpirovala vpodstate zhoda mien hlavného hrdinu knihy a hlavného hrdinu spomínaného filmu. Nie že by tí dvaja nemali tak trošička niečo spoločné… Ale vlastne nie. Bink v tejto knihe je sympatický mladý muž a Bink vo filme je nenormálne múdre nemluvňa, resp. nemluvňa s nenormálnou dávkou šťastia, ale putovanie jedného aj druhého je plné nástrah a problémov. Že by predsa len niečo spoločné?…

K veci: Xanth je krajina plná mágie. Magické nadanie tam má každý a všetko. Ľudia, zvieratá, rastliny, dokonca aj predmety. Ale ľudia podliehajú takému jednému nepríjemnému zákonu. Prečo si nekomplikovať život, keď je tu taká možnosť, všakáno? Každý, kto dovŕši dvadsaťpäť rokov, musí svoj magický talent verejne preukázať. Ak sa mu to nepodarí, má smolu. Čaká ho exil – vyhnanie z Xanthu. Každý takýto nemagický jedinec musí odísť do Ordinerie, krajiny bez mágie. No a práve tu je Binkov problém. O mesiac bude mať dvadsaťpäť a magický talent nie a nie sa prejaviť. Hrozba vyhnanstva začína byť viac, než reálna. A keďže Bink je zamilovaný do svojej vyvolenej Sabriny a túži s ňou žiť, neostáva mu nič iné, ako vyhľadať Dobrého čarodeja Humfreyho, aby mu pomohol zistiť, či vôbec nejaké magické nadanie má. Je ochotný obetovať za to rok života v službe, čo je čarodejova bežná taxa za pomoc. A tak sa začína Binkova púť za čarodejom a za vlastnou magickou schopnosťou. Počas cesty sa Xanth prejaví naozaj naplno, so všetkými nástrahami, vytasí na Binka najrôznejšie formy mágie. Mladý muž sa dokonca dostane do osídiel bosorky – pardon – čarodejnice Iris, ktorá tak túži po moci a kráľovskej korune, že je ochotná obetovať… no – všetko by bol asi silný výraz, ale rozhodne je ochotná žiť s tvorom bez vlastnej mágie. Lenže u Binka narazila na čosi, čo pre poniektorých dnešných súčasníkov občas naozaj je pojmom z oblasti sci-fi, resp. fantasy. A to silný zmysel pre česť, patriotizmus a morálku. Čím viac prenikáme do deja, tým viac máme pocit, že práve toto je to Binkovo magické nadanie, ale ono nie. Sú to iba jeho obyčajné ľudské kvality. To, že vpodstate práve ony ho privádzajú do ošemetných a nebezpečných situácií, je normálne. Menej normálne je, že mu z nich pomáhajú aj vyviaznuť. Bink sa jednoducho viac spolieha na vlastný rozum a cit, než na nejakú mágiu. Vlastne ani niet na čo, pretože Dobrý čarodejník síce u Binka značne silnú mágiu zistí, ale nie je schopný ju definovať. A tak je vlastne mládenec tam, kde na začiatku a je prinútený ísť do vyhnanstva. Tam sa stretáva so Zlým čarodejom Trentom, vyhnaným už hodne dávno, ale túžiacim po návrate. A s dievčinou Fanchon. Otrasne škaredou, ale imponujúco inteligentnou.

No a dosť. Už som toho vykecala tak akurát. A rozhodne nie som taká dobrá rozprávačka, ako pán Anthony. Pri tomto mene sa mi vždy vybavia excelentné Inkarnácie a zopár ďalších diel, ale Xanth ich všetky predčí svojím perfektným humorom a sprchou super nápadov. Žiarivým príkladom je práve Fanchon. Dievča-chameleón, ktorého prekliatie spočíva v stálych premenách jak krásy, tak inteligencie. No ale aj ostatné špecialitky stoja za to. Viete si predstaviť tú nádheru – ísť a urvať si topánky zo stromu, rodiaceho topánky, džínsy si ísť pokosiť na džínsové pole? A máte hlad? No bože môj, veď je tu strom, rodiaci chlieb. Nie klasický chlebovník, ale strom, na ktorom rastú hotové, upečené bochníky. A pri všetkej tej srande a napätí sa tu nájde kopa vecí, nad ktorými sa musíte chtiac, či nechtiac zamyslieť. Ale trúfam si tvrdiť jednu vec. Možno by sme si celé toto dielko zďaleka tak nevychutnali, keby ho prekladal niekto iný, ako pán Kantůrek. Čórmyš, křídlokráva, nosoživky, vrtonoši, niklonožky, magočuch… Jednoducho kaskády, jazykový ohňostroj. A to sa vidí málokedy. Klobúk dolu. Nakladateľstvo Corona nám doteraz okrem viac, či menej kvalitných conanoviek prinieslo aj zopár dobrých vecí, ale tentoraz si trúfam povedať, že natrafilo na skvost. Xanth je vo všeobecnosti pokladaný za jedného z najúspešnejších predchodcov Zeměplochy. Autori sú rôzni, ale gejzír nápadov rovnako skvelý. A tak sa teším na Trable prcka Binka II. – pardon, na druhý diel Xanthu. Dúfam, že bude rovnako dobrý, ako tento a že nakladateľstvo tu odvedie rovnako dobrú prácu, ako pri dieli prvom. Ale mali by sa poponáhľať. Neviem, ako vy, ale ja som strašne zvedavá. Táto fantasy sa čítala skvele, je to presne ten prípad, ako niečo, čo máte veľmi radi a čoho je vám vždy málo.


28. novembra 2000
Katarína Juričová