Cena Fantázie 2012 s trailermi

Socha - CEFA (Warhol)

Literárna súťaž Cena Fantázie, zameraná na poviedky fantastických žánrov, zverejnila na svojom YouTube kanáli fanúšikovské promo video, ktoré zavŕšilo trojdielnu sériu upútaviek – trailerov na jednotlivé žánre fantastiky (sci-fi, fantasy a horor). Krátke filmy vytvorili mladí tvorcovia z Illusion freelance film studia pod taktovkou režiséra, scenáristu a aj jedného z hercov Juraja Búryho. „Fantázia bola vždy o snahe podporovať mladých ľudí v tvorení – či už v písaní, kreslení, alebo aj filmovaní. Aj keď momentálne je Cena Fantázie iba súťažou poviedok, viem si predstaviť jej rozšírenie aj do sféry komiksu, maľby, či amatérskej video-tvorby. Ako kedysi, keď sme v časopise Fantázia vyhlásili komiksovú súťaž či na festivaloch premietali krátke amatérske filmy fantastických žánrov,“ povedal Ivan Aľakša, vyhlasovateľ a administrátor súťaže. Do desiateho ročníka súťaže je možné posielať poviedky do 31. mája 2012. Všetky informácie sa nachádzajú na novej internetovej stránke súťaže.


Pridružené ocenenia – vyhrať môžu šiesti

Popri samotnej Cene Fantázie môžu autori získať aj ďalšie pridružené ocenenia. Tie sú hodnotené súbežne, takže sa môže stať, že autor zvíťazí dva-, alebo dokonca trikrát. V ideálnom prípade však odídu s nejakým ocenením šiesti autori poviedok.

Že nejde iba o bezvýznamné vedľajšie ceny svedčí aj fakt, že minuloročná víťazná poviedka Ceny spoločnosti Intel pre najlepšiu sci-fi poviedku, Telo od autorky Zuzany Droppovej, bola v tomto roku nominovaná medzi päticu najlepších česko-slovenských poviedok roku 2011 v Cene Akademie sci-fi, fantasy a hororu. Či aj tu zvíťazí, sa dozvieme v sobotu 19. 5. na pražskom medzinárodnom knižnom veľtrhu Svět knihy. Okrem nej je nominovaná aj minuloročná finálová poviedka Ceny Fantázie od autora Michala Spádu, takže Slováci majú v poviedkovej kategórii tejto česko-slovenskej súťaže aj vďaka Cene Fantázie dvojité zastúpenie.

Okrem najlepšej sci-fi poviedky, ktorej autor získa hardvér od spoločnosti Intel, budú v novembri na vyhlásení výsledkov Ceny Fantázie vyhodnotené aj poviedky ostatných žánrov fantastiky. Najlepšia hororová poviedka získa Cenu Béla, pomenovanú po hollywoodskom hercovi hororových filmov zo začiatku 20. storočia Belovi Lugosim. Odovzdá ju vydavateľstvo Artis Omnis, v ktorom už vyšli knihy aj držiteľom Ceny Fantázie – Jurajovi Červenákovi a Lucii Droppovej a tiež antológia hororových poviedok Farby strachu. Fantasy cenu udelí v tomto roku Občianske združenie Fantázia a ocenená bude aj poviedka, ktorá získa najviac hlasov od poroty.* „Výsledky prvého kola, teda hlasovania piatich porotcov, sa zvyčajne líšia od definitívneho výsledku súťaže – teda hlasovania čitateľov. Rozhodli sme sa preto oceniť aj autora, ktorý získa najviac bodov od „odborníkov“ – porotcov,“* vyjadril sa Ivan Aľakša. Autor získa hernú konzolu Xbox360.

Okrem vecných cien aj finančné výhry

Okrem možnosti publikovať a sochy pre víťaza každého ročníka získali v doterajšej histórii súťaže najlepší autori dohromady 2 500 eur vo finančných odmenách pre najlepších autorov. Odmeny im boli od roku 2009 zdvojnásobené vďaka špeciálnej podpore so sieťou kníhkupectiev Brloh. V rámci nej Brloh za každú jednu predanú knihu v priebehu daného roka venuje 1 cent do Ceny Fantázie. Na konci ročníka sa celá suma ešte zdvojnásobí. Vďaka tomu, že čitatelia fantastiky si kúpia svoje obľúbené knihy práve v Brlohu, táto sieť kníhkupectiev venovala pre autorov slovenskej fantastiky už vyše 2 240 eur, ktoré poslúžili jednak na znásobenie finančných odmien víťazom a jednak na vydanie knižných zborníkov.

Doterajší víťazi Ceny Fantázie:

2011: Ivan Čipkár (Košice)

2010: Tomáš Straňák (Martin)

2009: Lucia Droppová (Žilina)

2008: Lívia Hlavačková (Bratislava)

2007: Lucia Droppová (Žilina)

2006: Monika Michalovová (Prešov)

2005: Scarlett Rauschgoldová (Praha)

2004: Alexandra Pavelková (Zvolen)

2003: Ďuro Červenák (Banská Štiavnica)

Víťazi pridružených súťaží:

  • Cena spoločnosti Intel pre najlepšiu sci-fi poviedku

2011: Zuzana Droppová

  • Cena Bibliotéky

2011: Viktoria Laurent-Skrabalova

2010: Zuska Stožická

2009: Michal Jedinák

2008: Diana Majerová

2007: Monika Sjekelová

  • Cena Béla

2011: Ivan Kučera

2010: Richard Pupala

2009: Jozef Karika

Info o súťaži: www.cenafantazie.sk


8. mája 2012
Ivan Aľakša