Cesta bez návratu 2002

Nominácie na víťaza

Tak – ak môžem použiť klišé – rok sa zišiel s rokom a tí, čo kráčali po Ceste bez návratu, dorazili znova do cieľa. Pred sebou máte zoznam nominovaných autorov, ktorí získajú na Istrocone HP 2002 titul Kata a funkčnú slučku. Resp., je to skupinka talentovaných homo sapiens, z ktorých jeden získa aj tradičnú Zlatú šibenicu…

Poviedky boli hodnotené pyramídovým systémom bodovania, ktorý používajú aj Cena Karla Čapka a súťaž O železnou rukavici lorda Trollslayera; a hodnotilo 10 porotcov – členovia klubu Pegas a Marek \„Hyena\“ Eliáš. Do finále a do zoznamu nominovaných sme nakoniec vybrali poviedky tri: Naktisovu hviezdu Stana Ivana, Peklo, šesť míľ Evy Cigánikovej a Řád Antonína Tesaře (zoradené podľa abecedy).

Ak ste sledovali vyhlasovanie Cesty bez návratu aj v minulom roku, možno vás prekvapí nižší počet nominácií – v roku 2001 bolo na víťazstvo navrhnutých päť poviedok. V tomto roku sú len tri – z jednoduchého dôvodu. Tieto tri práce sú o pár tried vyššie než ostatné, medzi nimi a zvyškom pelotónu je viac ako stobodový rozdiel pri stupnici od 0 (najhoršia poviedka) po 314 (víťazná poviedka). Cesta bez návratu 2002 má jednoducho inú krivku kvality príspevkov, na rozdiel od pomaly stúpajúcej priamky v roku 2001 je to exponencionálny švih strmo nahor – pričom pred víťaznou poviedkou viacerí z porotcov doslova sklonili hlavu ;-)

Na margo nominovaných poviedok. Stano Ivan sa predstavil so skvelou slovanskou fantasy, atmosféru jeho Naktisovej hviezdy má máloktorá poviedka na českej a slovenskej scéne. Eva Cigániková prišla po minuloročných jazdcoch z Apokalypsy s ďalším milým hororom (zvláštna kombinácia slov, však?), opäť som ocenil hlavne atmosféru – \„zrady a pomsty\“. No a Antonín Tesař porotcov úplne prekvapil, kvalitnú gaimanovku u nás nestretnete na každom kroku. Napriek tomu, že hrdina od prvej vety vedel, že v poslednej zomrie, bolo to čítanie plné prekvapení a vtipu.

Každopádne, som rád, že som bol v porote a teším sa na vás na Istrocone, kde si môžeme o poviedkach pokecať podrobnejšie. A kde víťazi dostanú sľúbené tony kníh, slučky a šibenicu.

www.istrocon.sk


30. augusta 2002
Rastislav Weber