Cena ISTRON 2004 vyhlásená

V sobotu 23. 10. 2004 v popoludňajších hodinách sa na 12. medzinárodnom knižnom veľtrhu Bibliotéka v Bratislave uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov ceny slovenských fanúšikov fantastiky ISTRON 2004. Cenu udelilo na základe čitateľskej ankety už po piatykrát Občianske združenie Fantázia a v tomto roku bola slávnostne odovzdaná víťazom v týchto kategóriách: 1. slovenský výtvarník/ilus­trátor, 2. vydavateľ, 3. počin roka 2003, 4. zahraničná kniha, 5. česká kniha, 6. fantastický film, 7. slovenská kniha a 8. pôvodná poviedka. Programom sprevádzal moderátor Jozef „Dado“ Nagy, ktorý postupne predstavil nominovaných a víťazov jednotlivých kategórií.

Najúspešnejším slovenským autorom fantastických žánrov za minulý rok sa stala Alexandra Pavelková zo Zvolena, ktorá zvíťazila jednak so svojou knihou “Zlomená přísaha” v kategórii Slovenská kniha, ale aj v kategórii Pôvodná poviedka s textom z časopisu Fantázia “Dračie cesty”. Rovnako dve víťazstvá si odnieslo aj vydavateľstvo Slovart – v kategórii Vydavateľ a tiež v kategórii Zahraničná kniha s románom “Veža bláznov” poľského bestsellerového spisovateľa Andrzeja Sapkowského. Medzi ocenenými doznieval ešte aj ohlas Pána prsteňov – jednak víťazstvom v kategórii Fantastický film (Pán prsteňov: Dve veže), ale aj v kategórii Počin roka 2003, kde sa hodnotia udalosti podporujúce záujem o fantastiku na Slovensku – tu zvíťazila rozhlasová hra Rádia Twist a Slovenského rozhlasu Pán prsteňov: Návrat kráľa.

Po vyhlásení výsledkov sa uskutočnilo stretnutie autorov a vydavateľov fantastiky v stánku Občianskeho združenia Fantázia a zároveň autogramiády slovenských autorov fantastiky.

Výsledky Ceny ISTRON 2004:

1. Kategória: SLOVENSKÝ VÝTVARNÍK / ILUSTRÁTOR Víťaz: Martina Pilcerová

2. Kategória: SLOVENSKÁ VYDAVATEĽ Víťaz: Vydavateľstvo Slovart

3. Kategória: POČIN ROKA Víťaz: Pán prsteňov: Návrat kráľa – rozhlasová hra Rádia Twist a Slovenského rozhlasu

4. Kategória: ZAHRANIČNÁ KNIHA Víťaz: Andrzej Sapkowski: Veža bláznov (Vyd. Slovart)

5. Kategória: ČESKÁ KNIHA Víťaz: Jiří Kulhánek: Noční klub 2 (Vyd. Klub J. Verna)

6. Kategória: FANTASTICKÝ FILM Víťaz: Pán prsteňov: Dve veže (Distr. Continental Film)

7. Kategória: SLOVENSKÁ KNIHA Víťaz: Alexandra Pavelková – Za zbierku poviedok Zlomená přísaha (vyd. Fantom print)

8. Kategória: PÔVODNÁ POVIEDKA Víťaz: Alexandra Pavelková – Za poviedku Dračie cesty (uverejnené vo Fantázii č. 27)


25. októbra 2004
Fandom SK - PR