Cena Fantázie odtajní finalistov

cena fantazie-kolaz2010

V piatok 17. 9. 2010 sa o 20.00 h. v programe festivalu Istrocon v budove Istropolisu v Bratislave uskutoční slávnostné vyhlásenie výsledkov prvého kola literárnej súťaže Cena Fantázie 2010. Zverejnená bude finálová pätica poviedok, ktoré postúpia do druhého kola súťaže a odtajnené budú mená autorov poviedok súťaže, ktorá v prvom kole prebiehala anonymne. Týmto krokom sa začína fáza dva súťaže – finálové poviedky budú zverejnené na stránke kultura.sme.sk a hlasovať o víťazovi budú čitatelia. Definitívne výsledky sa verejnosť dozvie na knižnom veľtrhu Bibliotéka v novembri tohto roku.

Prvé kolo súťaže prebiehalo v mesiacoch jún-august a 73 poviedok od 64 autorov prijatých v ôsmom ročníku súťaže hodnotila porota v zložení: Jozef Karika (autor knihy V tieni mafie), Katarína Mrázková (publicistka, kultura.sme.sk), Peter F. ’Rius Jílek (literárny teoretik, publicista), Michal Kříž (o.z. Mastodont) a Ivan Pullman (editor zborníka a publicista časopisu Fantázia). Štyri poviedky boli zo súťaže vyradené kvôli nesplneniu niektorej z podmienok Ceny Fantázie.

Do súťaže sa zasielajú dosiaľ nepublikované poviedky fantastických žánrov (sci-fi, fantasy, horor) v slovenskom jazyku v rozsahu do 30 normostrán. Celkovo prvým víťazom súťaže bol v roku 2003 Juraj Červenák (autor knižných sérií Dobrodružstvá kapitána Báthoryho a Černokňažník), po ňom už súťaž vyhrávali iba ženské autorky, naposledy si už druhýkrát výhru – umelecké dielo sochára Andreja Csillaga – prevzala autorka Lucia Droppová, ktorá v týchto dňoch vydáva svoj knižný debut vo vydavateľstve Artis Omnis.

Literárna súťaž Cena Fantázie podporovaná spoločnosťou Intel aj v tomto roku vydá už svoj piaty knižný zborník s desiatkou najlepších poviedok zo súťaže a literárno-teoretickým textom. Niektoré ďalšie poviedky zo súťaže budú uverejnené v časopise Fantázia, ktorý v literárnej sekcii dáva priestor domácim autorom fantastiky. So zaujímavou podporou prichádza už druhý rok sieť kníhkupectiev Brloh, ktorá za každú predanú knihu v priebehu roka venuje 1 Cent pre literárnu súťaž a celú sumu na konci zdvojnásobí. Takto mohli byť v minulom roku odmeny pre trojicu víťazov zdvojnásobené.

V rámci programu sa na festivale Istrocon predstaví aj redakcia časopisu Fantázia, ktorý už od roku 1997 pôsobí na kultúrnej mape Slovenska a od roku 2008 vychádza ako popkultúrny magazín, aktuálne s dvojmesačnou periodicitou. Magazín Fantázia je podporovaný Ministerstvom kultúry SR. Najbližšie číslo časopisu vychádza na konci septembra 2010.


13. septembra 2010
Fandom SK - PR