Cena Fantázie do Českej republiky

Odovzdávanie Ceny Fantázie (zľava): Michal Hvorecký, Ivan Aľakša, Scarlett Rauschgoldová, Miloš Ferk

Fakt, že čitatelia sa na čítané texty pozerajú „iným okom“, ako poroty literárnych súťaží bol v tomto ročníku Ceny Fantázie potvrdený skoro do poslednej bodky. Čitatelia až na jednu výnimku otočili hlasovanie poroty presne na hlavu. Aj o tom je poviedková súťaž časopisu Fantázia – z finálových poviedok vybraných porotou rozhodnú čitatelia, čo sa im páčilo a čo ich najviac zabavilo… Prekvapením tohto ročníka bol aj fakt, že najlepšiu slovenskú poviedku v Cene Fantázie napísala Češka. Na podobné veci sme však zvyknutí, veď aj najlepšie slovenské fantastické knihy sa vydávajú v Česku…

Medzi autormi, ktorí sa tohto roku zapojili do Ceny Fantázie bolo množstvo úplne nových mien, ale aj niekoľko známych tvárí. Porota v zložení: Alexandra Pavelková, Peter Kunder, Michal Jedinák a Bohumil Stožický bodovala anonymné texty a niektoré z nich vyvolávali absolútne rozporuplné reakcie. Čísla však nepustia a po zrátaní hlasov a odtajnení autorov bolo poradie po prvom kole nasledovné: 1. Ján Kurinec; 2. Tomáš Knapko; 3. Miloš Ferko; 4. Scarlett Rauschgoldová a 5. Imrich Rešeta. Finálové poviedky boli zverejnené na stránke Fantázie a v špeciálnom zborníku, keďže časopis Fantázia je momentálne odložený ladom.

Hlasovanie čitateľov bolo jednoznačné – poradie poroty sa otočilo naopak a pôvodne štvrtá Scarlett Rauschgoldová s poviedkou Elixír mladosti skočila na prvé miesto, druhý skončil Imrich Rešeta a jeho poviedka Pán Slimák a tretí ostal Miloš Ferko s poviedkou Tri jantárové oriešky. Čitatelia odsunuli poviedku Tomáša Knapka Chrómovaná ruža na štvrté miesto a poviedke Jána Kurinca Nekonečno (Dovidenia zajtra) prisúdili piate miesto. V čitateľskom hlasovaní teda zvíťazili jednoznačne jednoduchšie, priamočiarejšie texty pred zložitejšími poviedkami.

Cena Fantázie bola odovzdávaná na knižnom veľtrhu Bibliotéka v sobotu 12. novembra. Prví traja finalisti získali 3000, 2000 a 1000 korún od Fantázie a Scarlett Rauschgoldová získala aj sošku – Cenu Fantázie. Moderátorom programu spojeného s odovzdávaním Ceny Istron bol Michal Hvorecký.

Pre úplnosť a informáciu ostatným účastníkom súťaže: do užšieho výberu sa nedostali, teda porotou v prvom kole neprešli nasledovní autori (v poradí, v akom ich umiestnila porota): Martin Pener, Lucia Droppová, Daniel Klimek, Barbora Brezinová, Lívia Hlavačková, Igor Čonka, Eva Lacušková, Michal Zámečník, Barbora Brezinová, Naďa Langová, Peter Cimbák a Jakub Petráš.

Cena Fantázie samozrejme pokračuje aj v ďalšom ročníku a už onedlho budú zverejnené podmienky Ceny Fantázie 2006 – na stránkach Fantázie OnLine a v tlačenom časopise Fantázia, ktorý už onedlho vyjde.


18. novembra 2005
Fandom SK - PR